9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Διπλωματικός πυρετός σε Κάιρο-ΗΠΑ-Παρίσι, καθώς η Τουρκία αυξάνει τις προκλήσεις – Στις 2 Ιανουαρίου 2020 πέφτουν υπογραφές στην Αθήνα, για τον Αγωγό Αερίου EASTMED

 

Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα επιχειρεί η Ελλάδα, έναντι της αρπακτικής βουλιμίας της Άγκυρας που θέλει, με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» την αναβίωση της πάλαι ποτέ, κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες, αρχής γενομένης την επομένη τής Πρωτοχρονιάς με την υπογραφή του EastMed, καθώς ό Ερντογάν αυξάνει επικίνδυνα τις προκλήσεις όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Advertisement -

Στις 2 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Άναστασιάδης και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα ευρίσκονται στην Αθήνα για νά υπογράψουν μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ζάππειο Μέγαρο την συμφωνία για τον EastMed.

Η παρουσία των δυο ηγετών στην Αθήνα στέλνει μήνυμα στην Τουρκία, η όποια επιμένει ότι δεν πρόκειται νά δεχθεί τετελεσμένα.

Ο αγωγός EastMed θα περάσει από περιοχή ανοικτά τής Κύπρου πού ο Ερντογάν εν μια νυκτί «βάφτισε» τουρκική.

Το μόνο που εκκρεμεί είναι ή υπογραφή της Ιταλίας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η υπογραφή θα καθυστερήσει επειδή εκκρεμούν τεχνικά ζητήματα πού αναμένονται νά λυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μετά τρεις ήμερες, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Κάιρο όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τού σχήματος «3+1», Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας.

Και μόνο η παρουσία τής γαλλικής Κυβερνήσεως είναι αρκετή για νά καταδείξει το «μέτωπο» πού σχηματίζεται απέναντι στην Τουρκία.

Οι υπουργοί θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στον Έρντογάν, ενώ Ελλάς και Αίγυπτος θα εντείνουν την προσπάθεια οριοθετήσεως θαλασσιών ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Με τα αποτέλεσμα αυτών των επαφών σε Αθήνα και Κάιρο, στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Η ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ότι τα αποτελέσματα τής συναντήσεως θα επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις τόσο στα ενεργειακά ζητήματα όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Κυβέρνηση επίσης γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος Τράμπ έχει αλλάξει πολλές φορές στάση έναντι του Έρντογάν, τόσο στο θέμα τής Συρίας όσο και των S-400.

Το Σταίητ Ντηπάρτμεντ δεν έχει καταδικάσει ανοικτά την συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας, ωστόσο έχει εκφράσει την ανησυχία του για πιθανότητα εξαγωγής τής λιβυκής συγκρούσεως σε περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, στις 29 Ιανουαρίου ό Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι εξελίξεις στην περιοχή θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα των συζητήσεων.

Η Γαλλία είναι αυτήν την στιγμή η μόνη χώρα της ΕΕ πού έχει εναντιωθεί ανοικτά στα σχέδια του Έρντογάν στην Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας την επικείμενη υπογραφή τής συμφωνίας για τον EastMed ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι αγωγός «προάγει την συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο διαφόρων χωρών τής ευρύτερης περιοχής».

Ή υπογραφή στην Αθήνα, συνέχισε, καταδεικνύει την βούληση των εμπλεκομένων χωρών νά κτίσουν «ένα συνασπισμό νομιμότητας και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου». «Εμείς λέμε ότι ο αγωγός αυτός είναι ένας αγωγός, πού προάγει τη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο διαφόρων χωρών τής ευρύτερης περιοχής και αυτό είναι αλήθεια.

Η ενέργεια σε πολλές και διαφορετικές περιοχές τού πλανήτη είναι γέφυρα συνεργασίας και όχι εντάσεων, όπως έχει γίνει στην Κύπρο και στην Ελλάδα» κατέληξε ο υπουργός.

-Ε-

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This