9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020

Το διαχρονικό μήνυμα από τον Ελληνισμό

Η Ελληνική Ψυχή παραμένει ίδια – Και είναι έτοιμη να δώσει το «παρών» στο σάλπισμα των μεγάλων στιγμών της Ιστορίας – Πάντα όρθια και πάντα αγονάτιστη, με συνείδηση της Ιστορικής της αποστολής   

Όταν αναλογίζεται κάποιος την Ιστορία του Ελληνισμού, συνειρμικά του έρχονται στον νου, πέρα από τα επιτεύγματα στον τομέα των γραμμάτων και τεχνών, πέρα από τους μεγάλους φιλοσόφους και ιστορικούς, κάποιοι άλλοι ιστορικοί σταθμοί.

Σκέφτεσαι με δέος τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, όταν αναλογίζεται τις Θερμοπύλες, τους τελευταίους μαχητές της Πόλης, τους υπερασπιστές του Μεσολογγίου, τη θυσία των γυναικών της Νάουσας, τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα.

Το ίδιο δέος αισθάνεται κάποιος όταν 79 χρόνια μετά αναλογίζεται το Επος του 1940 που έγραψαν οι Ελληνες μαχητές στα χιονισμένα βουνά της Κορυτσάς και Β. Ηπείρου όπου κατατρόπωσαν τον ιταλικό στρατό.

Η αξία του Επους του 1940 δεν έγκειται στο γεγονός ότι νίκησαν οι Ελληνες, αλλά στο γεγονός ότι ο Ελληνισμός τόλμησε, και σαν ένας άνθρωπος, από τον πρωθυπουργό I. Μεταξά μέχρι τον τελευταίο Ελληνα, είπε ένα βροντερό «ΟΧΙ» χωρίς να λογαριάσει συσχετισμό δυνάμεων ούτε πιθανότητες νίκης η ήττας.

Αναλογιζομαστε πολλές φορές πώς να ήταν ol υπερασπιστές των Θερμοπυλών στην αρχαιότητα και αισθανόμαστε δέος. 

Τους στρατιώτες που έγραψαν το Επος το 1940 τους γνωρίσαμε. 

Ηταν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, τους γνωρίσαμε σεμνούς και ταπεινούς στην καθημερινότητα, ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι αυτοί οι άνθρωποι που εμείς τους γνωρίσαμε σαν κοινούς ανθρώπους με όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα πώς μεγαλούργησαν το 1940, ποια φλόγα τούς μεταμόρφωσε και τους ανέδειξε στο ύψος των αρχαίων προγόνων.

Αυτοί οι σεμνοί και ταπεινοί πατεράδες και παππούδες μας απέδειξαν ότι η ελληνική ψυχή είναι η ίδια. 

Αυτή η ψυχή είναι έτοιμη να πει «παρών» στο σάλπισμα των μεγάλων στιγμών της Ιστορίας, πάντα όρθια και πάντα αγονάτιστη, έτοιμη να αγωνισθεί με βαθύτερη συνείδηση της Ιστορίας, αρκεί στη δεδομένη στιγμή να υπάρξει πραγματική ηγεσία με συνείδηση της ιστορικής αποστολής της. Αυτές οι ηγεσίες (δυστυχώς αποτελούν την εξαίρεση) που τολμούν μένουν στην Ιστορία για πράξεις κι όχι για λόγια.

Τέτοια ηγεσία είχε ο Ελληνισμός το 1912 και με πρωθυπουργό τον Ελ. Βενιζέλο διπλασιάστηκε η Ελλάδα, γιατί ο Βενιζέλος ζητούσε από τον στρατό όχι απλά να θυσιαστεί για την Ελλάδα, αλλά να νικήσει, γιατί τότε υπήρχε η μοναδική ιστορική ευκαιρία να γίνει πράξη το όνειρο. 

Τέτοια ηγεσία υπήρχε και το 1940 με τον I. Μεταξά,που μπορεί να ήταν δικτάτορας αλλά με το ιστορικό «ΟΧΙ» ένωσε το έθνος που νίκησε, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Οι στρατιώτες που έγραψαν το Επος του 1940 στέλνουν διαχρονικό μήνυμα σε εμάς τους επιγόνους.

Αυτό που θέλουν να μας πουν είναι ότι στην Ιστορία των εθνών και των λαών ένα κι ένα δεν κάνει πάντα δύο, αλλά μερικές φορές μπορεί να κάνει και τρία. 

Δηλαδή, πως όποιος έχει αδάμαστη θέληση, όραμα και πίστη μπορεί να νικήσει ισχυρότερους αντιπάλους.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η πίστη στις αρχές και τις αξίες μας είναι ανάγκη ζωής. Πρέπει καθημερινά να βιώνουμε τις αξίες του Ελληνισμού και να τις προσφέρουμε στη σημερινή Ευρώπη σαν οδηγό για μιαν άλλη, πιο ανθρωποκεντρική, πορεία.

Το τρίτο μήνυμα είναι η αναγκαιότητα εθνικής ομοψυχίας. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 δίπλα στον I. Μεταξά συμπαρατάχθηκε όλη η Ελλάδα και το «ΟΧΙ» που είπε ο I. Μεταξάς ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 απηχούσε το συναίσθημα όλων των Ελλήνων, γι’ αυτό και μεγαλούργησε η Ελλάδα.

Οι στρατιώτες που έγραψαν το Επος του 1940 υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν αξίες και ιδανικά για τα οποία δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε.

Υπενθυμίζουν ότι στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται κι όλα κατακτιόνται με αγώνες και θυσίες κι ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε πάντα για την πατρίδα, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη.

Κι επίσης ότι κανένα κομμάτι του Ελληνισμού δεν «κείται μακράν»… 

Το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για σήμερα που η χώρα μας από λάθη μέτριων πολιτικών ηγεσιών διανύει περίοδο παρακμής.

Εμείς οι απλοί πολίτες οφείλουμε να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να μπολιάσου με με τη φλόγα της ψυχής μας και τους ηγέτες μας, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι ηγέτες είναι ηγέτες όταν δεν σκύβουν το κεφάλι, όταν με ψηλά το κεφάλι λένε και «ΟΧΙ» όταν πρέπει.

Δημήτρης Γαρούφας

Δικηγόρος – πρώην πρόεδρος

του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας

Μακεδονικών Σπουδών

Latest News

Όταν η επιδημία της Πανώλης επέτρεψε την εξάπλωση του Ισλάμ

Ένα Ιστορικό γεγονός, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό – Το 542 μ.Χ. πέθανε από την Πανώλη το...

Έκπτωση 50%από ΔΕΥΑΑ για υιοθεσία αδέσποτων

Προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης να περιοριστεί η εγκατάλειψη των σκυλιών στους δρόμους Τα ζώα...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για τον ακριτικό Νομό μας, που μετά την Κρίση στον «φράχτη», δοκιμάζεται σήμερα από τον κορωνοϊό –...

Πολλά νερά κατεβαίνουν στον Άρδα από Βουλγαρία

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις – Σε κατάσταση επιφυλακής οι Υπηρεσίες του Ν. Έβρου Οι...

Και τα καφενεδάκια στα του Έβρου χρειάζονται στήριξη

Η περίπτωση της Αγρότισσας που είναι ιδιοκτήτρια Καφενείου στην Καβησσό Με επιστολή του προς...

More Articles Like This