9.4 C
Alexandroupoli
Monday, June 30, 2025

Τα αποτελέσματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Χένρι Κίσιγκερ: «Εάν εμποδίσετε την διέλευση Αμερικανικών Αεροπλάνων από Ελληνικά Αεροδρόμια στο Ισραήλ, θα το πληρώσετε πολύ ακριβά»

Η άδολη και ευκολόπιστη, αλλά πάντα απατημένη, νεολαία μας, με την εξέγερσή της στο Πολυτεχνείο, απέβλεπε στην ανατροπή της επτάχρονης δικτατορίας Γ. Παπαδοπούλου και την αποκατάσταση του Δημοκρατικού καθεστώτος.

Τα προεόρτια  της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανατρέχουν στον πόλεμο του «Γιομ Κιπούρ» ή του «Ραμαντάμ» τον  οποίον προκάλεσε ο τότε Αιγύπτιος Πρόεδρος Αντουάρ ελ Σαντάτ.

- Advertisement -

Έχω στα χέρια μου αντίγραφο επιστολής του αειμνήστου Πρέσβη Αντωνίου Κοραντή, με τον όποιον συνδεόμουνα φιλικώς, που δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα «το Βήμα» αρχές Ιουλίου 2011.

Όπως αναφέρει στη επιστολή του ο Αντώνιος Ι. Κοραντής, ο οποίος υπηρετούσε τότε ως Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο, ένα περίπου 15ήμερο μετά την έναρξή του ως άνω Αραβοϊσραηλινού πολέμου εκλήθη επειγόντως την 11ην νυκτερινή στο Γραφείο του Σαντάτ, ο όποιος του δήλωσε ότι «ο Κίσινγκερ προκειμένου να στείλει αεροπορικώς μεγάλη βοήθεια σε υπερσύγχρονο πολεμικό υλικό στο Ισραήλ θα ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση άδεια υπερπτήσεως και προσγειώσεως σε Ελληνικά αεροδρόμια των μεταφερόντων το υλικό τούτο Αμερικανικών αεοοπλάνων.

Αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεχθεί το αίτημα Κισίνγκερ, ξεχάστε τον Ελληνικό κόσμο στις Αραβικές χώρες».

Τελικά, αναλογιζόμενος τους Έλληνες στις Αραβικές χώρες, γράφει ο Πρέσβης Αντ. Κοραντής, εισηγήθηκα την αποδοχή του αιτήματος του Αιγυπτίου Προέδρου με παραλήπτη του απόρρητου κρυπτογραφημένου τηλεγραφήματος μου τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γ. Παπαδόπουλο με κοινοποίηση στους Πρωθυπουργό Σπ. Μαρκεζίνη και ΥΠΕΞ Χρ. Ξανθόπουλο-Παλαμά, οι οποίοι και οι τρεις συμφώνησαν με την εισήγησή μου.

Αυτό είχε ως συνέπεια να εκμανεί ο Κίσινγκερ ο οποίος σε πρόσφατη τότε Σύνοδο του ΝΑΤΟ πλησίασε τον Έλληνα ομόλογό του και κινώντας απειλητικά τον αντίχειρά του είπε υψηλόφωνα «αυτό που κάνατε για τη διέλευση των αμερικανικών αεροπλάνων θα το πληρώσετε πολύ ακριβά».

Όπως και το πλήρωσαν με την ανατροπή τους, κατόπιν των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου, oι Παπαδόπουλος και Σπ. Μαρκεζίνης και μετά μερικούς μήνες (το καλοκαίρι του 1974) και η Κύπρος.

Και καταλήγει στην εν λόγω επιστολή του ο Πρέσβης Αντ. Κοραντής αυτολεξεί ως έξης:

«Ευελπιστώ ότι όσα αποκαλύπτω ανωτέρω θα γίνουν πιστευτά και θα τεθεί τέρμα στην εκμετάλλευση της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου από ορισμένους που συμμετέσχον σε αυτή, αλλά δεν τη διοργάνωσαν».

Συμπερασματικώς, μπορούμε να επισημάνουμε με αξιοπιστία:

Πρώτον, ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ερίξε μεν τον Παπαδόπουλο (και την εκλογική προσδοκία του Σπ. Μαρκεζίνη) αλλά όχι και την δικτατορία, που αντικατεστάθη με την χειρότερη δικτατορία του αφανούς δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη με όλα τα γνωστά της αποτελέσματα, την απόπειρα κατά της ζωής του Μακαρίου και την επακολουθήσασα αποβατική επιχείρηση των Τούρκων που με τις ευλογίες του Κίσινγκερ επέφερε την διχοτόμηση της Κύπρου.

Δεύτερον, ότι εντός του Πολυτεχνείου δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από τις ανακρίσεις που διενήργησε και το σχετικό πόρισμα που εξέδωσε ο αρμόδιος τότε Εισαγγελεύς Εφετών Τσεβάς.

Οι νεκροί, εκτός Πολυτεχνείου, προήλθαν από το γεγονός ότι ο Γ. Παπαδόπουλος, φοβούμενος την επέκταση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων, διέταξε την ρίψη αθρόων αδέσποτων πυροβολισμών από τα περιπολούντα στρατιωτικά οχήματα, με συνέπεια να προκόψουν περί τα 35, ίσως και περισσότερα, θύματα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Σημειωτέον ότι μετά την απρόβλεπτη, από τον Ιωαννίδη, απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο την οποία αντιμετώπισε απαρασκεύαστος, το καθεστώς του εξαφανίσθηκε και κλήθηκαν οι πολιτικοί.

Γ. Γραμματίκας

Δρ. Νομικής

Aegean
Monday, June 30, 2025

Latest News

Ο ΘΡΑΚΗ FM ακούγεται δυνατά έως την Φινλανδία!

Το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού έφτασε από τον Έβρο μέχρι το Πόρβο, δηλαδή 2.100 χιλιόμετρα μακριά! - Μήνυμα του...

More Articles Like This