9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Ομπρέλα για όσους χάνουν το … σπίτι τους

Ο νέος πτωχευτικός Νόμος προβλέπει την χορήγηση επιδόματος για στέγαση και ενοίκιο για τον οφειλέτη, για να παραμείνει στο σπίτι του

 

Δίχτυ προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και πρόβλεψη για οίκηση των οικογενειών με καλύτερη οικονομική επιφάνεια στο σπίτι τους πληρώνοντας ενοίκιο προκειμένου νά μην αναγκασθούν νά το εγκαταλείψουν, περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου.

Με δεδομένο ότι το ισχύον πλαίσιο προστασίας τής πρώτης κατοικίας διαρκεί έως τα τέλη Απριλίου, εν συνεχεία ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί νά κρατήσει την πρώτη κατοικία στην κυριότητά του και ταυτοχρόνως νά του σβηστούν χρέη, ούτε θα μπορεί νά ρυθμίσει το στεγαστικό δάνειο με συγκεκριμένους όρους νομοθετικά κατοχυρωμένους όπως ισχύει σήμερα.

Επειδή θα υπάρξουν μαζικοί πλειστηριασμοί κατοικιών δανειοληπτών από τις τράπεζες, η Κυβέρνηση σπεύδει να διασφαλίσει ορισμένα στοιχειώδη δικαιώματα στις οικογένειες πού θα χάσουν τα σπίτια τους.

Για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, ΑΜεΑ και νοικοκυριά που ευρίσκονται στα όρια τής φτώχειας θα καταβάλλεται ένα επίδομα στεγάσεως βάσει εισοδηματικών κριτηρίων κατά τα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου.

Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνουν από τον κρατικό Προϋπολογισμό ένα επίδομα όπως αυτό πού προβλέπεται και καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ και φθάνει στα 210 ευρώ τον μήνα με τα σημερινά δεδομένα.

Κυμαίνεται δε ως εξής:

70 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά με εισόδημα έως 7.000 ευρώ.

105 ευρώ ανά μήνα για ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ.

150 ευρώ ανά μήνα για γονείς με ένα παιδί και εισόδημα έως 14.000 ευρώ.

185 ευρώ ανά μήνα για τετραμελή οικογένεια με εισόδημα έως 17.500 ευρώ και

210 ευρώ ανά μήνα για οικογένεια με τρία παιδιά και αποδοχές έως 21.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις οφειλετών, εξετάζεται το ενδεχόμενο νά τους παραχωρείται κατά προτεραιότητα το δικαίωμα ενοικιάσεως μετά τον πλειστηριασμό των κατοικιών τους από τις τράπεζες, με ενοίκιο το όποιο θα καθορίζεται με όρους τής αγοράς.

Ό δανειολήπτης θα διαπραγματεύεται άπ’ ευθείας με την τράπεζα για την ρύθμιση του δανείου του.

Αν ο οφειλέτης αποδεχθεί την ρύθμιση και την τηρεί, η κυριότης θα παραμένει στο όνομά του.

Αν δεν μπορεί νά την τηρήσει, τότε θα κινούνται οι διαδικασίες του πλειστηριασμού.

Εάν δεν υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία στο όνομα του οφειλέτη, τα χρέη θα διαγράφονται ακόμη και αν το ποσόν πού θα διασφαλίζεται από τον πλειστηριασμό δεν θα επαρκεί για νά καλύψει ολόκληρο το ποσόν του δανείου, στο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας πού θα παρέχει ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Μετά την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων και των οφειλών, ο οφειλέτης θα μπορεί νά παραμείνει ως ενοικιαστής στο σπίτι του.

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This