9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΥΡΡΑΞΗ;

Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή της Κρήτης – Και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί την Ελλάδα, ακόμα και με πολεμική σύρραξη – Τι απαντά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών  

Θα αρπαχθούμε με τους κακούς γείτονές μας;

Θα έχουμε πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία;

- Advertisement -

Τα ερωτήματα αυτά, όπως και πολλά άλλα, απασχολούν έντονα την Ελληνική Κοινή Γνώμη, που προσπαθεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ακόμη μία, φορά, η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία.  

Τουρκία, σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος σε περιοχή κοντά στην Κρήτη, η οποία περιλαμβάνεται στην συμφωνία που έχει υπογράψει με την Λιβυή.

Συμφώνως προς πληροφορίες, η επομένη κίνηση του Ερντογάν θα είναι η αποστολή σκάφους προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις της Ελλάδος αλλά και να επιβάλει τετελεσμένα.

Μετά το ερευνητικό σκάφος, θα αποφασισθεί και η αποστολή τουρκικού γεωτρυπάνου, κάτι που όμως θα αργήσει να γίνει.

Χθες εξ άλλου έθεσε και η Λιβύη την συμφωνία σε ισχύ, καθώς ενεκρίθη από την «κυβέρνησή» της. 

Ταυτοχρόνως, η Τουρκία θα συνεχίσει να καλλιεργεί εντάσεις και εντός τής κυπριακής ΑΟΖ με τα υπάρχοντα γεωτρύπανα.

Ο Ταγίπ Έρντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ανεκοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο ότι στέλνει την συμφωνία στον ΟΗΕ. 

«Και έτσι προβαίνουμε στα επόμενα βήματα και για την στρατιωτική συνεργασία και για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας» τόνισε.

Αναφερόμενος στην απέλαση του Λιβύου πρέσβεως από την Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται γιά μία σκανδαλώδη κίνηση. 

«Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν γνωρίζει την πολιτική γλώσσα και ότι είναι μία Κυβέρνηση που έχει συσταθεί πάνω σε σκάνδαλα…

Εκνευρίζονται και χάνουν τον έλεγχο. Χαλάσαμε τα παιγνίδια τους.

Κι όσο χαλούσαμε τα παιγνίδια τους η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμμαχούσαν», προσέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή στην Ρώμη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπεστήριξε ότι η χώρα του είχε προτείνει τα έσοδα από το αέριο να τα μοιρασθούν οι εμπλεκόμενες χώρες, αλλά οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αρνήθηκαν. 

Έφθασε, δε, στο σημείο να απειλήσει ακόμη και με πολεμική σύρραξη.

«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν χρειασθεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου, «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμμία αξία», επεσήμανε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ και κάλεσε την Τουρκία να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Στην Τουρκία απήντησε και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα των εξορύξεων και των ερευνών θα συνεχισθεί απρόσκοπτα;

«Δεν επηρεαζόμαστε από το τί κάνει ή Τουρκία, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, προχωρούμε το πρόγραμμα κανονικά και με μεγάλη φροντίδα για το περιβάλλον» σημείωσε ο υπουργός.

«Η Ελλάδα από το 2014 έχει παραχωρήσει 13 οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. 

Επί ΣΥΡΙΖΑ παραχωρήθηκαν τέσσερα οικόπεδα, δύο στο Ιόνιο και δύο νοτίως της Κρήτης, στα όποια μετέχουν η γαλλική TOTAL και η αμερικανική ExxonMobil, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τις δικές του παραχωρήσεις» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, Χαρακτήρισε δε «γελοίο» το θέμα με την Λιβύη.

Για εκβιασμό της Άγκυρας προς την Λιβύη έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να υπογράψει την συμφωνία. 

«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μία σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This