9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣΟΦ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

«Αν ο Ντόναλντ Τραμπ έλθει στη Βουλγαρία, θα τον φέρω στην Αλεξανδρούπολη, να κόψουμε την ταινία της διασύνδεσης Φυσικού Αερίου»

Κατά την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ο Μπόρισοφ δεν λέει τίποτα χωρίς λόγο και ήξερε ότι κανείς στην Ουάσιγκτον δεν θα ζητήσει κάτι τέτοιο από τη Βουλγαρία. Επιπλέον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνήθως, ζητά τα έξοδα των βάσεων να πληρώνονται από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες, πράγμα το οποίο δεν δύναται να κάνει η Βουλγαρία. Η Βουλγαρία παρέχει επαρκή βάση για την εκ περιτροπής εκπαίδευση των αμερικανικών δυνάμεων και σε έκτακτη περίπτωση, όπως το 2003, θα προσφέρει πλήρη εφοδιασμό για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, το καθεστώς για την είσοδο ξένων πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα δεν καθορίζεται από το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ, αλλά από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Τα συμμαχικά πλοία του ΝΑΤΟ είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στα λιμάνια της Βουλγαρίας. Δεν ήταν λοιπόν πρόβλημα για τον Μπορίσοφ να κάνει μια ειρηνική κίνηση προς την ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία εξακολουθούμε να περιμένουμε ρώσους τουρίστες.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, είναι μέρος μιας σειρά συναντήσεων του Προέδρου των ΗΠΑ με τους ηγέτες των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Για τις ΗΠΑ, είμαστε μέρος του πάζλ των συμφερόντων τους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Για τη Βουλγαρία, η επίσκεψη του Μπορίσοφ στην Ουάσιγκτον είναι μια ευκαιρία να ταιριάξουν τα συμφέροντα της Βουλγαρίας με την αμερικανική πολιτική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

- Advertisement -

Οι προσφορές των δυο πλευρών έγιναν πριν από την αναχώρηση της βουλγαρικής αντιπροσωπείας για την Ουάσιγκτον, από την οποία απουσιάζουν η υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Ως ευνοϊκή ανακοίνωση για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας η Σόφια αγόρασε, το καλοκαίρι, αμερικανικά F-16. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Βουλγαρία φοβάται να μην χάσει την ιδιότητά της ως διαμετακομιστή φυσικού αερίου στην περιοχή. Είναι επίσης σαφές ότι μετά την αποτυχία του South Stream, δεν μπορεί να εγκαταλείψει το TurkStream και είναι γεωγραφικά λογικό να διατρέξει τη Βουλγαρία διαγώνια από τη Θράκη προς την Κεντρική Ευρώπη. Όμως δεν βρισκόμαστε στο 2014. Μέσα σε μια πενταετία θα φτάσει στα σύνορά μας το, πολυαναμενόμενο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Σύντομα θα έχουμε πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και τη Μεσόγειο. Επίσης, έχουν τροποποιηθεί οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο. Για να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο προς τον αυστριακό κόμβο του Μπάουμγκάρντεν, θα αποθηκεύεται στον σερβικό κόμβο Μπανάτσκι Ντβορ, οι αμερικανοί είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την ιδέα του Μπόικο Μπορίσοφ για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Στον βουλγαρικό κόμβο θα αποθηκεύεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν καθώς και αμερικανικό, το οποίο, επίσης, θα ανταγωνίζεται το ρωσικό.

Για την πραγματοποίηση της ιδέας αυτής, η Ουάσιγκτον θέλει να αγοράσουμε το 20% του τερματικού σταθμού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και να δεσμευτούμε να αγοράζουμε το 20% των προμηθειών που πωλούνται σε τιμές άμεσης παράδοσης. Φυσικά, πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους αμερικάνους στη διαφοροποίηση του βουλγαρικού πυρηνικού τομέα. Οι ΗΠΑ θέλουν να πάρουν το μερίδιό τους από το αποτυχημένο ρωσικό Grand Slam στη βουλγαρική ενέργεια – το τρίπτυχο του NPP Belene, του Νότιου Διάδρομου Αερίου και του διάδρομου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Το ερώτημα βρίσκεται στο τι θα κερδίσει η Βουλγαρία απ’ αυτά; Μόνο ο κόμβος Balkan και η κατάργηση της βίζας για τις ΗΠΑ είναι ελάχιστα ανταλλάγματα. Ελπίζουμε σε αμερικανικές επενδύσεις, για την πραγματοποίηση των οποίων οι ΗΠΑ θέλουν κράτος δικαίου και αποφασιστικά μέτρα ενάντια στη διαφθορά.

Αλλά ας έρθει ο Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλγαρία! Κατά τη συνάντηση με τον Μπόρισοφ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε ανοιχτά μια πρόσκληση, κι αυτό είναι μια καλή είδηση. Η Σόφια είναι το σωστό μέρος για να στείλει μηνύματα στα Δυτικά Βαλκάνια. Αν οι πράκτορες της Secret service επιτρέψουν στο Τράμπ να πλησιάσει στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ θα τον πάει, οπωσδήποτε, να κόψουν την ταινία της διασύνδεσης φυσικού αερίου προς την Αλεξανδρούπολη και μέχρι θα διευκρινιστούν περισσότερα από τις συνομιλίες του Οβάλ Γραφείου.

Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης

http://bnr.bg/el/post/101196727

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Πτυσσόμενο… γήπεδο στην «καρδιά» της Αλεξανδρούπολης

Ένα πτυσσόμενο γήπεδο ποδοσφαίρου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου, στον αύλειο χώρο της Ζαρίφειου Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης. Παιδιά από τις ακαδημίες του Δήμου Αλεξ/πολης,αλλά και ολοκλήρου του...

More Articles Like This