9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Στόχος η …αυτοκατάργηση της Νοσηλευτικής Διδ/χου;

Μόνη λύση η Νοσηλευτική Σχολή να υπάρχει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ώστε το Διδυμότειχο να αποτελέσει την 5η έδρα του

Με τον ψηφισθέντα και ισχύοντα νέο Ν.4610/2019 (ΦΕΚ τ. Α 70/7-5-19) του Υπουργείου Παιδείας, το πρώην Τμήμα Νοσηλευτικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διδυμότειχο, οδηγείται σε απαξίωση και σταδιακά αυτοκαταργείται όμως κάποιοι πανηγυρίζουν και επαίρονται για δήθεν μεγάλη επιτυχία, γιατί ναι μεν τελικά παρέμεινε στο Διδυμότειχο, ως Παράρτημα όμως του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη, όπως και γιατί αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ, υποχρεωτικά όμως ύστερα από την εκτός πάσης λογικής και νομιμότητας ενσωμάτωσή του στο ΔΙΠΑΕ και μετά την κατάργηση όλων των ΤΕΙ και την ενσωμάτωσή τους σε ΑΕΙ.

Αυτές οι εξυπνακίστικες μεθοδεύσεις που δυστυχώς απαξιώνουν και βγάζουν  από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης το Διδυμότειχο και που δεν γίνονται αντιληπτές όπως θα έπρεπε από τους θεσμικούς, ήταν η καλύτερη βόλεψη για την Κεντρική Εξουσία. Βάφτισαν δηλ. το κρέας σε ψάρι και έτσι εξαπάτησαν περνώντας το σχεδιασμό τους χωρίς αντιδράσεις από τους θεσμικούς αλλά και την κοινωνία της περιοχής που προφανώς ήταν και παραμένει ανενημέρωτη.

- Advertisement -

Αυτός ο Νόμος λοιπόν, αντιβαίνει στην αναβάθμιση και την ανάπτυξη του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και συνεπώς είναι απαράδεκτος. Με δόλιες μεθοδεύσεις κάποια διαστροφικά μυαλά επιχείρησαν αυτή την ανήκουστη και πρωτόγνωρη ρύθμιση. Αίσχος! Ας μας ενημερώσουν, σε ποιο άλλο ΑΕΙ της Ελλάδος υπάρχει τέτοιου είδους «πατέντα», αφού το Τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου σύμφωνα με τη ρύθμιση του Νόμου ενσωματώθηκε και λειτουργεί όχι ως αυτόνομο Τμήμα αλλά ως Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης του ΔΙΠΑΕ. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά.

Που αλλού στην Ελλάδα υπάρχει Παράρτημα ενός Τμήματος και μάλιστα αυτό να εδρεύει σε μια άλλη πόλη σχεδόν 400χλμ. μακριά; Ποιος έλεγχος, ποια εποπτεία και ποια διοίκηση μπορεί να ασκηθεί σε μια τέτοια υπαγωγή από μια τέτοια απόσταση; Όμως αυτοί πέτυχαν το στόχο τους «χρυσώνοντας το χάπι» μέσω της απαξίωσης και της σταδιακής απορρόφησης του Παραρτήματος από το Τμήμα, έχοντας ως αποτέλεσμα πλέον την νομοτελειακή αυτοκατάργησή του. 

Ως εκ τούτου, ούτε καν λόγος για ίδρυση και λειτουργία 2ου και 3ου Τμήματος συναφούς γνωστικού αντικειμένου αφού το ενδεχόμενο αυτό, ασφαλώς αποκλείεται ακόμα και από την πιο αισιόδοξη προοπτική. Προς τί τότε οι ακατανόητοι πανηγυρισμοί και οι δηλώσεις «Επιτέλους δικαίωση. Το Τμήμα Νοσηλευτικής παρέμεινε στο Διδυμότειχο και αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ»; Δεν αντιλαμβάνονται τι έχουν πετύχει με αυτή τη ρύθμισή τους; Είναι κρίμα που δεν βλέπουν τη «φάκα στο τυράκι». 

Αποφάσισαν δηλ. να ικανοποιήσουν με κάθε τρόπο μια ακατανόητα εμμονική θέση του ΔΠΘ, που επιτακτικά και χωρίς επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια θέλει αντιδεοντολογικά μια ξεχωριστή Νοσηλευτική στην Αλεξανδρούπολη, αρνούμενη να ενσωματώσει το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στο ΔΠΘ. Γιατί άραγε; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η απαίτηση και στο τέλος τι θα πετύχει; Θα έχει ο Έβρος 2 Τμήματα Νοσηλευτικής; Αυτό όμως το ενδεχόμενο, δηλ. το σχήμα λειτουργίας 2 Τμημάτων Νοσηλευτικής ΑΕΙ στον ίδιο Νομό, μπορεί σοβαρά να χαρακτηριστεί ως λογικό και να κριθεί βιώσιμο; Πρέπει άπαντες, συμφωνούντες και διαφωνούντες, να αποδεχθούν ότι το υφιστάμενο μέχρι τον Αυγ. 2019 Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, βρίσκεται εκεί από τον Σεπ. 2007 και λειτουργούσε μέχρι τότε με επιτυχία για 12 συναπτά έτη, με τις όποιες ελλείψεις, προβλήματα και ανάγκες του, που όμως δεν φρόντισαν να καλύψουν ως όφειλαν οι Διοικήσεις του πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ μέσω του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι υποχρεωμένοι όλοι να αντιληφθούν, ότι στο εξής η μόνη θέση της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου ώστε να μπορεί να σταθεί και να λειτουργήσει ως αυτόνομο Τμήμα ΑΕΙ είναι η ενσωμάτωσή της στο φυσικό γεωγραφικό χώρο της Θράκης, στο ΔΠΘ, χωρίς κανένα συμβιβασμό σε όποιο άλλο ενδεχόμενο. Έτσι μόνο με τον τρόπο αυτό, το Διδυμότειχο όντας έδρα Τμήματος ΔΠΘ, μπορεί αυτοδίκαια να θεσπισθεί ως η 5η έδρα του ΔΠΘ.

Πρέπει να σταματήσει άμεσα η κοροϊδία, ο εξευτελισμός, η υποβάθμιση και η αδικία που συντελείται εις βάρος του Διδυμοτείχου με το σχετικό Νόμο. Το «Επιτέλους δικαίωση» είναι η επιτομή της υποτίμησης της κοινής λογικής. Δηλαδή τι θα έπρεπε να έχει συμβεί για να αντιληφθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ότι η πρώην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τους εξαπάτησε; Πρέπει άμεσα να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν άπαντες, Αρχές, Φορείς και Λαός, να τροποποιηθεί αυτός ο Νόμος που καταδικάζει σε απαξίωση και αυτοκατάργηση τη Νοσηλευτική, στερώντας παράλληλα από κάθε προοπτική ανάπτυξης το Διδυμότειχο. 

Αλήθεια, εάν υποθέσουμε ότι με μια αντίστοιχη ρύθμιση ενός Σ/Ν π.χ. το Τμήμα Ιατρικής ή το Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ υποβαθμιζόταν σε Παράρτημα των αντιστοίχων Τμημάτων του ΑΠΘ, πως θα αντιδρούσαν οι θεσμικοί της Αλεξ/πολης ή της Κομοτηνής; Θα πανηγύριζαν ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή; Δεν θα επέτρεπαν ούτε καν ως κακόγουστο αστείο να συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα γινόταν πραγματικά ένας «πόλεμος», μια «κόλαση» για να μην περάσει αυτό ποτέ και με τίποτα και πολύ ορθά σύμφωνα με τα καθήκοντα τους θα έπρατταν. 

Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι υπεύθυνοι, εάν μπορούν, και ας μας πείσουν για την ορθότητα και τη συμφέρουσα προοπτική αυτής της ρύθμισης. Δεν μπορούν όμως, γιατί η αλήθεια είναι ότι μέσω αυτού του πρόσφατου Νόμου της προηγούμενης Κυβέρνησης κατάφεραν «επιστημονικά» την σταδιακή αυτοκατάργηση της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και αυτό το πέτυχαν χωρίς να τους αντιληφθούν οι ενδιαφερόμενοι που αντί να αντιδράσουν και να διαμαρτύρονται για τον αισχρό αυτό τρόπο υποβάθμισης και απαξίωσης, αυτοί πανηγυρίζουν ακόμα για τη δικαίωσή τους.

Φτάνει πια! Η κοροϊδία έχει και αυτή τα όριά της.

Συνεπώς, ας συμφωνήσουν όλοι ότι η μόνη ρεαλιστική εκδοχή για αναβάθμιση και ανάπτυξη της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ενσωμάτωσης στο ΔΠΘ και της υπαγωγής της, όχι στη Σχολή Επιστημών Υγείας  (Σ.Ε.Υ.) αλλά σε μια νέα προς σύσταση Σχολή, τη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας (Σ.Ε.Α.Υ.) του ΔΠΘ, για να έχουν την δυνατότητα έτσι να απαιτήσουν στο μέλλον τη λειτουργία και άλλων δύο τουλάχιστον παρεμφερών Τμημάτων.

Ας καταλάβουν δε, ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τον τερματισμό αυτής της καμουφλαρισμένης εξαπάτησης, θέτοντας προς γνώση και ενημέρωση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είτε κατά την επίσκεψή της στο Βόρειο Έβρο, στις 9-10 Οκτ. 2019, είτε στο Υπουργείο, όλων των προβλημάτων και δυσχερειών λειτουργίας του παρόντος σχήματος της Νοσηλευτικής, δηλ. Παράρτημα αντί Τμήμα, ΔΙΠΑΕ αντί ΔΠΘ, Συμβασιούχοι αντί Μόνιμο Διδακτικό Προσωπικό (μέλη ΔΕΠ κ.α.), προσωρινές κτηριακές εγκαταστάσεις αντί μόνιμες (Πανεπιστημιούπολη),  απαιτώντας την άμεση εξάλειψη αυτού του πλαισίου λειτουργίας, δηλ. ενός ανοσιουργήματος εις βάρος του Διδυμοτείχου, γιατί μετά θα είναι πολύ αργά για διαμαρτυρίες και δικαιολογίες.

Με εκτίμηση

ΔιδυμοΚαστροΠολίτης

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This