9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΧΡΥΣΗ ΠΡΟΤΟΜΗ;

Όταν βρέθηκε στις ανασκαφές η Χρυσή Προτομή του Αυτοκράτορος Σεπτίμιου Σεβήρου, ούτε το Διδυμότειχο, ούτε η Αλεξανδρούπολη είχαν Αρχαιολογικά Μουσεία – Τώρα όμως, αυτό το μοναδικό έκθεμα πρέπει να γυρίσει στον Έβρο

Αν προσεγγίσει κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής με τα πόδια, ερχόμενος από το κέντρο της πόλης και αφού περάσει λίγα οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, θα δει τον πευκώνα του Πάρκου.

Ταιριάζει η βλάστηση με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του μουσείου, σχεδιασμένου από τον Άρη Κωνσταντινίδη, που πίστευε στον φυσικό φωτισμό. Μέσα από λωρίδες φωτός που έφερναν μέσα στις αίθουσες οι φεγγίτες και οι διάφανες λωρίδες σαν φρίζες περιμετρικά του σκυροδέματος, τα εκθέματα έθαλλαν και αυτονομούνταν.

Αυτό το κτίριο, που εγκαινιάστηκε το 1976, σχεδιάστηκε σαν κιβωτός θρακικών θησαυρών, μία μεγάλη τροφός για την ευρύτερη Θράκη.

- Advertisement -

Σήμερα, το μουσείο είναι απισχνασμένο από εκθέματα, το κτίριο θέλει συντήρηση, η επανέκθεση είναι επιτακτική ανάγκη.

Άλλα μουσεία της Θράκης, όπως των Αβδήρων, του Διδυμοτείχου, της Αλεξανδρούπολης απορρόφησαν τα εκθέματα που προήλθαν από τα δικά τους χώματα και έτσι, το μουσείο της Κομοτηνής φτώχυνε.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας πατριωτισμός από τους εργαζομένους και αν είστε τυχεροί μπορεί να ακούσετε ιστορίες για τα εκθέματα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής ανήκει στα αρχιτεκτονικά ορόσημα των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών που σφράγισαν πολλές πόλεις της χώρας.

Το πλησιάζεις και πριν εισέλθεις στον κήπο του σε περιμένει η κακοποιημένη μαρμάρινη προτομή του μεγάλου λαογράφου Στίλπωνος Κυριακίδη (1887-1964), άξιου τέκνου της Κομοτηνής.

Και εν μέσω αυτής της πνευματικής ώσμωσης, μπαίνεις μέσα στο μουσείο και αφού περιηγηθείς τις απογυμνωμένες αίθουσες, θα εντοπίσεις και το διάσημο πήλινο προσωπείο του Διονύσου από τη Μαρώνεια, ένα κομψοτέχνημα του 4ου αιώνα π.Χ. Θα δεις και τους Θράκες ιππείς, σαν πρόδρομες μορφές του Αγίου Γεωργίου.

Αλλά το μουσείο της Κομοτηνής, έχει ένα έκθεμα με λαμπρή μοναδικότητα.

Αξίζει να πάει κανείς στο μουσείο μόνο και μόνο για να θαυμάσει από κοντά τη χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211μ.Χ.), με θώρακα και γοργόνειο στο στήθος.

Είναι ένα σπάνιο δείγμα, που βρέθηκε στο Διδυμότειχο, και δείχνει τη σχεδόν λατρευτική εξύψωση της αυτοκρατορικής μορφής, που γινόταν λάβαρο, έμβλημα, τρόπαιο και θυρεός. Λεπταίσθητης τέχνης, η προτομή εμπεριέχει την αντίφαση του πομπώδους με το μύχιο.

Το παρατηρούσα ώρα πολλή, καθώς είναι το έκθεμα-αστέρας του μουσείου, και σκέφτηκα ότι ένα μουσείο σαν της Κομοτηνής έχει ένα εξαίσιο δείγμα αυτής της τέχνης, της ιδιαίτερης των μετά Χριστόν χρόνων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Σεπτίμιος Σεβήρος, γεννημένος στις αφρικανικές επαρχίες, γενειοφόρος, αδιόρατα θλιμμένος, ιππέας και κατακτητής, στέκει σε χρυσό πορτρέτο μέσα σε μία διάφανη προθήκη στο κέντρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κομοτηνής.

* * *

Σημείωση Ε.Θ.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή».

Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Γιατί η Χρυσή Προτομή του Ρωμαίου Αυτοκράτορος Σεπτίμιου Σεβήρου, εξακολουθεί να βρίσκεται στο Μουσείο Κομοτηνής;

Όταν στις ανασκαφές βρέθηκε αυτό το μοναδικό γλυπτό, ούτε το Διδυμότειχο, ούτε η Αλεξανδρούπολη, διέθεταν Αρχαιολογικά Μουσεία.

Σήμερα όμως, και οι δυο αυτές πόλεις του Έβρου, απέκτησαν τα κατάλληλα κτίρια.

Μήπως λοιπόν είναι καιρός, αυτό το εξαίρετο έκθεμα να επιστρέψει στον Έβρο;

Ρωτούμε.

Ποιος θα ενδιαφερθεί για αυτό το θέμα;

 

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Δημοτική συγκοινωνία δωρεάν για ένα χρόνο

Μετά την πάροδο του δωδεκάμηνου, οι Δημότες Αλεξανδρούπολης θα πληρώνουν για ναύλο 40 λεπτά

Αποκομμένος ο Έβρος από το Ανατ. Αιγαίο

Ο ακριτικός νομός μας, εξακολουθεί να μένει στο περιθώριο – Πρέπει να αποκατασταθούν οι Οικονομικοί, Πολιτιστικοί και Κοινωνικοί δεσμοί του τόπου μας,...

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» αλλάζει όνομα και δίνει λεφτά μέχρι και για συστήματα παρακολούθησης, για θέρμανση, φωτισμό, ανελκυστήρες, κλπ.

Κλιμάκιο της «Ελληνικής Λύσης» περιοδεύει σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου 2020 – Το πρόγραμμα των επισκέψεων Το Σάββατο...

Ας δούμε τους Άγγλους που πολέμησαν για τα Φώκλαντς

Όσοι «πρόθυμοι» μας λένε πως το Καστελλόριζο είναι μακριά – Ο Ελληνισμός δεν εκπέμπει μήνυμα – Είναι...

More Articles Like This