9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Υπογράφεται η Συμφωνία για τις βάσεις

Αναβαθμίζεται η Αμερικανική παρουσία στη χώρα μας, με βάσεις και στην Αλεξανδρούπολη

Την αναβαθμισμένη σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα “σφραγίζει” η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή.

Η νέα συμφωνία για τις βάσεις, που θα υπογράψουν το Σάββατο ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του (ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο), έχει ένα νέο στοιχείο που δείχνει ακριβώς τη νέα σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών: Θα είναι, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, ανοιχτή σε βάθος χρόνου και θα έχει ισχύ έως ότου καταγγελθεί από τη μια ή την άλλη χώρα.

- Advertisement -

Παράλληλα, αναβαθμίζεται η αμερικάνικη παρουσία στη χώρα μας πέραν της Σούδας, σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο.

Ο Β΄ γύρος του “Στρατηγικού Διαλόγου” μεταξύ των δυο χωρών, που είχε συμφωνηθεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του Μάικ Πομπέο από τη χώρα. Στο παρασκήνιο συζητούνται ήδη οι τελικές “λεπτομέρειες”, που μόνο “λεπτομέρειες” δεν είναι, ορισμένες δε εξ αυτών θεωρείται ότι είναι δύσκολο να επιλυθούν οριστικά σε αυτή τη φάση.

Στο τραπέζι εξακολουθούν, μάλιστα, να βρίσκονται και “ανταλλάγματα” που ζητά η χώρα μας για τη Συμφωνία και τις “διευκολύνσεις” προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μέλη ωστόσο της κυβέρνησης να εμφανίζονται ικανοποιημένα τόσο από αυτή καθ’ αυτή την παρουσία των αμερικανών στη χώρα, θεωρώντας την “εγγύηση” για την υπεράσπιση της ακεραιότητάς της, όσο και για το ύψος των επενδύσεων που θα κάνει η Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων.

Για το Σάββατο, πάντως, το ΚΚΕ (Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ) διοργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία -σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”- δεν είναι βέβαιον ότι θα επιτραπεί, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια.

Βασίλης Σκουρής

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Σε αρσενική γάτα έκαναν επέμβαση… στείρωσης!!!

Ο κτηνίατρος δεν προβληματίσθηκε από τα γεννητικά όργανα του ταλαιπωρημένου ζωντανού;

Προσλήψεις 15 ατόμων στον Δήμο Αλεξ/πολης

Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τον τομέα καθαριότητας – Τα απαιτούμενα προσόντα Ο Δήμος...

Οριστική η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την μετατρέπει σε Τζαμί – Πράκτορας του Γκιουλέν ο Βαρθολομαίος, «Αρχι-βρωμερός» ο Ιερώνυμος, λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ – Ψήφισμα της Ρωσικής Κάτω...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν νεαροί τουρίστες – Μεταφέρθηκαν σε Ξενοδοχείο Καραντίνας για 14 ημέρες – Ανησυχία στο νησί

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η Τουρκία επιμένει να θέλει «τα δικά μας, δικά της» - Μόνη απάντηση στα άνομα σχέδιά της, είναι η ισχυροποίηση των Ενόπλων...

More Articles Like This