9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

ΔΩΣΤΕ ΤΟ 12% ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Οι Επιχειρήσεις της Θράκης δεν ζητούν «Ελεημοσύνη» – Ζητούν ενίσχυση για αντιμετώπιση του υπέρογκου μεταφορικού κόστους προς την Αθήνα – Εφαρμόστε επιτέλους τα μέτρα που ισχύουν στην Ε.Ε. – Δεν πρέπει να δούμε κι άλλα ΛΟΥΚΕΤΑ στον τόπο μας

Οι απειλές Ερντογάν κατά της Κύπρου, του Αιγαίου και της Θράκης, με παράλληλη εμφάνιση επίσημων χαρτών από την Άγκυρα, όπως και η μεγάλη πρόκληση – απειλή του Μεταναστευτικού, έχουν επικεντρώσει την προσοχή μας, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την ανάγκη ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητος στη Θράκη.

- Advertisement -

Η οποία έχει σχεδόν πλήρως αποβιομηχανοποιηθεί με την εγκατάσταση των Εταιρειών, κυρίως στην γειτονική Βουλγαρία.

Όμως η εγκατάλειψη της Θράκης, δεν πρέπει να συνεχισθεί.

Γι’ αυτό άμεσης προτεραιότητος, προβάλλει η ανάγκη ενίσχυσης των Επιχειρήσεων (όσες σήμερα απόμειναν) με την επαναφορά της επιδότησης 12%.

Διαβάστε την επιστολή, τακτικού αναγνώστη, για το θέμα αυτό, προς την Εφημερίδα μας.

***

Προς Ελεύθερη Θράκη

Είμαι τακτικός αναγνώστης της «Ελεύθερης Θράκης» και απευθύνομαι σε εσάς, διότι η έγκριτη εφημερίδα σας κάνει έναν συνεχή αγώνα για τα προβλήματα της  ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Τελευταία  διαβάζουμε και ακούμε ότι  υπάρχει πλεόνασμα στα έσοδα του Υπουργείου Οικονομικών  από την υπερφορολόγηση κυρίως των επιχειρήσεων. 

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις και ο Ιδιωτικός Τομέας είναι αυτοί που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της δεκαετούς οικονομικής κρίσης . Είχαμε τεράστια αύξηση στην φορολογία των επιχειρήσεων και έτσι 450.000 επιχειρήσεις έκλεισαν , 650.000 Έλληνες του Ιδιωτικού Τομέα αναγκάστηκαν να αφήσουν το σπίτι τους και να γίνουν οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό.  

Από όλη την Ελλάδα, η περιοχή που περισσότερο χτυπήθηκε από την κρίση είναι η Θράκη. Οι Βιομηχανικές ζώνες της περιοχής ερήμωσαν, πάρα πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και αυτές που κρατιούνται αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Η ακριτική Θράκη είναι  η περιοχή με τα περισσότερα  προβλήματα, επειδή δεν έχουμε μεγάλο πληθυσμό , άρα έχουμε μικρή κατανάλωση, αλλά και  κυρίως λόγω της  θέσης  της . Είμαστε μακριά από την Αθήνα, δηλαδή το κέντρο κατανάλωσης, έχοντας μια τεράστια επιβάρυνση κόστους μεταφορικών για να έλθουν και για να φύγουν προϊόντα. Μία Αθηναϊκή εταιρία θα παραλάβει ένα κοντέινερ από την Κίνα με κόστος 600 € και μία επιχείρηση από την Αλεξανδρούπολη εκτός των 600 € πρέπει να δώσει και επιπλέον 1.500 €. Το κόστος των διοδίων μέχρι την Αθήνα έχει εξαπλασιαστεί μέσα στα χρόνια της κρίσης.  

Εκτός αυτού, έχουμε δίπλα μας την Βουλγαρία και την Τουρκία που έχουν δώσει κίνητρα και ελάχιστη φορολόγηση στις επιχειρήσεις τους. Έτσι, καθημερινά βλέπουμε  να φεύγει τζίρος προς τις γειτονικές χώρες, όταν και για ένα απλό γέμισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, συμφέρει να πάει κάποιος σε διπλανή χώρα.

Θα μου πει κάποιος ότι αυτά είναι πάνω-κάτω γνωστά , ε, και τι να κάνουμε, δεν μας δίνουν σημασία από την Αθήνα.

Στην κρίσιμη όμως περίοδο για τα εθνικά θέματα που διανύουμε, είναι απόλυτη προτεραιότητα να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της Θράκης για να κρατηθούν.

 Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν εργαζόμενους, που συντηρούν τις οικογένειές τους, συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους και δίνουν υπόσταση στην περιοχή.

Οι επιχειρήσεις της Θράκης ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ, αλλά αυτό που δικαιούνται και παίρνανε για πάρα πολλά χρόνια. Το είχανε δε προϋπολογίσει στα έσοδά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού κράτους,  δηλαδή την ενίσχυση του υψηλού κόστους λειτουργία τους . Το γνωστό 12 % επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Με την έναρξη της κρίσης, η εύκολη λύση φυσικά για το Ελληνικό κράτος ήταν να ρημάξουν στην φορολογία τις επιχειρήσεις και δεν ήταν μόνο το 29 % φόρου, αλλά και οι παντός είδους φόροι και εισφορές: Τέλος επιτηδεύματος, Φόρος επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκαταβολή 100% φόρου (λες και γνωρίζουν εκ των προτέρων, αν μια επιχείρηση θα συνεχίσει να υπάρχει και την επόμενη χρονιά).

Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα τρέξανε κάποιοι κρατικοδίαιτοι καλοθελητές υπουργοί και βουλευτές, που τους διακρίνει γενικά το μίσος για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, να μας πούνε ότι τάχα η ενίσχυση των επιχειρήσεων σε προβληματικές περιοχές απαγορεύεται από την ΕΕ. 

Ενώ φυσικά ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ κάτι τέτοιο. 

Αλλά συνηθισμένοι ψεύτες είναι και τους γνωρίζουμε πολύ καλά. Βέβαια, ούτε κουβέντα αν πει κάποιος να μην παίρνουν αυτοί τα διάφορα παράλογα επιδόματα που δεν παίρνει κανένας βουλευτής, σε άλλο κράτος της ΕΕ.

Λοιπόν η ΕΕ :

Α) Ενισχύει με γεωγραφικό ισοδύναμο πρόσωπα και επιχειρήσεις

Β) Σε οικονομικά ασθενείς περιοχές μπορεί ένα κράτος της ΕΕ να θεσπίσει νόμους ενίσχυσης μέχρι και με πλήρη απαλλαγή φορολογίας (βλέπε περιοχή Montpellier στη Γαλλία), καθώς επίσης να δίνει κίνητρα για την  φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές  των επιχειρήσεων. 

Γ) Σε  πολλά κράτη της ΕΕ  έχουμε επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις με διάφορα κίνητρα, όπως συμμετοχή σε startup επιχειρήσεις, επανεπένδυση κερδών κλπ. 

Δ) Στην πλούσια Δανία, που είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χοιρινού κρέατος, όταν έκανε εμπάργκο η Ρωσία, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ, γιατί διαφορετικά οι επιχειρήσεις θα κλείνανε. Βέβαια, στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να πούμε τι θα γινόταν σε ανάλογη περίπτωση: Δεν πάνε να κλείσουν οι κλέφτες, οι φοροφυγάδες οι καπιταλιστές, θα έλεγαν. Για τους άνεργους εργαζόμενους και για τους φόρους που χάνονται, δεν τους νοιάζει. Ο μισθουλάκος του κρατικοδίαιτου να μπαίνει κάθε μήνα, αυτό τους νοιάζει.

Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς της Θράκης, για την καταβολή από τον ΟΑΕΔ των χρωστούμενων  από το 2010 προς τις επιχειρήσεις. 

Δηλαδή, πρέπει να ενεργοποιηθούν τα τοπικά Επιμελητήρια, οι Δήμοι, η Περιφέρεια και φυσικά οι τοπικές εφημερίδες, όπως εσείς, για αυτή την αδικία.

Πρέπει οι επιχειρήσεις της ακριτικής Θράκης να ενισχυθούν.

Όταν τα Δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις για να πάρουν αναδρομικά οι Δικαστικοί, οι καθηγητές πανεπιστημίου και οι λοιποί δημόσιοι, πώς γίνεται ενώ χρήματα υπάρχουν, να μην περισσεύουν χρήματα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;  

Φιλικά, 

Ένας αναγνώστης σας

Σημείωση Ε.Θ.:

Οι Βουλευτές της Θράκης, πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά, το παραπάνω κείμενο και να χρειάζεται να μεθοδεύσουν τς μεταξύ τους ενέργειες, για να επανέλθει η ενίσχυση του 12% προς τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Δεν πρέπει λοιπόν, να δούμε και άλλα ΛΟΥΚΕΤΑ στην περιοχή μας.

Σ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Τα δέκα (10) μέτρα – αντίμετρα της Ελλάδος για την Αγία Σοφία

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα στην Άγκυρα – Από λουκέτο στην ZIRAATBANK μέχρι κλείσιμο του Μεθοριακού Σταθμού...

Απαιτούν τα κεφάλια των οκτώ στρατιωτικών

Που είχαν έλθει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Όχι σε διακομματική χωρίς τους Θρακιώτες

Χαιρετίζουμε την Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – Όμως στην Επιτροπή πρέπει απαραιτήτως να μετέχουν οι Θεσμικοί Φορείς της Θράκης – Όχι...

Άμεση πρέπει να είναι η έκδοση της «ΚΥΑ» για το 12%

Οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα – Η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες Ανάπτυξης της Θράκης – Να επαναφερθεί το μέτρο επιδότησης του εργασιακού...

Οι αγνοούμενοι της Κυπριακής Τραγωδίας ζητούν την δικαίωση

Αναφορά σε μία μεγάλη και ανοικτή πληγή 46 χρόνων – Ανεκτέλεστα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Ευρώπης – Η Κύπρος εξακολουθεί...

More Articles Like This