9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Διπλωματική Επιτυχία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Στρασβούργο –  Η Κομοτηνή υπερίσχυσε της Χάγης – Τον προσεχή Νοέμβριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα φιλοξενηθεί στην Θράκη, την Γη του Δημοκρίτου  

Μετά από ένα διπλωματικό Μαραθώνιο που διαρκεί εδώ και μήνες, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης επέτυχε σημαντικότατη διπλωματική επιτυχία, κερδίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση να συνεδριάσει στην Κομοτηνή και όχι στη Χάγη, για πρώτη φορά η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Την πρόταση αυτή κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΕυριπίδηςΣτυλιανίδης ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και την υιοθέτησε στηρίζοντας την δυναμικά η Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έστειλε και επισήμως επιστολή προς στο προεδρείο της Επιτροπής. 

- Advertisement -

Στην πρόταση της Ελλάδας αντιτάχθηκε σθεναρά η πρώην Προέδρος της Επιτροπής και Βουλευτης Ισλανδίας με αποτέλεσμα να αναβληθεί δύο φορές η σχετική συζήτηση, μια στο Βερολίνο και μια στο Παρίσι. 

Στο Βερολίνο την Ελληνική θέση υποστήριξε δυναμικά η Ντόρα Μπακογιάννη και στο Παρίσι ο Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθήνας Δημήτρης Καιρίδης, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συζήτηση. 

Ακόμα και στην καταληκτική συζήτηση στο Στρασβούργο, το νέο προεδρείο επεδίωξε να αναβάλει εκ νέου τη συζήτηση, δεδομένου ότι εμφανίστηκε οργανωμένα ως αντίπαλος της Κομοτηνής η πόλη της Χάγης. 

Η Ολλανδική Αντιπροσωπεία με μια οργανωμένη παρουσία επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι η Χάγη ως έδρα της EUROPOL και του Διεθνούς Δικαστηρίου έχει τις υποδομές, την προσβασιμότητα και την εμπειρία να φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό για την Ευρώπη πολιτικό γεγονός. 

Την ευθύνη της υποστήριξης της Ελληνικής πλευράς ανέλαβε αυτή τη φορά στην Επιτροπή ο Θρακιώτης πολιτικός Ε. Στυλιανίδης επιχειρηματολογώντας πειστικά. Μετά από μια δύσκολη διπλωματική μάχη επέτυχε τον τελικό στόχο. 

Συγκεκριμένα είπε: 

« Κύριε Πρόεδρε, η Ελληνική Προεδρία θα ήθελε να σας φιλοξενήσει τον επόμενο Νοέμβριο σε μια ιδιαίτερη Ελληνική Περιφέρεια, στην πατρίδα του Δημόκριτου την Θράκη. Για την Εθνική Αντιπροσωπεία μας αυτή η πρόταση έχει έναν εμβληματικό χαρακτήρα, διότι στη Θράκη συνυπάρχουν αρμονικά η Μουσουλμανική Μειονότητα, η Αρμένικη Κοινότητα και Παλινοστούντες Έλληνες από τη Ρωσία, σε ένα πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που αναπτύσσει συστηματικά η Ελληνική Δημοκρατία, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του προεδρείου ότι η Κομοτηνή βρίσκεται μακριά, ο ΕυριπίδηςΣτυλιανίδης και ο Δημήτρης Καιριδης τόνισαν ότι η Κομοτηνή είναι πρωτεύουσα της Θράκης, συνδέεται με τρία αεροδρόμια, έχει εύκολη οδική πρόσβαση από την Τουρκία και την Βουλγαρία και διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο διεθνές γεγονός. Για τους λόγους αυτούς η Ελληνική αντιπροσωπεία ζητά να υπερψηφιστεί και να προτιμηθεί από τη Χάγη». 

Αφού μεσολάβησαν σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη προς το προεδρείο της Επιτροπής και τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη προς την Ρωσική, την Τουρκική, την Κυπριακή, την Αρμενική και άλλες Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές Αντιπροσωπείες που τελικά υποστήριξαν, επετεύχθη σημαντική πλειοψηφία υπέρ της Κομοτηνής και κατά της Χάγης.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο ΕυριπίδηςΣτυλιανίδης ευχαρίστησε τις διεθνείς Αντιπροσωπείες και κάλεσε όλους να επισκεφθούν το Νοέμβριο την Κομοτηνή, διαβεβαιώνοντας τους ότι η Ελλάδα και η Θράκη θα αναδείξει το καλύτερο πρόσωπο της φιλοξενίας της.

Η διπλωματική και πολιτική σημασία αυτής της απόφασης είναι κεφαλαιώδης, όπως τόνισε σε δηλώσεις του και ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας ΕυριπίδηςΣτυλιανίδης: 

« Ευχαριστώ θερμά την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την απόφαση της να επιλέξει την Κομοτηνή για τη Συνεδρία του Συμβουλίου το Νοέμβριο. 

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας μας και καλή φίλη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη για την αμέριστη και καθοριστική συμπαράσταση της. 

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον συνάδελφο Δημήτρη Καιρίδη για τη στήριξη του, τον Κύπριο φίλο Κώστα Ευστάθιου όπως και όλους τους άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους, που υποστήριξαν την πρόταση μου για την Κομοτηνή. 

Είναι πολύ σημαντικό για την Θράκη και για την Ελλάδα που συχνά και άδικα στο παρελθόν κατηγορήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, να φιλοξενήσει την κατεξοχήν αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνοντας τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους Βουλευτές μόνοι τους να διαπιστώσουν την αρμονική συμβίωση διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών και το Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που η Ελληνική Δημοκρατία δημιουργεί στη Θράκη. Αυτό το ταξίδι δεν αποστομώνει μόνο τους συκοφάντες του παρελθόντος, αλλά δημιουργεί και πρότυπα για τις διεθνείς ανάγκες του μέλλοντος. 

Παράλληλα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ιδιαίτερη μου πατρίδα να αναδειχθεί διεθνώς ως ξεχωριστός τουριστικός, πολιτιστικός και φυσικός προορισμός και ως στέρεη γέφυρα συνάντησης και συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This