9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020

ΑΞΟΝΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Στη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου των δύο χωρών στην Αλεξανδρούπολη, διαπιστώθηκε το άριστο κλίμα στους τομείς Ενέργειας, Εμπορίου, Τουρισμού και Μεταφορών

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας και οι ελπιδοφόρες  προοπτικές τους, επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δ’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Επικεφαλής των αντιπροσωπειών ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borissov.

Κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου υιοθετήθηκε Κοινή Διακήρυξη, με την οποία οι διμερείς σχέσεις διευρύνονται και ενδυναμώνονται στους τομείς της άμυνας, ασφάλειας, πολιτικής προστασίας, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, υποδομών, διασυνοριακής συνεργασίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

- Advertisement -

Συμφωνία Διασυνοριακής Κυκλοφορίας

Επίσης, υπεγράφη Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ υιοθετήθηκαν i) Κοινή Δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ii) Κοινή Δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού.

Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece –  Invest Bulgaria Agency

Υπεγράφη ακόμα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας, Invest Bulgaria Agency, που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για  επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων.

Ειδικότερα, κατά τις διαβουλεύσεις που είχαν, τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και από κοινού με τις δύο αντιπροσωπείες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν το στενό συντονισμό και την αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει σε πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπογραμμίστηκε δε η προσήλωση των δύο χωρών στη διατήρηση του διεθνούς συστήματος, βασισμένου σε κανόνες (rules-based order), με όλα τα κράτη να σέβονται τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Παράλληλα εξήραν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εκφράσει προς το Βούλγαρο ομόλογό του την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενεργειών οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και καλόπιστο διάλογο, στη βάση πάντοτε της διεθνούς νομιμότητας. 

Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό κάνοντας έκκληση στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου: «Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλω από εδώ, την ακριτική Αλεξανδρούπολη, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας: Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές -τους οποίους πληρώνετε αδρά- δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδος και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής» τόνισε.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Δ’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Αγαπητέ Boyko, αγαπητοί φίλοι από τη Βουλγαρία, κυρίες και κύριοι, 

H Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν, να αποστείλουν σαφέστερα και αυστηρότερα μηνύματα στην Άγκυρα. Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα μείνει σταθερή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αλλά και αταλάντευτη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις Συνθήκες, στους κανόνες καλής γειτονίας.

Καλύτερη απόδειξη δεν μπορεί να υπάρχει από την ενδυνάμωση της φιλίας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αυτό που σήμερα συμφωνήσαμε για ακόμα μία φορά με τον φίλο Boyko.

Αγαπητέ Boyko, κλείνω με μία σύντομη ιστορική αναδρομή. Πριν από 37 χρόνια, το 1983, η χώρα σας υποδεχόταν στη Βάρνα τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Είχε τονίσει τότε: “Η συνάντησή μας έχει σημασία, όχι μόνο γιατί θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία των δύο λαών. Αλλά γιατί πραγματοποιείται ενώ η διεθνής κατάσταση είναι αβέβαιη. Θα εξετάσουμε, λοιπόν, πώς Βουλγαρία και Ελλάδα θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εποχής και στην κατοχύρωση της διεθνούς ειρήνης”.

Με το ίδιο πνεύμα ακριβώς, φίλε Boyko, σε καλωσορίζω στην Αλεξανδρούπολη. Οι εποχές άλλαξαν. Τα καθεστώτα άλλαξαν. Όμως οι προκλήσεις δεν μεταβλήθηκαν.

Η ειρήνη και η σταθερότητα στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο παραμένουν το κύριο ζητούμενο. Η συμπαράταξη των χωρών μας, αλλά κυρίως των λαών μας, αποτελεί εγγύηση για να το πετύχουμε.

Ας γίνουμε, λοιπόν, ας γίνει αυτή η πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ένα παράδειγμα φιλίας και προόδου για όλους. Και πάλι σε καλωσορίζω με πολλή χαρά στην Αλεξανδρούπολη».

Στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων &Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δημητριάδης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Τέλος, από τη μεριά του ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, αναφέρομενος στην συνεργασία Ελλάδας Βουλγαρίας ανέφερε πως, εμείς κάνουμε έργα ενώ κάποιοι ακόμα κάνουν ασκήσεις ρητορικής. Παραλληλα επεσήμανε συνεχάρη την Κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε για το μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε έχουν μηδενιστεί οι ροές προς τη Βουλγαρία» Τέλος πρόσθεσε πως «εκτός από το αέριο, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, θα ήθελα σύντομα να λειτουργήσει και ο νέος αυτοκινητόδρομος και η σύνδεση των δύο στρατών».

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Οι… κρίσεις δεν προαναγγέλλονται

Μήπως παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να «στρατιωτικοποιήσουμε τα Ελληνοτουρκικά»;

Πως η Αλεξανδρούπολη δεν έγινε το 1923 Βουλγάρικο λιμάνι !!!

Όταν γίνονταν συντηρήσεις για παραχωρήσεις παραλιακής ζώνης, βάθους τριών χιλιομέτρων μεταξύ Δεδέ-Αγάτς και Μάκρης, για 99 χρόνια – Γράφει ο Παντελής Στεφ....

Ιατρικός εξοπλισμός δωρεά της «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ»

Έμπρακτη στήριξη στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αλεξ/πολης και Διδυμοτείχου 

Φροντίδα σε αδέσποτα στον Δήμο Διδ/χου

Με την συνδρομή της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος Στο...

More Articles Like This