9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

«Στην Ελλάδα δεν γυρίζουμε»

Τι δήλωσαν 4 επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό για την πρωτοβουλία Rebrain Greece – Ανάμεσά τους και η Αλεξανδρουπολίτισσα Κατερίνα Ηλιακοπούλου – Εμπόδια η φορολογία και η γραφειοκρατία

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία “Rebrain Greece”, η οποία έχει ως σκοπό την επιστροφή τουλάχιστον 500 Ελλήνων της διασποράς με υψηλή ειδίκευση και επιστημονική εμπειρία.

Η αμοιβή τους ορίζεται τουλάχιστον στα 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής (για έναν χρόνο) και με υποχρέωση διατήρησης του εργαζομένου με την ίδια αμοιβή για 12 τουλάχιστον μήνες.

- Advertisement -

Κι όμως… Η πρόταση αυτή δε φαντάζει ελκυστική σε κάποιους… Η Κέλλυ Φαναριώτη από την «Κυριακάτικη Δημοκρατία» μίλησε με 4 επιστήμονες που ξεχωρίζουν με την εργασία τους στο εξωτερικό και οι οποίοι απ’ ό,τι δήλωσαν, δεν έχουν καμία πρόθεση να γυρίσουν στην Ελλάδα, παρά τη μηνιαία αμοιβή των 3.000 ευρώ.

Ο Γιώργος Φωτιάδης (μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου), η Μαργαρίτα Χρυσάκη (ειδικός διαστημικής βιωσιμότητας στις Βρυξέλλες), η Κατερίνα Ηλιακοπούλου (μηχανικός λογισμικού στους “New York Times”) και ο Νίκος Στεργίου (καθηγητής Εμβιομηχανικής, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα), προβάλλουν ισχυρά επιχειρήματα για τη μη επιστροφή τους στη γενέτειρα χώρα.

Μεταξύ αυτών είναι η έλλειψη ανταγωνισμού στη χώρα μας, γεγονός που αυτομάτως μειώνει τη δυναμική της κυβερνητικής εξαγγελίας.

Συν τοις άλλοις, οι μοντέρνες υποδομές και ευκαιρίες του εξωτερικού, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το ελληνικό κράτος, οι οποίες δεν είναι και στα καλύτερα επίπεδα.

Με άλλα λόγια, τα όποια προγράμματα επαναπατρισμού, πρέπει να αποτελούν μέρος μιας μακροπρόθεσμης κρατικής πολιτικής και όχι κάτι επιφανειακό.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες επιστήμονες, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα παρακινήσουν τους Έλληνες της διασποράς να σκεφτούν το ενδεχόμενο επιστροφής – δηλαδή, να «γιατρευτούν» οι δυο μεγάλες πληγές, που δεν είναι άλλες από την φορολογία και την γραφειοκρατία.

Μεγάλο ζήτημα λοιπόν η βελτίωση της καθημερινότητας στην Ελλάδα… Όσον αφορά τώρα την Αλεξανδρουπολίτισσα Κατερίνα Ηλιακοπούλου – για την οποία είχαμε γράψει κατά το παρελθόν στην «Ελεύθερη Θράκη» – η ζωή της στη Νέα Υόρκη, όπου ζει τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι παραπάνω από καλή.

Όπως δηλώνει σχετικά: «Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον κ. Βρούτση στοχεύει κυρίως στο να δελεάσει τους νέους με τον μισθό των 3.000 ευρώ, ένα δηλαδή ποσό που ήδη βγάζει κάποιος που εργάζεται στο εξωτερικό. Η ουσία όμως βρίσκεται στην ποιότητα της δουλειάς, στην προοπτική της εξέλιξης, καθώς και στο περιβάλλον εργασίας.

Μάλιστα, προσθέτει τα εξής: «Οι περισσότεροι νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα το έκαναν κυρίως επειδή είναι φιλόδοξοι και αναζητούσαν το κάτι παραπάνω που η χώρα τους αδυνατούσε να τους προσφέρει.

Όσο για το αν η ίδια θα επέστρεφε, η απάντηση είναι «όχι», τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Κι αυτό διότι, οι άνθρωποι της ιστορικής εφημερίδας “New York Times” στην οποία εργάζεται, έχουν επενδύσει σε εκείνη και συμβάλλουν στην επαγγελματική της εξέλιξη. «Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψω ό,τι έχτισα εδώ και να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα», επισημαίνει.

Μ.Κ.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This