9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ F-16 ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΑΜΕ;

Συζητείται να πωληθούν στην Κροατία ως ανταλλακτικά, 32 Αεροσκάφη F-16 BLOCK 30, της Πολεμικής μας Αεροπορίας – Είναι ακόμη αξιόμαχα και μπορούν να εκσυγχρονισθούν, με ελάχιστο κόστος 

Το ενδεχόμενο σε πέντε χρόνια από σήμερα να μην υπάρχει αξιόλογη αεροπορική δύναμη για την υπεράσπιση της χώρας, λόγω της οικονομικής καταστροφής των Μνημονίων, επανέρχεται σαν εφιάλτης υπό τη μορφή της πιθανής πώλησης των 32 F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κροατία.

Μετά τη ματαίωση της πώλησης των ισραηλινών F-16, λόγω αμερικανικού βέτο, έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Ζάγκρεμπ για την πώληση 12 έως 16 παλαιότερου τύπου F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) αντί περίπου 350 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του αεροπορικού στόλου της Κροατίας.

- Advertisement -

Παραχωρούνται δε, ως ανταλλακτικά. 

Πρόκειται για μαχητικά που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση (υπηρετούν στην Π.Α. σχεδόν τριάντα χρόνια ενώ τα F-4E ΡΙ έχουν κλείσει 45ετία) και έχουν υποστεί προγράμματα δομικής αναβάθμισης Falcon Up και Falcon STAR για την εξασφάλιση ωφέλιμης ζωής 8.000 ωρών πτήσης. 

Το ερώτημα είναι «Γιατί να τα πουλήσουμε, αφού δεν έχουμε κάτι να τα αντικαταστήσουμε ούτε προβλέπεται να έχουμε τα επόμενα χρόνια;».

Ειδικά όταν θα αρχίσει να εισέρχεται στη φάση υλοποίησης το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 52+ και Αdν. θα μειωθεί επικίνδυνα η οροφή των μαχητικών της Π.Α. αφού τα υπό εκσυγχρονισμό μαχητικά θα αποσύρονται για 12-18 μήνες από την υπηρεσία προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες αναβάθμισης.

Με την απόσυρση των F-4E AUP και των Mirage 2000EG/BG μέχρι το 2023 (δηλαδή απώλεια 50+ μονάδων) και την ενδεχόμενη πώληση των 32 Block 30 (σύνολο 85 μονάδες!), η Πολεμική Αεροπορία θα αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό που οριακά δεν θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες επιτήρησης και προστασίας του FIR Αθηνών, με δεδομένες τις χαμηλές διαθεσιμότητες.

Ο εκσυγχρονισμός των Block 30 και Block 50 σε επίπεδο Block 50+ Advanced (με κινητήρα F110 της GE και τον ευρύ αεραγωγό) είναι μονόδρομος ακόμα και σήμερα και έπρεπε να είχε γίνει ήδη.

Τα F-16 Block 30 πρέπει να εκσυγχρονιστούν με τα απαρτία που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη 52+ και 52+ Adv.

Θα πετάξουμε στα σκουπίδια όλα τα σχετικά σύγχρονα συστήματα των 52+ και τα απόλυτα σύγχρονα των Advanced, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 30;

Τα αεροσκάφη έχουν αρκετά χρόνια επιχειρησιακού βίου μπροστά τους και κάλλιστα, με την πληθώρα από τα απαρτία των υπό εκσυγχρονισμό F-16V, θα μπορούν να δεχθούν πρόγραμμα CCIP Lite.

Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από τις υπηρεσίες των 71 συνολικά F-16C/D Block 30 (32 μονάδες) και Block 50 (39 μονάδες).

Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από τη διατήρηση των πραγματικά αξιόμαχων 155 F-16, με όπλα και συστήματα που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν και να επικρατήσουν.

Ακόμα και όταν μετά από 10 χρόνια (ο χρόνος είναι κατά προσέγγιση) θα πάμε στην επιλογή νέου μαχητικού, στη δύναμη των F-16 θα βασιστούμε.

realnews.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Τεράστια η αναμονή για τα χειρουργεία

Στο Παν/κο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης λειτουργούν σήμερα μόνο δύο (2) χειρουργικές αίθουσες –...

Και νέοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών

Θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, στο νότιο τμήμα του Έβρου Στο πλαίσιο...

Τα αναδρομικά 11 μηνών θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Αποφάσισε το ΣτΕ για όσους είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια - Τα αναδρομικά κυμαίνονται ανά συνταξιούχο, από 3.000 έως 6.000 ευρώ

Ισοδύναμο του 12% χρειάζεται η Θράκη

Οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων Αν. Μακεδονίας-Θράκης, ευχαριστούν θερμά τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ζητούν πλήρη αποκατάσταση της αδικίας που έγινε...

Φτάνουν οι θωπείες στον «Ερντογανισμό»

Αντί για τα μοιρολόγια για την Αγία Σοφία, η Ελλάδα οφείλει να πάρει δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες – Να συνεδριάσει η Βουλή –...

More Articles Like This