9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Να ενταχθεί στο «Δημοκρίτειο» η Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου

Τα περιθώρια αναμονής έχουν προ πολλού εκμηδενισθεί – Παράλογη η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας – Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη

Η ένταξη της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου υποχρεωτικά στο ΔΠΘ αποτελεί την μόνη Ακαδημαϊκά ορθή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση. 

Με δεδομένα και παραδεκτά από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι:

- Advertisement -

α) Όλα τα Τμήματα των πρώην Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), των πρώην ΤΕΙ, είναι υψηλής ζήτησης και με υψηλές βάσεις εισαγωγής 

β) Οι πτυχιούχοι τους γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού 

γ) Υπάρχει υψηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας για τους αποφοίτους των

δ) Οι επιστήμες της Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας, Μαιευτικής, Λογοθεραπείας κ.α. εντάσσονται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (Π.Ε.) σε όλες τις επιστημονικά ανεπτυγμένες χώρες (Ευρώπη, Αυστραλία) και 

ε) Οι παραπάνω επιστήμες δεν ανήκουν στην Τεχνολογική Εκπαίδευση  (Τ.Ε.), 

η μετεξέλιξη και η ένταξη αυτών σε ΑΕΙ έχει καταστεί επιβεβλημένα μονόδρομος.

Ως εκ τούτου θεωρείται ότι η μόνη ακαδημαϊκά ορθή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση, είναι η ένταξη του πρώην Τμήματος Νοσηλευτικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διδυμότειχο σε ομώνυμο Τμήμα Νοσηλευτικής Π.Ε. και σε μια νέα Σχολή, την Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας (ΣΕΑΥ) με έδρα το Διδυμότειχο ως και η υπαγωγή της στο ΔΠΘ, δηλ. στο Πανεπιστήμιο του φυσικού και γεωγραφικού της χώρου στη Θράκη και σε καμία περίπτωση σε αυτό του ΔΙΠΑΕ στη Θεσ/νικη, σε μια απόσταση πλέον των 400χλμ. και μάλιστα εντασσόμενο σε αυτό ως Παράρτημα αντίστοιχου Τμήματος. Μια απόφαση υπαγωγής από το Υπουργείο Παιδείας, έξω και πέρα από κάθε ακαδημαϊκό και επιστημονικό κριτήριο, παραβιάζοντας πασιφανώς την ακαδημαϊκή νομιμότητα και κανονικότητα.

Κρίνεται σκόπιμο σε αυτή την περίπτωση να γίνουν γνωστές επικουρικά προς την κατεύθυνση ενημέρωσης της κοινής γνώμης και οι απόψεις και οι θέσεις, της τότε Προέδρου του Τμήματος Νοσηλευτικής του πρώην ΤΕΙ Θεσ/νικης και νυν του ΔΙΠΑΕ, που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου της απελθούσας Κυβέρνησης περί συγχώνευσης των τριών πρώην ΤΕΙ (Θεσ/νικης, ΑΜΘ και Κ. Μακεδονίας) με το ΔΙΠΑΕ, σχετικά με την προοπτική και βιωσιμότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διδυμότειχο, ύστερα από την ένταξή του στο Τμήμα Νοσηλευτικής του πρώην ΤΕΙ Θεσ/νικης και νυν ΔΙΠΑΕ.

Με πλήρη σαφήνεια δηλώνεται ότι το ΔΙΠΑΕ με την συσταθείσα νέα δομή μπορεί να υποστηρίξει προσωρινά μόνο τη λειτουργία του Τμήματος για την ολοκλήρωση των σπουδών των υφιστάμενων φοιτητών του, προσδοκώντας ότι η Διοίκηση του ΔΠΘ θα μεταβάλλει εν τω μεταξύ τη στάση της και θα απεμπλακεί από τις εμμονικές της θέσεις  να αρνείται αναίτια και αδικαιολόγητα  την ένταξή του στο δυναμικό του ΔΠΘ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση υποχρεωτικά προτείνεται η αναγκαστική αναστολή λειτουργίας του, δηλ. η αυτοκατάργησή του μετά από 4 έτη με την ολοκλήρωση των σπουδών των ήδη φοιτούντων στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου.  

Τα όποια αρνητικά στοιχεία στην λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου ως ΤΕΙ από το 2007, που πράγματι υφίστανται εδώ και 12 χρόνια και που αναδείχθηκαν κατά την διαβούλευση, δεν έχουν να κάνουν ούτε με την πόλη, ούτε με την κοινωνία του, όπως ούτε και με την κάθε Δημοτική Αρχή, γιατί κάτι τέτοιο είναι εκτός πάσης λογικής αλλά προφανώς και αυτονοήτως οι όποιες ευθύνες και παραλείψεις ανήκουν στις Διοικήσεις του πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ και τις πρώην ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, καθόσον αυτοί και μόνον αυτοί είναι οι υπεύθυνοι και οι απολογούμενοι για τις ολιγωρίες και τις ελλείψεις  σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό όπως  και σε  κτηριακές δομές και λειτουργικά προβλήματα της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου.

Μετά ταύτα και εν όψει της πολύ σπουδαίας σύσκεψης των αρμοδίων φορέων στη Θεσ/νική σήμερα, με θέμα τα λειτουργικά προβλήματα της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, καθίσταται μονόδρομος πλέον η νέα Δημοτική Αρχή, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, οι Διοικήσεις ΔΙΠΑΕ και ΔΠΘ σε συνεννόηση και συνεργασία όλοι τους με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να δρομολογήσουν άμεσα την εξεύρεση λύσεων στα πράγματι σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της, για την ένταξη αυτής στην ακαδημαϊκή κανονικότητα, δηλ. την κατάργηση εκείνης της απαράδεκτης και αρνητικής πανελλήνιας πατέντας «Παράρτημα» μέσω της επαναφοράς της σε Τμήμα, όπως και την ένταξή της στο φυσικό της ακαδημαϊκό χάρτη, δηλ. στο ΔΠΘ όπου και οφείλει να ανήκει, καθιστώντας επιτέλους τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου ακαδημαϊκά βιώσιμη και με προοπτική ανάπτυξης και ενίσχυσης με άλλα Τμήματα παρεμφερούς γνωστικού αντικειμένου, συγκροτώντας έτσι παράλληλα και τη νέα Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας (ΣΕΑΥ).

Τα περιθώρια αναμονής και υπομονής από όλους έχουν προ πολλού μηδενισθεί. Η ώρα των γενναίων αλλά υποχρεωτικών αποφάσεων έχει πλέον καθορισμένη ημερομηνία την 7η Νοε. 2019. Φύλακες γρηγορείτε.

Με εκτίμηση

«ΔιδυμοΚαστροΠολίτης»

Κων. Καλαϊτζίδης

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

120 μαθητές στην Αγριάνη περιμένουν το… Internet!

Απαρχαιωμένο το Δίκτυο, χωρίς οπτικές ίνες - Οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν τη νέα γραμμή - Όπως και την...

More Articles Like This