9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Τέσσερα (4) πολεοδομικά συστήματα για τη Θράκη

Προτείνει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης για Χρυσούπολη-Κεραμωτή-Άβδηρα-Μαρώνεια-Μεταξάδες για ποιοτική ανάπτυξη του τόπου μας

Ταράζει πάλι τα νερά της Θράκης ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Μιλώντας στο Δήμο Νέστου, έκανε λόγω για μία νέα ομάδα «Αναπτυξιακής Σκυταλοδρομίας» προς δημιουργία τεσσάρων νέων Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Συστημάτων Ποιότητος.

- Advertisement -

***

Τί σημαίνει η σημερινή συνομιλία μας. Ήρθα για να ξαναπάρουμε την αναπτυξιακή Σκυτάλη της γνωστής σε πολλούς από εσάς Αναπτυξιακής Σκυταλοδρομίας. Κάποιοι την ακύρωσαν. Μιλώ για την νέα πόλη την ΡΩΜΑΝΙΑ. Την μπλοκάρισαν. Αυτούς στις ΗΠΑ τους παραπέμπουν.  

Ήρθα με την εξής πρόταση. Να κάνουμε την Χρυσούπολη – Κεραμωτή μια ενιαία πόλη, με δύο πόλους, δύο κέντρα.Έξυπνους πολεοδόμους θέλει. Θα είναι το ένα από τα τέσσερα πολεοδομικά αρχιτεκτονικά συστήματα ποιότητας που πρέπει να δημιουργηθούν στην Θράκη, την Θρακομακεδονία.Το άλλο είναι τα Άβδηρα του Δημόκριτου. Μίλησα χρόνια πριν στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Τα Πολυτεχνεία μας, το προσωπικό τους και το ΤΕΕ είναι πίσω σ’ αυτά τα ζητήματα. Το άλλο είναι η ΜΑΡΩΝΕΙΑ – ΡΩΜΑΝΙΑ. Το τέταρτο οι Μεταξάδες. Από το 2000 έδειξα αυτόν τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό (στο Αγροφιλία). Θα επανέλθω σ’ αυτόν τον όμορφο ιστορικό οικισμό.

Μαζί έχουμε δύο ακόμη ραντεβού. Το ένα άμεσα στην Κεραμωτή με θέμα «πώς οικοδομούμε ένα ποιοτικό τοπικό τουριστικό σύστημα». Το άλλο στην κατεδάφιση του παραπήγματος της ALPHABANK και των πολεμικών κτιρίων του πρώην ΟΤΕ και της αστυνομίας στην Χρυσούπολη. Θα πρόκειται για πράξη μεγάλης ΗΘΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. Πανελλήνιου Μηνύματος.

Η ανάπτυξη μίας περιφέρειας, μίας χώρας είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική διανοητικά και πολιτικά, πολυδιάστατη διαδικασία. Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους δημιουργικούς ανθρώπους, τους σοφούς. Αποφεύγω αυτήν την λέξη και γιατί ο Πλάτων έλεγε ότι σοφός είναι ο θεός αλλά και γιατί αυτήν την επικοινωνιακή πονηρία για να καλύψουν τις ανεπάρκειές τους οι κυβερνώντες, την έζησαν οι Έλληνες πολλές φορές τις άσχημες εποχές.

Από τον γνωστό ένοικο του Μαξίμου που ήθελε να κόψει τις ελιές και τους προηγούμενους. Χειρονομίες χειραγωγήσεων που αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν καθόλου σοφές. Ήρθε όμως ο καιρός το σημερινό σύστημα χώρα να σοβαρευθεί και να εκπολιτισθεί.

Στην περιφέρεια μας πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα ομάδα αναπτυξιακής σκυταλοδρομίας. Σ’ αυτήν εμπλέκονται η Περιφέρεια, οι Δήμοι, ο Υπουργός σας. Ορισμένα που θα σας προτείνω τον αφορούν άμεσα. Εμπλέκονται οι παραγωγικοί πρωταγωνιστές ( στο ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ).

Στον προηγούμενο κύκλο οι σχεδιασμοί μας προκάλεσαν Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Μεσογειακό ενδιαφέρον. Άρχισαν να μας βλέπουν σαν πρότυπο. Ορισμένοι τους μιμήθηκαν. Εδώ τους πολέμησαν.

Θα τους πετύχουμε τώρα. Γιατί η Ιστορία και η Γεωγραφία είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και αυστηρές.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

*στην ομιλία αναφέρθηκα στην σημασία του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική-Αμφίπολη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This