9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

Υδροηλεκτρικό φράγμα από τον Δήμο Ορεστιάδος

Θα κατασκευασθεί στην περιοχή του Κυπρίνου στα σύνορα με τη Βουλγαρία

Φράγμα που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια είναι έτοιμος να κατασκευάσει ο Δήμος Ορεστιάδας.

Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κι όπως λέει στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik* ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο Δήμος του θα γίνει ο πρώτος στην Ελλάδα που θα έχει κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται υδροηλεκτρικό φράγμα.

«Είναι το πρώτο δημοτικό υδροηλεκτρικό φράγμα που έχει πάρει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Το φράγμα θα γίνει στην περιοχή του Κυπρίνου στα σύνορα με την Βουλγαρία, στην περιοχή του Ιβαΐλοβγκραντ, και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Μαυρίδης.

Το έργο κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος έχει προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτεί το 75% του έργου και το υπόλοιπο 25% το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Περιμένουμε εντός του Οκτωβρίου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες από το αρμόδιο υπουργείο και το φράγμα θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ. Θα είναι έτοιμο και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος της τετραετίας», ανέφερε ο κ. Μαυρίδης.

Τα έσοδα για το Δήμο Ορεστιάδας από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος θα είναι σημαντικά, αφού όπως τονίζει ο κ. Μαυρίδης με ετήσιο λειτουργικό κόστος περίπου 100.000 ευρώ, ο τζίρος για επτάμηνη λειτουργία έχει υπολογιστεί στα 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Ορεστιάδας όμως προχωρά και σε άλλες «πράσινες» επενδύσεις, θεωρώντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ παράλληλα υπάρχει και οικονομικό όφελος για τα ταμεία του δήμου και τους δημότες.

«Προχωρούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, του παλιού κλειστού γυμναστηρίου και τριών σχολείων που βρίσκονται δίπλα σε αυτά μέσα από ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 5.600.000 ευρώ» είπε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας.

Στα σκαριά έχει επίσης και την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) που επίσης έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 9,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο για εμάς. Μέχρι σήμερα είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που στέλνουμε τα σκουπίδια μας χιλιόμετρα μακριά και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή. Κάθε μέρα, τα οχήματα κάνουν 380 χιλιόμετρα, Ορεστιάδα – Κομοτηνή και πίσω. Κάθε μέρα, τέσσερα μεγάλα φορτηγά κάνουν αυτά τα δρομολόγια. Δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτό καθώς έχει και μεγάλο κόστος. Πλέον, με τη ΜΕΑ και το ΧΥΤΥ που θα γίνει και θα εξυπηρετεί εμάς και το Διδυμότειχο δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης.

Το δημογραφικό πρόβλημα

Η Ορεστιάδα που βρίσκεται στην εσχατιά της Ελλάδας είναι μια πόλη 20.000 κατοίκων. Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου είναι 37.700 κάτοικοι (απογραφή 2011). Έχει δύο πανεπιστημιακά τμήματα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας – Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και περίπου 1.000 ενεργούς φοιτητές.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία με κυριότερες καλλιέργειες το βαμβάκι, το σιτάρι και το καλαμπόκι. Η οικονομική κρίση έδιωξε πολλούς νέους από την περιοχή κι όπως παραδέχεται ο κ. Μαυρίδης, το δημογραφικό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

«Μέσα στην πόλη της Ορεστιάδας η αναλογία είναι 1 γέννηση – 3 θάνατοι ενώ στην ευρύτερη περιοχή η αναλογία γίνεται 1 γέννηση προς 8 θανάτους. Το δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή. Στο χωριό Κριός, οι κάτοικοι είναι μόλις 16 και ο μικρότερος σε ηλικία είναι 77 ετών. Έφυγαν και φεύγουν αρκετοί νέοι. Οι περισσότεροι για Γερμανία για να βρουν μια καλή δουλειά», επισήμανε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας.

Τα πλεονεκτήματα των συνόρων

Η περιοχή δεν μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός. Όμως, φορείς και κάτοικοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της γειτνίασης με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

«Έχουμε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι είναι εξαιρετικά δραστήριοι. Κι εμείς ως δήμος βοηθούμε όσο μπορούμε. Έτσι πραγματοποιούμε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με τους γείτονές μας δημιουργώντας έτσι ένα τουριστικό ρεύμα. Τώρα για παράδειγμα θα πραγματοποιηθούν στην Ορεστιάδα κολυμβητικοί αγώνες με την συμμετοχή Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων αθλητών. Είναι μια σημαντική διοργάνωση που θα φέρει και κόσμο στην Ορεστιάδα», κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.

Το Sputnik είναι διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τη Μόσχα και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2014 από τον ρωσικό όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης “Russia Today”.

Φανή Χαρίση

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This