9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Η «ατμομηχανή» της οικοδομής θα ζωντανέψει την οικονομία

Τι φέρνει η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές – Θα ισχύσει αναδρομικά, για ακίνητα που κτίσθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2006 – 500 επαγγέλματα ασχολούνται στον τομέα «κατοικία» 

Στην εξάλειψη της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί στον κλάδο της οικοδομής από την εξαγγελία για αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή προχώρησε η κυβέρνηση. 

Δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκαθαρίστηκε ότι η αναστολή του φόρου θα ισχύσει και αναδρομικά, δηλαδή και για τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με  οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 όταν και επιβλήθηκε ο ΦΠΑ στην οικοδομή.

- Advertisement -

Η συγκεκριμένη διευθέτηση είναι πολύ σημαντική καθώς είχε δημιουργηθεί σύγχυση για το τι θα ισχύει και η έκδοση οικοδομικών αδειών είχε ουσιαστικά παγώσει. Παράλληλα σε αδιέξοδο βρίσκονταν όσοι κατασκευαστές είχαν στη διάθεσή τους απούλητες κατοικίες με οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 και επιβαρύνονταν με ΦΠΑ αντί για φόρο μεταβίβασης. 

Στην περίπτωση που η αναστολή του ΦΠΑ δεν είχε αναδρομική ισχύ τότε αυτές οι “παλιές” απούλητες κατοικίες θα ήταν λιγότερο ανταγωνιστικές στην αγορά καθώς το φορολογικό κόστος αγοράς τους θα ήταν υψηλότερο σε σχέση με τις νέες κατοικίες που θα βγουν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, με το ισχύον φορολογικό καθεστώς η παράδοση (πώληση) για πρώτη φορά νεόδμητων ακινήτων βαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 24%. 

Εξαιρείται η παράδοση κατοικιών που είναι πρώτη κατοικία για τον αγοραστή καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η μεταβίβαση βαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% πάνω από το σχετικό αφορολόγητο όριο.

Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ του κατασκευαστικού κόστους και της υψηλότερης μεταξύ της αντικειμενικής και της αναγραφόμενης τιμής στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Με βάση τον τρόπο που είχε λειτουργήσει ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρυνόταν ο αγοραστής διαμορφωνόταν ουσιαστικά ως κόστος σε περίπου 10% έως 12% της αντικειμενικής αξίας του νεόδμητου μεταβιβαζόμενου ακινήτου. 

Τα ακίνητα που βαρύνονται με φόρο μεταβίβασης χρεώνονται με φόρο 3% επί της υψηλότερης μεταξύ της αντικειμενικής και της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο τιμής.

Έτσι, αν η αναστολή του ΦΠΑ δεν ίσχυε αναδρομικά για όλα τα απούλητα νεόδμητα ακίνητα τότε τα τελευταία θα βαρύνονταν με φορολογικό κόστος μεταβίβασης 10% έως 12% της τιμής τους ενώ τα ακίνητα με νέα οικοδομική άδεια θα βαρύνονταν με φορολογικό κόστος μόλις 3% της τιμής τους. 

Το αποτέλεσμα θα ήταν τα αδιάθετα ακίνητα να παραμείνουν αδιάθετα και να δημιουργηθεί στρέβλωση στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναδρομική αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ισχύσει από την ημέρα ψήφισης της σχετικής διάταξης που αναμένεται να γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σπύρος Δημητρέλης

Σημείωση Ε.Θ.:

Ο οικοδομικός τομέας, έχει χαρακτηρισθεί ως «ατμομηχανή» ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Και τούτο στον χώρο της οικοδομής εντάσσονται περίπου πεντακόσια (500) άλλα επαγγέλματα.

Δεν είναι μόνον τα τούβλα και τα μπετά.

Είναι και τα έπιπλα, τα χαλιά, οι κουρτίνες, τα σεντόνια, οι σχεδιαστές τους, τα υφαντουργεία, κ.λπ., κ.λπ.

Ευελπιστούμε τα θετικά αποτελέσματα της ρύθμισης που έκανε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να φανούν γρήγορα.

Σ. Κ. 

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This