9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Ακόμα περιμένει ο Έβρος Μουσείο στην Μ. Δοξιπάρα 

Τα μοναδικά ευρήματα, αντί να γίνουν πόλος έλξης τουριστών, είναι αφημένα στην τύχη τους – Τι κάνουν οι Βούλγαροι με τα αρχαία στην απέναντι πλευρά  

Ο Έβρος, δυστυχώς συνεχίζει να εκπροσωπείται από ανθρώπους οι οποίοι δεν κατάφεραν τα τελευταία 15 χρόνια να εκπληρώσουν την ανάγκη για αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης με την δημιουργία μουσείου. Την ώρα που εδώ και δεκαετίες οι Βούλγαροι προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τα δικά τους αρχαιολογικά μνημεία, παρουσιάζοντας και τις «δικές τους απόψεις» για την ιστορία της περιοχής στον Έβρο μας γεμίζουν με ερωτήσεις στη βουλή, διαπιστώσεις και «πιέσεις».

Το τι συμβαίνει πραγματικά πρέπει να το κατανοήσουν οι Εβρίτες, οι οποίοι πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται από τον πλούτο της περιοχής.

- Advertisement -

Τα τσαντίρια της ντροπής του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας σε κάθε περίπτωση, μας κάνουν να ντρεπόμαστε για τα χάλια που μας επιβάλλουν.

Ο αρχαιολογικός χώρος, ο σπουδαιότερος σ’ όλο τον κόσμο, θυμίζει καταυλισμό αφημένο στην μοίρα που του ορίζουν.
Και η αδιαφορία είναι τέτοια, που δεν λειτουργεί ούτε καν ένα πωλητήριο. . ., ώστε ο επισκέπτης να το πάρει μαζί του και να ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο.

Καύσεις νεκρών και ταφές αλόγων με άμαξες. Δεν χρειάζεται για να είσαι αρχαιολόγος για να καταλάβεις την μοναδικότητα της αξίας των ευρημάτων. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων για να κατανοήσεις ότι ο τύμβος μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να είσαι . . .

Άραγε τι πρέπει να είσαι για να δημιουργήσεις ένα σύγχρονο μουσείο και να φύγουν τα νάιλον, τα ξύλα, η ντροπή. Άραγε πόσο ικανός πρέπει να είσαι για να καταφέρεις να φτιάξεις ένα μουσείο; Πόσο, τόσο;

Λίγα χιλιόμετρα από τον τύμβο της Δοξιπάρας, στον Ορτάκιο – Ιβαίλογκραντ, υπάρχει η Βίλα Αρμύρα.

Η Βίλα είναι περίπου της ίδιας εποχής με τον τύμβο, όπου θεωρείται ότι ζούσε πλούσια οικογένεια Θρακών ευγενών και ανακαλύφθηκε το 1964, όταν στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την κατασκευή τεχνητής λίμνης.
Μοναδικά μωσαϊκά, ελληνικές θεότητες, ο αρχαιολογικός αγκυλωτός σταυρός, λουτρά. Τα πάντα που δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να αμφισβητήσει ότι η περιοχή από την αρχαιότητα κατοικούνταν από Έλληνες.

Η Βίλα Αρμύρα από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 είναι επισκέψιμη στο πλαίσιο χρηματοδότησης από την Ε.Ε., έχει το δικό της στεγασμένο μουσείο, ενώ η Βουλγαρία σχεδιάζει άμεσα να επεκτείνει το μουσείο, να δημιουργήσει εστιατόρια κι άλλες υποδομές.

Ο τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας και η Βίλα Αρμύρα δημιούργησαν και το απαιτούμενο άλλοθι για να ανοίξει ο συνοριακός σταθμός Κυπρίνος – Ιβαίλογκραντ. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ήταν το ζητούμενο. Πράγματι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι, σε λίγες μόνο ώρες από όποιον επισκέπτη το επιθυμεί, με την οδική τους σύνδεση να γίνεται σε 15 λεπτά.

Για να βλέπει ο επισκέπτης την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού στην Βουλγαρία και τα τσαντίρια της Ελλάδας. Δείτε φωτογραφίες από τις δύο περιοχές και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Δεν θεωρούμε χρήσιμο να ρωτήσουμε εκλεγμένους στον Έβρο για το πως θα αλλάξει η κατάσταση.

Λόγια έχουν πει στο παρελθόν.

Στα έργα δεν φτάσαμε. . .

Γιάννης Τομαδάκης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ερντογάν και Ισλάμ είναι ενοικιαστές του πολιτισμού μας

«Η απόφαση του Ερντογάν ικανοποίησε την Δύση που χύνει κροκοδείλια δάκρυα – Η Αγία Σοφία να επιστραφεί...

ΕΙΝΑΙ Η 3η ΑΛΩΣΗ

α) Η πρώτη έγινε το 1204 από τους Φράγκους, δηλ. από την Δύση β) Η δεύτερη έγινε το 1453...

Έρχεται το «5ο Hellenic Windsurf Cup» στην Αλεξανδρούπολη

Ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης διοργανώνει στις 18 και 19 Ιουλίου 2020...

3.900 Θρακιώτες πήγαν στην Τουρκία εν μέσω κορονοϊού

Παράκληση και προτροπή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, για τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων από τους ταξιδιώτες

Με χάλκινο μετάλλιο ο Γιάννης Βραχιώλιας

Με το χάλκινο μετάλλιο στο μικτό επιστρέφει ο Γιάννης Βραχιώλιας από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη των U13.

More Articles Like This