9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Όταν οι Εβρίτες έκτιζαν γέφυρες στο μακρινό Ιράν

Διήγηση κατοίκων του Φυλακτού που εργάσθηκαν με την Ελληνική Εταιρεία «Σκαπανεύς», η οποία κατασκεύαζε οδικό έργο 300 χλμ στην Περσία

Στα έτη 1975-1976, η ελληνική εταιρεία ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ είχε αναλάβει να εκτελέσει ένα μεγάλο οδικό έργο των 300 χιλιομέτρων στην μακρινή χώρα των Περσών-Ιράν.

Την εποχή εκείνη ενταχθήκαμε και τρεις χωριανοί από το Φυλακτό να εργαστούμε στην χώρα των Περσών.

- Advertisement -

Ο Μιλτιάδης Μπογαδάκης χειριστής μεγάλου γερανού, επίσης ο αδερφός του Χρήστος Μπογαδάκης χειριστής γερανοφόρου μηχανήματος σκαπτικού.

Επίσης κι ο αφηγητής μου και παιδικός φίλος ο κ. Γεώργιος Ντιακάκης οικοδόμος.

Το κλίμα ζεστό, το καλοκαίρι, και καυτοί άνεμοι, με τόσους ανεμοστρόβιλους μικράς διαρκείας, πολλοί Έλληνες εργάτες δεν αντέχαν το βαρύ κλίμα, από ασθένειες, σκάσιμο των χειλιών, κι επιστρέφαν στην Ελλάδα μας.

Εμείς όμως λόγω οικονομικών αναγκών αντέξαμε πάνω στους 100  εργατοτεχνίτες.

Το έδαφος πεδιάδα, πουθενά, λόφοι, δεν υπήρχαν στην περιοχή Βόρεια Δυτικά της Περσίας-ΙΡΑΝ προς τα Ρωσικά σύνορα, μία όαση είδαμε με νερό.

Τις Κυριακές είχαμε ελεύθερη ημέρα, και ασχολούμαστε με τις προσωπικές μας εργασίες, ψώνια, πλύσιμο των ρούχων μας κ.λπ.

Μια Κυριακή παρέα Ελλήνων που μπήκαμε στην Πρωτεύουσα την Τεχεράνη και βαδίζαμε σε δρόμους, βλέπουμε μίαν μεγάλη εκκλησία, που αμέσως πειστήκαμε, πως αυτή είναι Ορθόδοξος Ελληνικός Ναός.

Την επισκεφτήκαμε όλοι μας, ανάβουμε τα κεράκια μας κάνοντας και τον σταυρό μας, με ικανοποίηση.

Να και βλέπουμε κάποιον Ιερέα ρασοφόρο μέσα, στον Ναό, μας μιλάει στην Αγγλική, ποιοι είστε κύριοι.

Του απαντούμε, είμαστε Έλληνες εργαζόμενοι σε έργα που γίνονται εδώ, στην Περσία.

Πολύ χαρά ένιωσε και μας καλωσόρισε, κι άρχισε να μας κάνει διάφορες ερωτήσεις, εάν, και πουμένουμε.

Μετά μας έδειξε εκεί, κοντά, υπάρχει μία Ελληνική Λέσχη.

Πραγματικά την επισκεφτήκαμε καθίσαμε σε μία άκρη, και βλέπαμε και ακούγαμε, να φωνάζουν ζωηρά, να παίζουνε διάφορα, παιχνίδια, της τράπουλας, καπνός πολύς, σε κάθε τραπέζι εκτός των παικτών καθόταν και δίπλα άλλοι και παρακολουθούσαν.

Μετά μας πλησίασαν μας καλωσόρισαν, και τους είπαμε πως ήρθαμε στην Περσία.

Αυτοί, με την σειρά τους μας είπανε το πώς βρεθήκαν στην μακρινή Περσία.

Ότι, έτη του 1922, εμείς οι Ελληνοπόντιοι για να γλυτώσουμε, από τις βασανιστικές καταστάσεις, οι γονείς μας μπήκαν στα Ιρανικά σύνορα και πήραν τον δρόμο των μαρτυρίων μέρες και νύχτες βαδίζαμε, για να βρεθούμε ελεύθεροι, και να φτάσουμε στην φιλόξενη πατρίδα των Περσών.

Την περιγραφή που μας είπαν πως ήταν άνω των 128 χιλιάδων βρεθήκαμε στην Τεχεράνη, κι άλλοι άγνωστοι, σε άλλα, σημεία, του Ιράν.

Κάποτε, Δάσκαλος μας συνάντησε Ιρανό και αφού μιλήσαμε στην Αγγλική γλώσσα, μας είπε, αυτή η χάραξη της μεγάλης οδού, είναι στα χνάρια του τότε Μεγάλου Αλεξάνδρου-Ισκιντέρ, του Έλληνα, κοντά στην πόλη Ζαχετάν. 

Αφηγητής, Γεώργιος Ντιακάκης του Δροσού

Φυλακτό 15-3-2010

Βασίλης Μιχαηλίδης

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This