9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Φόροι 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019

Βαρύς ο λογαριασμός για τα νοικοκυριά – Τι θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι τον Δεκέμβριο 

Έσοδα τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους αναζητά μέχρι το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο για να κλείσει το φετινό προϋπολογισμό.

- Advertisement -

Τα έσοδα αυτά μαζί με την εισπρακτική επίδοση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτελούν και το τελευταίο στοίχημα της φετινής χρονιάς δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με υπερπλεόνασμα.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Νοεμβρίου πριν κλειδώσουν τις αποφάσεις για τον τρόπο διανομής και τους δικαιούχους του φετινού μερίσματος.

Ο Νοέμβριος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για τα έσοδα αλλά και βαρύς για τα νοικοκυριά καθώς έως και την Παρασκευή θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση το φόρου εισοδήματος, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δόση ή οι δόσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή και στην πάγια ρύθμιση.

Το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει εκτός από την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.

Τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία στο τέλος του μήνα θα κρίνουν και το τελικό ποσό που θα διατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Πάντως, το γεγονός ότι στο 10μηνο καταγράφηκε υπέρβαση εσόδων κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου που προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ προήλθαν από φόρους, δείχνει ότι οι δημόσιες εισπράξεις έχουν κατεβάσει ταχύτητα και ο ρυθμός αύξησή τους εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο θα κρατάει χαμηλά τον πήχη μέχρι και την ημέρα που θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

Τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο, δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έχουν πάει καλύτερα από ότι προβλεπόταν (έστω και οριακά) ενώ τα φώτα στρέφονται και στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ καθώς από αυτές θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η τελική εισπρακτική επίδοση.

Ο ΦΠΑ, έχει αποδώσει μέχρι τώρα 15,092 δις. ευρώ και αν μέχρι το τέλος του χρόνου οι εισπράξεις ξεπεράσουν τα 17,8 δις. ευρώ, τότε θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, έχει αποφέρει μέχρι τώρα 2,099 δις. ευρώ με την πρόβλεψη τα συνολικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 2,7 δις. ευρώ. Όσο για τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έχει αποδώσει 13,15 δις. ευρώ και υπολείπονται 3,6 δις. ευρώ ακόμη προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 16,74 δις. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο 10μηνο σε 47,301 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 95 εκατ. ευρώ ή 0,2 % έναντι του στόχου.

Pentapostagma.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This