9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Ζητούν μόνιμο Αγροτικό Κτηνίατρο στις Σάπες

Επιστολή του Δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη – Η θέση του Κτηνιάτρου παραμένει κενή εδώ και δύο χρόνια

 

Η ενδογενής τοπική ανάπτυξη των ακριτικών και αγροτικών περιοχών της χώρας μας έχει ως προαπαιτούμενο  και όρο την επιβίωση και ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα τους. Ο οποίος έχει τεράστια συνεισφορά στο τοπικό ΑΕΠ και την ευημερία των πολιτών.

Η απουσία μόνιμου κτηνιάτρου στις Σάπες, μετά την συνταξιοδότηση του τελευταίου κτηνιάτρου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής Σαπών αλλά και του ορεινού όγκου που γειτνιάζει με την περιοχή η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο σε πανελλήνια κλίμακα. Οι ζωονόσοι απειλούν αυτό τον μοναδικό πλούτο της περιοχής, τα προβλήματα και οι δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους αυξάνονται και ενώ έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα, παρ όλο που υπηρετούν  επτά μόνιμοι κτηνίατροι  σε επίπεδο Νομού .

- Advertisement -

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει θέσει με ανάλογες επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια και σ’ άλλες υπηρεσίες ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της επιστολής:

***

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Με την παρούσα σας καταθέτω ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την παραμεθόρια περιοχή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή της και να τραυματίσει σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητά της. Αναφέρομαι στο δυσάρεστο γεγονός της απουσίας εδώ και δύο περίπου έτη κτηνιάτρου στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Σαπών, λόγω συνταξιοδότησης του ιατρού που εξυπηρετούσε τη συγκεκριμένη δομή. 

Όπως κατανοείτε η κτηνοτροφία της περιοχής μας έχει αφεθεί χωρίς έλεγχο και συντονισμό δράσεων που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση των ζωονόσων οι οποίες τα τελευταία χρόνια απειλούν το ζωικό κεφάλαιο και την εν γένη άσκηση της δραστηριότητας της κτηνοτροφίας στην περιοχή και όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και των όμορων Δήμων. 

Το σημαντικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο μας, που ξεπερνά τα 200.000 αιγοπρόβατα και τα 10.000 βοοειδή ελευθέρας βοσκής κινδυνεύουν . Επίσης οι κτηνοτρόφοι επιβαρύνονται τόσο οικονομικά όσο και με εργατοώρες σε συνδυασμό με μεγάλη ταλαιπωρία. 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Έχουμε την βεβαιότητα ότι το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λειτουργίας του κτηνιατρείου Σαπών, ενώ μπορεί να ενεργοποιηθεί παράλληλα ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής, αφού στον νομό Ροδόπης υπάρχουν έντεκα (11) πιστοποιημένοι από τους οποίους οι δύο δραστηριοποιούνται στην περιοχή Σαπών. 

Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε απάντησή στο αγωνιώδες αίτημα μας και είμαι στην διάθεσή σας για κάθε συνεργασία. 

Με εκτίμηση

Ντίνος Χαριτόπουλος

Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης στα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020»

Στοδιασυλλογικό αγώνα Optimist &  Laser 4.7 ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020 που διοργάνωσε ο Ομιλος Θαλασσίων Αθλημάτων στην Θεσσαλονίκη 24-25/10 συμμετείχε...

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί

Σε μια μυθική Πεζοπορική διαδρομή, Μαρώνειας-Πετρωτών, την Κυριακή 1/11/2020 Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη...

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τον 25ο Μεσημβρινό

Κάτω από τον κωδικό «25ος Μεσημβρινός» η Τουρκία συγκετρώνει όλες τις διεκδικήσεις της, για υφαλοκρηπίδα, FIR, έρευνα-διάσωση και αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Σχολικό πείραμα από Ξάνθη θα ταξιδέψει στο διάστημα

Οι μαθητές του 2ουΛυκείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το όνειρό τους για ένζυμο σε συνθήκες μικροβαρύτητας – Στις αρχές του 2021 η εκτόξευση στο...

More Articles Like This