9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΕΑΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Βρέθηκαν στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών πηγών και των Λουτροπόλεων Ελλάδος –  Πρωτοβουλίες και για τα Λουτρά Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Μπορεί να αναπτυχθεί ο θεραπευτικός τουρισμός 

Οι εξελίξεις στον θεραπευτικό τουρισμό και η εικόνα των ελληνικών λουτροπόλεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του πανελληνίου συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. και των Επιτροπών του Συλλόγου για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Πανελληνίου Συλλόγου και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές από τις ελληνικές λουτροπόλεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο από κλιμάκια του Πανελληνίου Συλλόγου σε ελληνικές λουτροπόλεις, όπως στα λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα, τα λουτρά Καϊφα στην Ηλεία, στα λουτρά Απολλώνίας στη Θεσσαλονίκη, στα λουτρά Αγίας Παρασκευής, στα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ) Αριδαίας, στα λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας κ.α 

Η ενημέρωση  συνεχίστηκε με την επιστολή που στάλθηκε προς τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με αίτημα συνάντηση μαζί του για μία εκτενή συζήτηση για τον θεραπευτικό τουρισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές λουτροπόλεις.

Με μία δεύτερη επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος ενημέρωσε το Υπουργείο Τουρισμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές δημοτικές και άλλες λουτροπόλεις αναφορικά με την έκδοση του «Ειδικού Σήματος Λειτουργίας».

Σημειώνεται για το ειδικό σήμα λειτουργίας μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί  45 φάκελοι από τους οποίους μόνο σε 10 δόθηκαν άδειες λειτουργίας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το κλείσιμο λουτροπόλεων όπως π.χ. της Ικαρία.

Αντίστοιχα, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού αναγνωρίστηκαν 66 ελληνικές λουτροπόλεις από το σύνολό των 130 περίπου λουτροπόλεων που κατέθεσαν φακέλους με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αναγνώρισή τους. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την έκδοση από το Υπουργείο Τουρισμού του νομού (ΦΕΚ 2898 της 5 Ιουλίου 2019) με τον οποίο καθορίζονταν τα κριτήρια και ο τρόπος διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων σε περισσότερες εγκαταστάσεις που λειτουργούν στις περιοχές των ελληνικών ιαματικών φυσικών πόρων. Με το νόμο αυτό μπαίνει τάξη στο ζήτημα αυτό και δίνεται η δυνατότητα για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα του θεραπευτικού τουρισμού. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, ομόφωνα, να αποστείλει επιστολή σε όλους τους νέους δημάρχους που στην επικράτειά τους υπάρχουν ιαματικοί φυσικοί πόροι ευχόμενο τόσο σε αυτούς όσο και στους νέους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους των δήμων τους μία δημιουργική επιτυχία στο έργο τους και την διάθεση του Πανελληνίου Συλλόγου να αγωνιστούν από κοινού για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού και των ιαματικών φυσικών πόρων – λουτροπόλεων που βρίσκονται στην περιοχή τους. 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μία άλλη πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου αφορούσε τα προβλήματα στα λουτρά της Σαμοθράκης. Με επιστολή που στάλθηκε προς τους δήμους Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, με αφορμή τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος πρότεινε προς τους δύο  δήμους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν το δικό τους μεταφορικό μέσο.  

Μετά από πρόταση του προέδρου το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λουτρά Τραινούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης και τα λουτρά Γεννησέας του δήμου Αβδήρων της Ξάνθης.  

Στη συνέχεια ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις επιστολές που στάλθηκαν στο  ξενοδοχείο Γαλήνη των λουτρών Καμένων Βούρλων και τη διοίκηση του ξενοδοχείου των λουτρών  Κυλλήνης, όπου τους καλούσε να συνεργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού και των ιαματικών φυσικών πόρων – λουτροπόλεων που διαθέτουν οι δύο επιχειρήσεις.

Τέλος το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα ότι η επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να γίνει σε μία αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, Θεσσαλονίκης ή στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

Αχιλλέας Μεταλούλης 

Τηλ. επικ. 6944440224

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This