Home / Κοινωνια / Ο Christopher Cavoli επισκέφθηκε το “Carson City” στην Αλεξανδρούπολη

Ο Christopher Cavoli επισκέφθηκε το “Carson City” στην Αλεξανδρούπολη

Ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του λιμανιού – Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο εσωτερικό του πλοίου σε εκπροσώπους ΜΜΕ

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο διοικητής  των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Αντιστράτηγος Christopher Cavoli, προκειμένου να επισκεφτεί το Αμερικανικό πλοίο Cαrson City, το οποίο έχει δέσει εδώ και λίγες μέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Ο Christopher Cavoli, συνοδευόμενος από το διοικητή της 12ης Μεραρχίας υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, αρχικά επισκέφτηκε τον χώρο στον οποίο ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του ναυαγίου της βυθκοκόρου “ΟΛΓΑ”, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του  Αμερικανικού πλοίου.

«Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας με την 12η Μεραρχία  και τον υπόλοιπο Ελληνικό στρατό, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πιο συχνά. Έχετε δει ήδη τους στρατιώτες μας, λίγους μήνες πριν, οι οποίοι ήταν εδώ στο πλαίσιο της Βαλκανικής Στρατιωτικής Άσκησης, και ευχαριστώ όσους βοήθησαν σε αυτό. Όλο αυτό, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε εσάς και τις οικογένειές σας, και η φιλοξενία η οποία δεχτήκαμε, αλλά και το φιλότιμός σας είναι θεαματικό” δήλωσε ο Αντιστράτηγος Christopher Cavoli.

* Τα σχέδια για το λιμάνι Αλεξ/πολης

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας ΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο λιμάνι της, ο διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Αντιστράτηγος Christopher Cavoli, δήλωσε πως: “Προς το παρόν ξεκινάμε με την μετακίνηση πλοίων και στη συνέχεια θα δούμε τη χρησιμότητα του λιμανιού, και τι μπορεί να γίνει αργότερα σε μια πιο σταθερή βάση.  Επί του παρόντος, αυτό που σχεδιάζουμε είναι να αξιοποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το λιμάνι όπως είναι, να ερχόμαστε εδώ και να φιλοξενούμαστε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτές άλλων χωρών, έτσι ώστε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει ένα πολύ σημαντικό λιμάνι και για άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, όπως θα κάνουμε για παράδειγμα με την άσκηση SABER GUARDIAN τον επόμενο χρόνο, μια άσκηση που συνήθως διεξάγεται στα ανατολικά Βαλκάνια. Για μας είναι πολύ μεγάλο κέρδος να χρησιμοποιούμε το λιμάνι για τέτοιους σκοπούς. Είναι αυτονόητη η σημασία του λιμανιού στην περιοχή, καθώς μας επιτρέπει να μετακινούμε γρήγορα εξοπλισμό σε άλλες περιοχές όπως τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία όπου διεξάγουμε στρατιωτικές ασκήσεις. Είναι πολύ μεγάλο κέρδος για εμάς να έχουμε πρόσβαση στην περιοχή”.

* Αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή

Από τη μεριά του ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας, Άγγελος Χουδελούδης, αρχικά ευχαρίστησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για τη συνδρομή τους στην ανέλκυση του ναυαγίου της Βυθοκόρου “ΟΛΓΑ” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εργασία η οποία δεν διήρκησε περισσότερο από 2 μήνες. 

Παράλληλα, πρόσθεσε πως με την καλή συνεργασία η παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων θα αυξάνεται διαρκώς.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση των εκπροσώπων των ΜΜΕ στο εσωτερικό του πλοίου, όπου ο καπετάνιος, αλλά και το πλήρωμα έδωσαν πολλές πληροφορίες τόσο σε τεχνικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. 

* Στοιχεία για το Carson City

Το αμερικανικό πολεμικό USNS Carson City έχει μήκος 338 πόδια, ανώτερη ταχύτητα 43 κόμβους και μπορεί να μεταφέρει 312 στρατιώτες, άρματα μάχης ακόμα και ελικόπτερα  Ανήκει στην δύναμη της Στρατιωτικής Διοίκησης Εφοδιασμού Ναυτικού, που ελέγχει τα ανεφοδιαστικά και στρατιωτικά πλοία μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 2015 και τέθηκε σε υπηρεσιακή ετοιμότητα τον Ιούνιο. Φέρει 4 πετρελαιοκίνητες μηχανές τελευταίας τεχνολογίας οι οποίες του επιτρέπουν να κινείται γρήγορα και ευέλικτα. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο πλοίο παρά το μέγεθος του, μπορεί να κάνει το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη –  Σαμοθράκη σε λιγότερο από μισή ώρα. Παράλληλα διαθέτει μεταξύ άλλων πλυντήρια, μαγειρείο, εστιατόριο, ακόμα και γυμναστήριο και μπασκέτες για το πλήρωμα. 

Νίκος Τσακιρόπουλος