9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΑΡΚΟ ΑΛΤΙΝΑΛΜΑΖΗ

Εμφανή τα σημάδια παρακμής και εγκατάλειψης – Έλλειψη καθαριότητος, καταστροφή της χλωρίδος, φθορά των εγκαταστάσεων, έλλειψη περίφραξης και φύλαξης – Ας δημιουργήσουμε έναν «Μεσογειακό κήπο» 

ΠΡΟΣ

Πρόεδρο Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

- Advertisement -

Συμβούλιο Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Θέμα: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης -¨ Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη¨.

Κ. Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι,

Σύμφωνα με το άρθρο 208 του Ν.3463/2006:«…Τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων οφείλουν, δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους, να αποφασίζουν για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει με σειρά προτεραιότητας τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν και που η δαπάνη τους πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα κάθε είδους έσοδα του προϋπολογισμού. Η δαπάνη για κάθε έργο υπολογίζεται κατά προσέγγιση, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκθέσεις, προμελέτες, μελέτες ή άλλα στοιχεία». Ενώ η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ψήφιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού εκάστου έτους των δήμων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 79 του Ν.4172/2013, με τις οποίες αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν…

Το θέμα που θα θέτω ενώπιων σας   είναι το ¨Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη¨.

Γνωρίζουμε ότι η περιοχή είναι αρκετά πυκνοδομημένη, με νεόκτιστα κυρίως κτίρια, χωρίς   ιδιαίτερο πράσινο και θέα στη θάλασσα.  Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε  να διεκδικήσει και να δημιουργήσει μια όαση πρασίνου και ψυχαγωγίας.

Το  2012 η Διοικητική Επιτροπή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας  ενέκρινε την προσωρινή παραχώρηση στον δήμο Αλεξανδρούπολης του πρώην στρατοπέδου ¨Παρμενίων¨ – γενικότερος εθνικός σχεδιασμός  επανάχρησης εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών εκτάσεων στην Ελλάδα –  συνολικής έκτασης 135 στρεμμάτων για τρεις χρήσεις : α) Τη δημιουργία πάρκου σε έκταση 87 στεμμάτων β) Τη δημιουργία σχολικών εγκαταστάσεων στα 31 στρέμματα και γ) Τη δημιουργία αθλητικών χώρων σε έκταση 17 στρεμμάτων.

Το ¨Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη¨, όνομα προς τιμήν του πρώτου δημάρχου της Αλεξανδρούπολης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013, με τον προϋπολογισμό 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σύμβαση του έργου, ανάμεσα στην εταιρία “Κ/Ξ ΑΚΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΤΕ-ΧΡ. ΑΔΑΜ” και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ποσού 2.038.990,99 € (χωρίς ΦΠΑ) ήτοι ποσού 2.507.958,92 € (με ΦΠΑ) υπογράφηκε στις 14/9/2010 και ολοκληρώθηκε το 2017 όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων την 5η  Μαΐου 2017.

Πρόσφατα το επισκέφτηκα και διαπίστωσα ότι παρουσιάζει εμφανή σημάδια παρακμής και εγκατάλειψης και αυτά αποτυπώνονται: α) στην  έλλειψη καθαριότητας, β) στην  καταστροφή της χλωρίδας, γ) στην  καταστροφή των δομημένων εγκαταστάσεων, δ) στην έλλειψη περίφραξης, ε) στις αυθαίρετες κατασκευές  και στ) στην έλλειψη περίφραξης και φύλαξης.

Θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβουμε ώστε να σταματήσει η  υποβάθμιση του χώρου  που θέτει σε κίνδυνο τη συνολική συνοχή του αστικού ιστού και επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία όσο και στην οικονομία της πόλης. Δεν είναι όνειρο μη πραγματοποιήσιμο η δημιουργία ενός   ¨Μεσογειακού Κήπου¨ αντίστοιχου αυτού  του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος  Σταύρος Νιάρχος.  

Δημήτριος Μερκούρης

Σύμβουλός  Δημοτικής Κοινότητας   Αλεξανδρούπολης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Tα «κλειστά» σύνορα με Βουλγαρία είναι καταστροφή για τον τουρισμό της Θράκης

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης

Κινηματογράφος στο λιμάνι μας

Ξεκίνησε το έργο της ανακατασκευής των αποθηκών του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη

Αεροψεκασμοί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

Θα διενεργηθούν από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο νότιο τμήμα του Δήμου, κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Μέχρι 70.000 οι αποζημιώσεις «ΕΛΓΑ» σε αγρότες

Πότε διπλασιάζεται το ποσό, για καλλιέργειες οπωροκηπευτικών Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο- «σκούπα»...

Γιατί δεν μιλούν Μόσχα-Βατικανό;

Ηχηρή σιωπή των Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών, Ανατολής και Δύσης, για τηνμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί – Ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέλει να...

More Articles Like This