9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020

Σημαντικό το Λιμάνι Αλεξ/πολης

Η Ενέργεια είναι ένα λαμπρό σημείο της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας 

 

Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Πάιατ δήλωσε στο CNN Greeece.

«Καταρχάς, αναφορικά με τις σχέσεις μας για την άμυνα και την ασφάλεια, αυτές βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τώρα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας, την προτεραιότητα που οι στρατιωτικοί μας ηγέτες έχουν θέσει για την ανάπτυξη της συνεργασίας εδώ, αλλά επίσης την εκτίμηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τα πλεονεκτήματα που αντλεί η Ελλάδα, από την όσο πιο στενή συμμαχία για την ασφάλεια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

Η Αλεξανδρούπολη είναι ένα σημαντικό κομμάτι όλων αυτών. Θεωρούμε την Αλεξανδρούπολη ως ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Ενδιαφέρει τον αμερικανικό στρατό για την μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και εφοδίων, στη Μαύρη Θάλασσα, σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, αλλά η Αλεξανδρούπολη είναι επίσης σημαντική γιατί βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας και είναι σημαντική για τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στον πλωτό σταθμό υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στην σύνδεση του με τους αγωγούς TAP και IGB στη Βουλγαρία.

Έχετε μία πολύ σημαντική υπόθεση εκεί. Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, η ιδιωτικοποίηση θα εξαρτηθεί από τη δομή αυτής της συμφωνίας αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος από το μεγάλο ενδιαφέρον που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ; Έχει ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων και φημών για γεωτρήσεις και κοιτάσματα στην Δυτική Ελλάδα. Υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για την περιοχή; Η ενέργεια είναι ένα από τα λαμπρά σημεία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.

Είχαμε τεράστιες αλλαγές τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Έχουμε την ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου με την ολοκλήρωση αυτών των έργων υποδομής τα οποία ανέφερα. Έχετε την επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, την έναρξη εξαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα που είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας, τις αλλαγές στην διεθνή αγορά φυσικού αερίου, την ανταγωνιστικότητα των τιμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια από την ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συμβαίνουν λοιπόν πολλά σε αυτή την περιοχή.

Αναφέρατε τις έρευνες για εξορύξεις. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου της παραχώρησης στις Exon-Mobil, Total και ΕΛ.ΠΕ. για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Συμβαίνουν λοιπόν πολλά σε αυτή την περιοχή και επίσης είναι και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες βλέπουμε φανταστικές δυνατότητες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει έναν μεγάλο στόχο, την απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028. Ο μόνος τρόπος για να πετύχετε αυτό το στόχο, είναι μέσω σημαντικών νέων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά επίσης και με τη χρήση του φυσικού αερίου για παραγωγή ενέργειας, ως γέφυρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λοιπόν περιμένουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε όλους αυτούς τους τομείς».

Energypress.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This