9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

ΤΟ ΔΟΡΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Όμως η Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019» κατέδειξε την ύπαρξη προβλημάτων – Το ζήτημα της αξιολογήσεως των απειλών και το κόλλημα της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» στα αβαθή της Σαμοθράκης

Εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δήλωσε πως είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την παρακολούθηση μέρους της τελικής φάσης της άσκησης «Παρμενίων 2019» που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής «Αετός» στην Αλεξανδρούπολη. 

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε πως “Σήμερα εδώ από τον Ακριτικό Έβρο γίναμε όλοι μάρτυρες του ισχυρού εθνικού φρονήματος όλων των στρατευμένων. 

Αυτό ήταν είναι και θα είναι το δόρυ αλλά ταυτόχρονα και η ασπίδα της πατρίδας μας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, που παρακολούθησε το βραδινό σκέλος της άσκησης «ΤΑΜΣ Βελισσάριος» στο πεδίο βολής Αετού, γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός που βλέπει διά ζώσης την ικανότητα των Ε.Δ. σε νυχτερινές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η άμυνα της χώρας βρίσκεται σε σοβαρά και στέρεα χέρια» και χαρακτήρισε «πυλώνα ισχύος» τις Ε.Δ. 

Ο κ. Μητσοτάκης ιόνισε με νόημα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «στις άγονες ρητορικές εξάρσεις απαντούν πάντα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας την ενότητα του ελληνικού λαού.

Η βραδυνή άσκηση περιελάμβανε βολές με πραγματικά πυρά από δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών, εμπλοκή επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι» με χρήση πραγματικών πυρών, βολές Πυροβολικού και βολές αρμάτων εναντίον κινούμενων και σταθερών στόχων, καθώς επίσης και βολές τροχιοδεικτικών βλημάτων που φώτιζαν τους στόχους.

Το σενάριο της δεύτερης και τελικής φάσης της άσκησης που έγινε χθες το πρωί στη Σαμοθράκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, αποβατική ενέργεια Ειδικών Δυνάμεων σε ακτή του νησιού και πυρά Πυροβολικού από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Αλεξανδρούπολη με C-130 από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο, ενώ μαζί με τον κ. Μητσοτάκη την άσκηση παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάντως το κλίμα είναι βαρύ, καθώς κατά την διεξαγωγή της άσκησης διαπιστώθηκαν προβλήματα που αφορούν την αξιολόγηση των εχθρικών ενεργειών και την αποφασιστικότητα των ελληνικών αντιδράσεων.

Στρατιωτικοί παρατηρητές σχολίαζαν ότι οι ασκήσεις αυτής της κλίμακος είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την δοκιμή της εφαρμογής των εθνικών σχεδίων όσο και για τον έλεγχο του συντονισμού των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και την επιτελική προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. 

Αυτήν την έννοια έχει άλλωστε και η εμφάνιση «επεισοδίων», τα οποία συνήθως έχει επεξεργασθεί η στρατιωτική ηγεσία προκειμένου να ελέγξει την δυνατότητα των στρατιωτικών σχηματισμών να αντιδράσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. 

Στο σημείο αυτό ο εφετινός «Παρμενίων» κατέδειξε μία σοβαρή αδυναμία που σχετίζεται με την αξιολόγηση των απειλών και την αποφασιστικότητα στην ανάληψη ενεργειών για την αντιμετώπιση εχθρικών ενεργειών.

Είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος με τον όποιο αντιδρά κανείς στην κατάληψη μιας βραχονησίδας και διαφορετικός σε μια εχθρική προσβολή μεγάλου νησιού. 

Στο σημείο αυτό σημειώθηκαν συμφώνως προς πληροφορίες αστοχίες κατά τον εφετινό «Παρμενίωνα». 

Το ζήτημα έφθασε μέχρι τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία δυσανασχέτησαν για την χλιαρή αντίδραση της στρατιωτικής ηγεσίας. 

Ο λόγος για το αιφνίδιο περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (04.10.2019) με τη φρεγάτα Έλλη του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης «Παρμενίων».

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις 03:00 τα ξημερώματα, η φρεγάτα «κόλλησε» σε αβαθή, στην περιοχή της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη!

Πέρα από τον συναγερμό που προκάλεσε το απρόοπτο περιστατικό, κινδύνευσε να αναβληθεί η «απόβαση», στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων», των καταδρομέων στη Σαμοθράκη.

Αρχικά, υπήρξε η σκέψη να ματαιωθεί η αποβατική άσκηση των καταδρομέων στη Σαμοθράκη, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο σημείο όπου «κόλλησε» η φρεγάτα Έλλη.

Ωστόσο, έγινε η αποκόλληση της φρεγάτας και αποφασίστηκε η αποβατική άσκηση να γίνει κανονικά.

Η φρεγάτα Έλλη δεν έχει υποστεί ζημιές και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η απρόοπτο οφείλεται αφενός σε ανθρώπινο λάθος και αφετέρου στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ασχέτως προς την πανηγυρική έκβαση της ασκήσεως, επεισόδια όπως το προαναφερθέν θα πρέπει να καταγραφούν και να αξιολογηθούν, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό επομένων ασκήσεων αυτής της κλίμακος.

-Ε-

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This