9.4 C
Alexandroupoli
Monday, June 30, 2025

Έως 250 ευρώ οι αυξήσεις των συντάξεων

Σε δημόσια διαβούλευση δίδεται το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο – Οι νέες εισφορές για Επαγγελματίες

 

Σε δημόσια διαβούλευση δίδεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πού προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις έως και 250 ευρώ τον μήνα γιά όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφαλίσεως. 

- Advertisement -

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει περίπου 180 σελίδες με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά την ενοποίηση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ και τον νέο κανονισμό λειτουργίας ενώ περίπου 40 σελίδες περιγράφουν τις βασικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι τούς νέους συντελεστές αναπληρώσεις που πριμοδοτούν την παραμονή στην αγορά εργασίας μετά τα 30 και έως τα 40 έτη, καθώς οδηγούν σε αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και τις νέες εισφορές για τους ελευθέρους επαγγελματίες.

Το τελικό σχέδιο των ποσοστών αναπληρώσεως των κυρίων συντάξεων προβλέπει ότι στα 30 έτη ασφαλίσεως το ποσοστό αναπληρώσεις παραμένει 26,37% όπως ισχύει και σήμερα και για κάθε επί πλέον ημέρα ασφαλίσεως αυξάνεται καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%.

Στα 33 έτη ασφαλίσεως το ποσοστό αναπληρώσεις από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου θα φθάσει τα 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί 37,31% από 33.81%. σήμερα. 

Στα 36 έτη το ποσοστό αναπληρώσεως σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φθάσει 39,81 %.

Στα 40 έτη ασφαλίσεως η αναπλήρωσης της ανταποδοτικής συντάξεως είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί στο 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται γιά ασφάλιση 42 ετών με το ποσοστό αναπληρώσεως να φθάνει το 51.01% από 46,80% πού είναι σήμερα. 

Συμφώνως προς το νομοσχέδιο, για κάθε επί πλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπληρώσεως 0,50% κατ’ έτος. 

Σημαντικές αναδρομικές αυξήσεις θα δουν κυρίως συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά την εφαρμογή τού Ν. 4387/16 και ειδικά όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2019.

Συμφώνως προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το ποσόν τών αυξήσεων θα το λάβουν έφ’ άπαξ οι συνταξιούχοι αμέσως μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπληρώσεως, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος μπορεί να ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ.

Ο αμειβόμενος με μπλοκάκι πού είναι και μισθωτός δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του, έφ’ όσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις του καλύπτουν το ποσόν των 252 ευρώ.

Αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει όφελος μέχρι και 80 ευρώ τον μήνα για περισσοτέρους από 300.000 ασφαλισμένους πού καταβάλλουν σήμερα διπλές ασφαλιστικές εισφορές ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στην περίπτωση που η εισφορά των 252 ευρώ δεν καλύπτεται από τον μισθό, ο μισθωτός με μπλοκάκι θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά. 

Σημειώνεται ότι οι εισφορές γιά σύνταξη και περίθαλψη για έναν εργαζόμενο με μισθό 700 ευρώ είναι 190 ευρώ.

Αν αυτός έχει και μπλοκάκι και βγάζει για την συμπληρωματική εργασία 400 ευρώ, τότε θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά που θα είναι 62 ευρώ, ώστε να συμπληρωθούν τα 252 ευρώ για την κατωτάτη εισφορά.

Aegean
Monday, June 30, 2025

Latest News

Ο ΘΡΑΚΗ FM ακούγεται δυνατά έως την Φινλανδία!

Το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού έφτασε από τον Έβρο μέχρι το Πόρβο, δηλαδή 2.100 χιλιόμετρα μακριά! - Μήνυμα του...

More Articles Like This