9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

Φόρος… επιτηδεύματος 400,58 ευρώ στο Μουσείο του Παπά-Γιώργη Κομνίδη

Είναι το μοναδικό ΙΔΙΩΤΙΚΟ Μουσείο στην Ελλάδα που λειτουργεί εδώ στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς εισιτήριο – Ποιος άλλος τρελός παπάς θα θυσίαζε χρήματα για τον κόσμο, χωρίς κέρδος; – Να «υιοθετηθεί» το Μουσείο  

Δεν χρειάζεται να γράψουμε εισαγωγικό σημείωμα.

Διαβάστε την επιστολή που έστειλε ο 85χρονος Παπά-Γιώργης Κομνίδης προς το Υπουργείο Οικονομικών και θα τα καταλάβετε όλα.

***

ΠΡΟΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών

Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης 

Διεύθυνση Εισπράξεων

Καραγιώργη Σερβίας 10

Τ.Κ. 10184 ΑΘΗΝΑ

To 1962 ίδρυσα το πρώτο Μουσείο του Ν. Έβρου. Όλα τα ωραία Μουσεία του Νομού σήμερα είναι κατά πολλά έτη νεότερα από αυτό.

Τα Μουσεία όμως αυτά εκσυγχρονίστηκαν πολύ κτιριολογικά, εφοδιάστηκαν με σύγχρονα μέσα κ.λ.π. λόγω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, λόγω κρατικών επιχορηγήσεων, λόγω μεγάλων χορηγών π.χ. Τράπεζα Πειραιώς, Ίδρυμα Νιάρχου, λόγω Δημοσίων σχέσεων κ.λ.π. ενώ το δικό μου στηρίζεται μόνο στο ισχνό βαλάντιό μου.

Το κρατώ με νύχια και με δόντια, παρά τις πολλές αντιξοότητες…

Είναι ιδιωτικό μόνο ως προς τα έξοδά του τα οποία καλύπτονταν από το μισθό μου όταν ήμουν εν ενεργεία Παπαδάσκαλος και τώρα από τη σύνταξή μου.

Στα εξήντα περίπου έτη λειτουργίας του Μουσείου δεν είχα ποτέ εισιτήριο ούτε έσοδα από κάποιο, άλλη πηγή.

Το 2004 συνέστησα στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρουπόλεως Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με την ελπίδα ότι έτσι θα έχω κρατική επιχορήγηση η δωρεές, αλλά δυστυχώς δεν έχω τίποτα μέχρι σήμερα.

Τουναντίον η Δ,Ο.Υ. Αλεξανδρουπόλεως μου καταλόγισε και φόρο επιτηδεύματος 400,58 ευρώ επί των μηδενικών εσόδων του Μουσείου. 

Κατά τις μαρτυρίες πολλών δημοσιογράφων π.χ. Άρη Σιδηρόπουλου, Κώστα Ρεσβάν είναι το Μοναδικό Μουσείο ΙΔΙΩΤΙΚΟ στην Ελλάδα χωρίς εισιτήριο.

Μα ποιος άλλος τρελλός Παπάς θα θυσίαζε χρήματα και πολύ κόπο για τον κόσμο, χωρίς συμφέρον στην ωφελιμιστική και εγωιστική εποχή μας; Κανείς.

Το έχουν επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του Ιωάννα Τσάτσου, Υπουργοί, Στρατηγοί, Μητροπολίτες, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, Πάνος Καμμενος, Κώστας Ζουράρις, Μελίνα Μερκούρη Άννα Καλουτά, Σοφία Αλιμπέρτη, Δόμνα Σαμίου, Στρατός, Σχολεία και πλήθος κόσμου.

Για την πολυετή, πολύπλευρη και ανιδιοτελή προσφορά μου βραβεύτηκα από την Ακαδημία-Αθηνών, Ευαρέσκειες Υπουργείων, Μετάλλια Α’ Τιμής Δημαρχιών Παναγία Σουμελά… από την Π.Ο.Θ.Σ., συγχαρητήρια, Οικουμενικού Πατριάρχου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, Αμερικής Ιακώβ κ.λπ.

Σας παρακαλώ πολύ να εξετάσετε με κατανόηση την Πανελλήνια ιδιαιτερότητά μου, χωρίς σύγκριση με άλλα ιδιωτικά Μουσεία τα οποία συγκεντρώνουν ευρώ ποικιλοτρόπως, ενώ εγώ μόνο δίνω συνέχεια από την τσέπη μου, από τη μνημονιακή σύνταξη.

Είναι κρίμα να  έρχονται Λεωφορεία με επισκέπτες, αλλά το Μουσείο να είναι ΚΛΕΙΣΤΟ διότι δεν μπορεί να πληρώσει τα 400,58 ευρώ του φόρου επιτηδεύματος.

Ο Στρατηγικός μελετητής κ. Νίκος Λυγερός μου έλεγε ότι στο εξωτερικό τα πλησιέστερα Πανεπιστήμια ή άλλοι Φορείς υιοθετούν τα Μουσεία αυτά, κάνουν καταγραφές, τα συντηρούν, τα προάγουν, ενώ στην Ελλάδα τα θάβουν.

Πως να πάει μπροστά αυτός η τόπος;

Περίμενα κάποια Κρατική βοήθεια, αλλά δυστυχώς η ΠΟΛΙΤΕΙΑ με τιμωρεί διότι δουλεύω δωρεάν για τον τόπο μου, για την Ελλάδα.

Παρά τα 85 χρόνια μου, με ισόβια αναπηρία 72% από τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, στηριζόμενος στο μπαστούνι μου σκουπίζω, σφουγγαρίζω και συντηρώ με έξοδά μου τα εκθέματα.

Αντί να εκμεταλλευθώ οικονομικά τα 140 τ.μ. του ιδιόκτητου αυτού χώρου, εγώ στεγάζω δωρεάν το Μουσείο.

Η πρεσβυτέρα μου 80 ετών ανήμπορη, η κόρη μου 55 ετών με αφαίρεση δεξιού πνεύμονα στο Θεαγένειο-καρκίνος. Τί άλλο να προσφέρω;

Σας παρακαλώ να θέσετε την Κατάσταση αυτή στον Γενικό Γραμματέα ή και τον αξιότιμο κ. Υπουργό μήπως μπορεί να απαλλαγεί το ταλαίπωρο αυτό Μουσείο από τα 400,58 ευρώ που οφείλει να πληρώσει ως φόρο επιτηδεύματος.

Με θερμότατες ευχαριστίες

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΜΝΙΔΗΣ

ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΣΥΝ/ΧΟΣ

 

Σημείωμα Ε.Θ.:

Το έργο και την προσφορά του Παπά-Δασκάλου Γιώργη Κομνίδη, το έχει προβάλλει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ κατ’ επανάληψιν στα 60 χρόνια λειτουργίας  του.

Σήμερα αυτή η γιγαντιαία προσπάθεια που έγινε, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Το Μουσείο της Νέας Χηλής Αλεξανδρούπολης, δεν επιτρέπεται να διαλυθεί.

Τον λόγο τον έχουν τόσο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης όσο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ας το «υιοθετήσουν».

Σ. Κ.

 

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This