9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

78.000 ασθενείς εξυπηρέτησε το Κέντρο Υγείας της Ορεστιάδος

Κατά την διάρκεια του έτους 2019 – Έχει ανάγκη στήριξης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Πάνω από 78.000 ασθενείς εξυπηρέτησε στη διάρκεια του 2019 το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, που φέτος συμπληρώνει 34 χρόνια λειτουργίας.

Από αυτούς, οι 38.000 περίπου πέρασαν από τα εξεταστήρια των γενικών ιατρών, 15.000 ήταν τα έκτακτα παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά. Επιπλέον, περισσότεροι από 3.000 ήταν οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν από το Διαβητολογικό Ιατρείο, 4.500 από το Καρδιολογικό, 3.000 από το Γυναικολογικό, 4.300 από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο και 1.500 περίπου από το Οδοντιατρικό. 

- Advertisement -

Μεγάλος ήταν και ο αριθμός εκείνων που απευθύνθηκαν στην Κοινωνική Υπηρεσία της Μονάδας Υγείας, η οποία δέχθηκε περισσότερα από 5.600 άτομα, ενώ 2.200 ήταν οι εμβολιασμοί που έγιναν μέσα στο 2019 από το αρμόδιο τμήμα.

Όσον αφορά τα πέντε Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται στη Μονάδα, 14.363 ασθενείς προσήλθαν σε αυτά στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Συγκεκριμένα από το Περιφερειακό Ιατρείο Μεταξάδων εξυπηρετήθηκαν 4.203 άτομα, 4.201 από το ιατρείο του Θουρίου, 2.546 από το ιατρείο των Καστανεών, 1.744 από αυτό των Ριζίων και 1.669 από το περιφερειακό ιατρείο της Ζώνης.

«Με βάση τα στατιστικά αυτά στοιχεία, περίπου 340 ασθενείς ημερησίως (κατά τις εργάσιμες) περνούν από το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας και οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν το επίπεδο της παραγωγικότητας του προσωπικού», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής της Μονάδας Υγείας, Χρήστος Παπαθανάκης. 

Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι στο παρελθόν, οι -προ κρίσης- αριθμοί των ασθενών που εξυπηρετούνταν από το Κ. Υ. ήταν πολύ μεγαλύτεροι, «αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο από το Μικροβιολογικό, όταν υπήρχε μικροβιολόγος και η ροή των αντιδραστηρίων γινόταν αδιάκοπα και χωρίς ελλείψεις, περνούσαν ετησίως 80.000 άτομα, ενώ το 2019 ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 4.300 άτομα», εξήγησε ο κ. Παπαθανάκης. 

«Το ίδιο συμβαίνει και με το ακτινολογικό εργαστήριο, που ο εξοπλισμός του είναι παλαιός και οι ασθενείς επιλέγουν εξωτερικά εργαστήρια», πρόσθεσε, και συμπλήρωσε ότι «αυτό ίσως αλλάξει όταν τα παλαιά αυτά μηχανήματα αντικατασταθούν από τα νέα ψηφιακά, τα οποία έχουν εγκριθεί, δεν είναι όμως γνωστό το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασής τους».

Κενά και προσλήψεις…

Σε ό,τι αφορά τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, ο κ. Παπαθανάκης ανέφερε τις ειδικότητες μικροβιολόγου, ακτινολόγου, παιδίατρου και γυναικολόγου, ενώ, όπως είπε, «σε δυο-τρεις μήνες, λόγω συνταξιοδότησης, θα μείνει κενή και η θέση καρδιολόγου». 

Με αφορμή, μάλιστα, τα κενά αυτά, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα “PHILOS” του ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχει ως αντικείμενο την “ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση”. «Έχει γίνει πολύ κουβέντα για τις προσλήψεις αυτές, έχει κυκλοφορήσει ότι ενισχύονται με προσωπικό τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία. 

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι τοποθετήσεις των γιατρών γίνονται χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση με τις Μονάδες Υγείας, για το ποιες ειδικότητες χρειάζονται και πού έχουν κενά», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανάκης. 

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταφθάνουν προσληφθέντες γιατροί ή άλλες ειδικότητες προσωπικού, με τις συμβάσεις τους στο χέρι, χωρίς εμείς να έχουμε ερωτηθεί ποιους και τι χρειαζόμαστε και πώς θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να τοποθετηθούν. Ακόμα και η ΔΥΠΕ μας δήλωσε άγνοια…», είπε συγκεκριμένα.

«Για παράδειγμα, έχουν έρθει στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας δύο κοινωνικοί λειτουργοί, όταν εμείς έχουμε ήδη δύο. Θα έρθει μία μαία, όταν έχουμε ήδη τρεις. Έχει έρθει ένας γυναικολόγος, ο οποίος, όμως, δυστυχώς, δεν είναι πιστοποιημένος στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), δηλαδή δεν έχει πρόσβαση στη συνταγογράφηση, άρα δεν μπορεί να χορηγήσει φάρμακα ή παραπεμπτικά, άρα να τον κάνω τι;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι τοποθετήσεις θα έπρεπε να γίνουν στοχευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μονάδας υγείας. 

«Έχουν έρθει ως τώρα πέντε άτομα, στριμώχνονται όπου μπορούν και αναμένουμε και εκείνους από την προκήρυξη για μεταφραστή, ψυχολόγο, παθολόγο, νοσηλεύτρια κ.λ.π. και δεν ξέρουμε πού θα τους τακτοποιήσουμε, αφού, εκτός των άλλων, το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας αντιμετωπίζει και προβλήματα επάρκειας χώρων…», είπε ο κ. Παπαθανάκης.

Ert.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η δικαιοσύνη στη Θράκη μετά την ενσωμάτωση

Παραμένει διαχρονικό το έλλειμμα Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη – Το 1920, ο Δικηγορικός Σύλλογος Έβρου αριθμούσε μόλις...

Εξοικονόμηση ενέργειας με τοποθέτηση λαμπτήρων LED

Αντικαταστάθηκαν 850 λαμπτήρες φθορισμού – Το κόστος των 700 λαμπτήρων LEDκάλυψε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ουΓυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη το “ValiantEnergy”

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες δεμένο το πλοίο ValiantEnergy. Πρόκειται για...

Ετοιμάζουν την κάθοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Τι αποφάσισε, σε ευρεία σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα, για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου Ευρεία...

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το...

More Articles Like This