9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

«Αμερικανοποίηση» του Έβρου βλέπει ο Κυρ. Βελόπουλος 

Από τις παρεμβάσεις του Αμερικανού Πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ – Τι απαντά ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας

Την «Αμερικανοποίηση» του Έβρου βλέπει ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, αναφέρει τα εξής:

- Advertisement -

***

Προς: κ. Υπουργό Εξωτερικών 

Θέμα: «Αμερικανοποίηση Έβρου»

Είθισται ο ρόλος κάθε Πρέσβη χώρας να είναι διακριτικός, να σέβεται και να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας στην οποία είναι διαπιστευμένος, γιατί τότε θεωρείται ότι παραβιάζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία ενός ελεύθερου κράτους. Ωστόσο, ο ρόλος του Πρέσβη των ΗΠΑ έχει προ πολλού υπερβεί τα εσκαμμένα και παραθέτουμε στοιχεία προς πλήρωση των γραφομένων.

Συνάντηση του Πρέσβη με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοψίδη, με αποτέλεσμα την ακύρωση της προσυμφωνημένης συνεργασίας και αδερφοποίησης με το Επιμελητήριο Συμφερούπολης στην Κριμαία, μετά την συνάντηση αυτών.

Ως εκ τούτου με την απεμπόληση και ακύρωση της Ελληνορωσικής Συμφωνίας 

α) δεν καθιερώθηκε η απευθείας σύνδεση Αλεξ/πολης – Αγ.Πετρούπολης, 

β) επλήγη η αγροτική παραγωγή καθώς, μέσω της αδερφοποίησης, θα προωθούνταν τα Εβρίτικα αγροτικά προϊόντα στην Ρωσία, 

γ) ματαιώθηκε η ανέγερση ορθοδόξου Ναού ρώσικης τεχνοτροπίας, ο οποίος θα ήταν πόλος έλξης τουριστών από Ρωσία, και 

δ ) κατέρρευσε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στο «Ρώσικο Σπίτι» Αλεξανδρούπολης και της Ένωσης Ελλήνων της περιοχής Συμφερούπολης.

Κατά συνέπεια ο Έβρος επλήγη πολυεπιπέδως και δη η Αλεξανδρούπολη σε ανεπανόρθωτο βαθμό. 

Σε επίπεδο δηλαδή προβολής ως τουριστικός προορισμός από Ρωσία, σε οικονομικό λόγω του ότι τα αγροτικά προϊόντα του Έβρου δεν προωθήθηκαν στην ρώσικη αγορά, σε πολιτιστικό επίπεδο καθώς και σε θρησκευτικό.

Παρεμπιπτόντως διαφαίνεται το επόμενο διάστημα και ισχυρή αντίδραση κατά της Ελλάδας από την Ρώσικη Ομόλογη Εκκλησία στην περίπτωση αναγνώρισης της «ψευδοουκρανικής» Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδας, θεωρώντας η Ρώσικη Εκκλησία ότι υποκρύπτεται αμερικάνικος παρεμβατικός δάχτυλος και σε αυτόν τον τομέα.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

1) Διατίθεστε να επαναφέρετε τον ρόλο του Πρέσβη στα αυστηρώς και διεθνώς αναγνωρισμένα καθήκοντα, που η Διεθνής Νομολογία προβλέπει;

2) Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί το τρωθέν γόητρο των Εβριτών και της ανάκτησης της δυναμικότητας των κατοίκων του Έβρου, η οποία έχει πληγεί κατάφορα το προηγούμενο διάστημα στους τομείς που σας έχουν προαναφερθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

***

Τι απαντά ο Υπουργός Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 1205 από 11.10.2019 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Ως γνωστόν, η Ελλάδα υπερψήφισε την Απόφαση 68/262 της 27ης Μαρτίου 2014 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η οποία καλούσε όλα τα Κράτη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε μεταβολή του καθεστώτος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης, στη βάση του «δημοψηφίσματος» της 16ης Μαρτίου 2014, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή συναλλαγή που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αναγνώριση του μεταβληθέντος αυτού καθεστώτος.

Επίσης, από κοινού με τους εταίρους της στην Ε.Ε., ήδη από το Μάρτιο-Απρίλιο του 2014, η Ελλάδα έχει εκφράσει την προσήλωσή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν επιβάλει μία σειρά από περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ειδικότερων μέτρων για την Κριμαία.

Ως χώρα που επικαλείται απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, παρά το κόστος που υφίσταται από τα ρωσικά αντίμετρα, τους αυστηρούς, δηλαδή, περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι ρωσικές αρχές στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με εγκυκλίους προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κατά τόπους Επιμελητήρια, έχει συστήσει την τήρηση των ως άνω μέτρων και την αποφυγή ενεργειών που εκθέτουν τη χώρα μας. Συνεργασία με επιτόπιους φορείς στην Α.Δ. Κριμαίας, όπως λ.χ. το Επιμελητήριο Συμφερούπολης, εμπίπτει στα προαναφερθέντα περιοριστικά μέτρα.

Όσον αφορά στη συνεργασία της Ελλάδος με τη Ρωσία, το Υπουργείο Εξωτερικών προσβλέπει σε αυτήν και την επιδιώκει, στο πλαίσιο της προσήλωσης της χώρας μας στις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Ως προς τις πολιτικές σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ, αυτές βρίσκονται σε άριστο σημείο, όπως καταδείχθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών και τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, έχει γίνει εντονότερο και το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αλεξανδρούπολης.

Το ενδιαφέρον αυτό έχει εκδηλωθεί έμπρακτα για την ανάπτυξη τομέων υποδομών, μεταφορών, ενέργειας, έρευνας – καινοτομίας και τουρισμού, που πρόκειται να ωφελήσει οικονομικά την ακριτική αυτή περιοχή, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη στρατηγική σημασία του Έβρου.

Όπως γνωρίζετε, οι επαφές των εδώ Πρεσβειών με μέλη της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως με οικονομικούς φορείς, όπως τα Επιμελητήρια, με στόχο την προώθηση των διμερών σχέσεων, αποτελούν μέρος της εργασίας τους στη χώρα διαπίστευσης. 

Δεδομένου ότι το Επιμελητήριο Έβρου είναι κομβικό όργανο για την ανάπτυξη της περιοχής, παρόμοιες επαφές για προσέλκυση επενδύσεων είναι ευπρόσδεκτες.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

«ΑΣΦΑ» Αλεξανδρούπολης έργο στρατηγικό

Το «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου» (ΑΣΦΑ) προϋπολογισμού 363,7 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ - Η Αλεξανδρούπολη γίνεται η 4ηπόλη...

More Articles Like This