9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ «ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ» ΤΟΥ Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Αγωγός Φυσικού Αερίου East-Med θα προχωρήσει, ότι κι αν λέγει η Άγκυρα -Πέφτουν οι υπογραφές την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

 

Με την υπογραφή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία δίνουν ηχηρή απάντηση στην Τουρκία, που θέλησε να εισβάλει με τσαμπουκά και με ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραφε με τη Λιβύη στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Η διακρατική συμφωνία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενταμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

- Advertisement -

 Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, και με την υπογραφή της Ιταλίας. 

Το έργο χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας και ως μια άτυπη ανακήρυξη «κοινής ΑΟΖ» ή ως τα προεόρτια αυτής, μπλοκάροντας έτσι τα σχέδια της Τουρκίας.

 Σημειώνεται πως το απόγευμα του Σαββάτου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του και σε αυτήν συμφώνησαν την επίσπευση των διαδικασιών, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που προκαλεί η τουρκική προκλητικότητα.

Ήδη, αρκετές ώρες πριν, κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης οδήγησε στην υπέρβαση των προβλημάτων που καθυστερούσαν τον αγωγό και πως «αρχές του χρόνου, στην Αθήνα, θα πέσουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed», ένα έργο που έχει την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν όντως σε εξέλιξη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για υπογραφή αυτής της διακρατικής συμφωνίας. 

Ενδεχομένως πολύ νωρίς το 2020 να έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τις πρώτες ημέρες του έτους επιβεβαίωνε και η ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι αναζητείται ημερομηνία στις αρχές Ιανουαρίου προκειμένου οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και του Ισραήλ να υπογράφουν τη συμφωνία για τον EastMed.

«Ένα κράτος -δεν μπορεί να μπλοκάρει τις ενέργειες άλλων κρατών, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε τον αγωγό «έργο βιώσιμο», που μπορεί να προσφέρει διαφοροποιημένη πηγή ενέργειας από το ρωσικό αέριο.

 «Ο EastMed θα προχωρήσει ότι κι αν λέει ο Ερντογάν» επεσήμανε και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This