9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Αλλαγές φέρνει το 2020 στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Όλες οι διαδικασίες πλέον, θα γίνονται μέσω των Συμβολαιογράφων

Αλλαγές στις αγοραπωλησίες καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το νέο έτος, καθώς από τα τέλη του Ιανουαρίου, όλες οι «κινήσεις» δε θα πραγματοποιούνται στην εφορία, αλλά θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Οι σχετικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου και οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τις ουρές και την ταλαιπωρία στις ΔΟΥ.

- Advertisement -

Με την πλήρη λειτουργία της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, χιλιάδες φορολογούμενοι θα απαλλαγούν οριστικά από την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία που συνεπάγεται η σημερινή διαδικασία προσέλευσης στις ΔΟΥ για την υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα δημοσιευθούν οδηγίες για τη νέα εφαρμογή ώστε αυτή, μετά και την υποβολή παρατηρήσεων από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος Ιανουαρίου 2020.

Στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ηλεκτρονικοποίηση των υπόλοιπων δηλώσεων για συναλλαγές φορολογίας κεφαλαίου (φορολογία δωρεών, κληρονομιών κ.λπ.), με στόχο εντός του 2020 να εξαλειφθεί οριστικά η ταλαιπωρία πολιτών, επιχειρήσεων και συμβολαιογράφων από την ανάγκη επίσκεψης στις ΔΟΥ για αυτές τις συναλλαγές.

Οι δηλώσεις μεταβίβασης θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση.

Τα στοιχεία των δηλώσεων καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και δεν απαιτείται η καταχώρησή τους από τις ΔΟΥ κατά την κατάθεση της δήλωσης.

Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Συμβολαιογράφο, προς επαλήθευση και έλεγχο.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This