9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

ΟΧΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

Τυχόν συμφωνία της Ελλάδος, σημαίνει παράδοση της Εθνικής μας Κυριαρχίας σε 5-6 ξένους Δικαστές – Η Τουρκία δεν σέβεται την υπογραφή της – Χρειαζόμαστε πολεμική προετοιμασία

Συνομιλίες με την Τουρκία και προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο χωρών, κατ’ έμπνευση των ΗΠΑ, διεξάγονται επί μακρά σειρά ετών σε όλα τα επίπεδα -διπλωματικό, υπουργών εξωτερικών, πρωθυπουργών-, χωρίς βεβαίως κανένα σοβαρό αποτέλεσμα, αφού η γειτονική χώρα ζητάει τα πάντα από την Ελλάδα, ήτοι νησιά, Θράκη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο που έχουν ήδη εντοπιστεί, με συνεκμετάλλευση και διανομή 50%-50%, καθώς και την Κύπρο, βάσει του τουρκικού-ερντογανικού διεθνούς δικαίου που αναισχύντως επικαλείται. 

Παράλληλα μάς απειλεί με πόλεμο και καθημερινά τα μαχητικά της αεροσκάφη προβαίνουν σε παραβιάσεις και παραβάσεις του εναέριου χώρου μας και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ τα πολεμικά της πλοία κυκλοφορούν στα χωρικά μας ύδατα και η ακτοφυλακή της κυνηγάει τους ψαράδες μας. 

- Advertisement -

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Ερντογάν, οι υπουργοί του και άλλοι στενοί συνεργάτες του, απειλούν τη χώρα μας, ενώ πολύ πρόσφατα η Τουρκία με τμήμα τής Λιβύης μοίρασαν καλά το συμφέρον της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, χαράσσοντας τάχα τις Α.Ο.Ζ. τους.

Τη συμφωνία αυτή δεν αναγνωρίζει το Σταίητ Ντηπάρτμεντ, η υπό τον στρατάρχη X. Χαφτάρ Λιβύη και το κοινοβούλιό της, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γαλλία, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αντίκειται στη Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πριν από λίγες ήμερες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου πρότεινε στη χώρα μας να υπογράψει Σύμφωνο για τις μεταξύ τους ΑΟΖ αυτό έγινε προφανώς ύστερα από τις αντιδράσεις για τις ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης και προφανώς είναι δείγμα της τουρκικής πονηριάς και θρασύτητας. 

Τις ίδιες ήμερες διπλωμάτες των δύο χωρών συζητούσαν στα πλαίσια των σχετικών επεκτατικών συναντήσεων, ενώ το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος βράζουν και η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους -έως 2.000 στρατιώτες- στην Τρίπολη που πολιορκείται από τον Εθνικό Λιβυκό στρατό του στρατάρχη X. Χαφτάρ και ο ΟΗΕ ζητάει να φύγουν οι ξένοι στρατοί από τη Λιβύη.

Οι τακτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θυμίζουν τη διπλωματία των ελέω θεών ηγεμόνων της Ευρώπης, πριν αιώνες, αφού δεν ανακοινώνονται αποτελέσματα και το κυριότερο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες υπό το κράτος απειλών και επιδείξεων στρατιωτικής ισχύος.

Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινείς συνομιλίες, πρέπει να συμμαζέψει τον Ερντογάν και τους παρατρεχάμενούς του, καθώς και τις Ένοπλες Δυνάμεις της, πράγμα προφανώς ανέφικτο.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν εκχωρούμε εθνική κυριαρχία, προς κάθε κατεύθυνση: πρόεδρο Τράμπ, ΟΗΕ, φίλους και Τουρκία.

Άρα, για ποιες συνομιλίες μιλάμε και ποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αφού αυτά που ζητάει ο Ερντογάν συνεπάγονται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Άλλωστε την παράδοση νησιών, της Θράκης, των ορυκτών πόρων της χώρας μας και της Κύπρου, κανένας πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει να πράξει, γιατί θα είναι πράξη προδοσίας που δεν θα δεχθεί ο ελληνικός λαός και θα τιμωρήσει σκληρά.

Η Τουρκία είναι διεθνώς αναξιόπιστη, αχόρταγη και αρπακτική- δεν σέβεται την υπογραφή της και σήμερα ο Σουλτάνος Ερντογάν θέλει όλη την παλιά οθωμανική αυτοκρατορία, από τα βάθη της Ασίας ως το Γιβραλτάρ». 

Γιατί, λοιπόν, συνομιλίες και υποχωρήσεις εκ μέρους μας;

Παράλληλα, γιατί προσφυγή στη Χάγη και παράδοση της εθνικής κυριαρχίας μας σε 5-6 δικαστές, που δεν ξέρουμε από που και ποιους, επηρεάζονται;

Και ποιος μας εγγυάται ότι η Τουρκία θα δεχθεί μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δεν θα την ικανοποιεί; 

Η Τουρκία καταπάτησε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1974) για την Κύπρο, που απαιτούσαν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους και την επανένωση της Κύπρου. Μία απόφαση, ένα χαρτί τής Χάγης θα σεβαστεί; 

Η Χάγη είναι παγίδα και μόνο αφελείς προσφεύγουν σε αυτή. 

Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο:

πριν χρόνια οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας έφθασαν κάποια στιγμή στην προσφυγή στη Χάγη, για την ύφαλο κρηπίδα, διέρρευσε ότι οι Τούρκοι απαιτούσαν το συνυποσχετικό που θα υπέγραφαν οι δύο χώρες και θα ανέθεταν στο Δ.Δ. της Χάγης την επίλυση της διαφοράς, να γραφτεί σύμφωνα με τις απόψεις τους, ώστε να προκύψει και ανάλογη δικαστική απόφαση.

Άρα συζήτηση με την Τουρκία δεν γίνεται, αφού τα θέλει όλα δικά της, σύμφωνα με το δικό της διεθνές δίκαιο.

Συμπέρασμα: όχι στις διμερείς συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, που συνεπάγονται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας· 

όχι στην προσφυγή στο Δ. Δ. της Χάγης, για τους ίδιους λόγους. Πολεμική προετοιμασία για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής- ήδη η χώρα μας δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο μπορεί να δανειστεί δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά βασικά έτοιμων οπλικών συστημάτων και δή μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων. 

Με την στρατιωτική ισχύ θα αποφευχθεί ο πόλεμος και θα καλυφθούν τώρα οι ελλείψεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που οφείλονται στην αδιαφορία προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, 

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Αλεξανδρούπολη: Στέγη απέκτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ένας ακόμη χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα παίρνει ζωή. Σύμφωνα με...

More Articles Like This