9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ

Για τους… «ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ» Έλληνες της Μικράς Ασίας – Οι δύο Μικρασιάτες Ποιητές, τυφλοί στη ζωή, αλλά με ολάνοικτα τα μάτια του Πνεύματος και της Καρδιάς τους  

Αφορμή για το μικρό μου αυτό αφιέρωμα είναι οι πρόσφατα απαράδεκτες δηλώσεις ενός ανιστόρητου πρώην υπουργού και νυν βουλευτή. (σ.σ. Παναγιώτη Κουρουμπλή).

Για τους «ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ», κατατρεγμένους και καθημαγμένους Μικρασιάτες ΕΛΛΗΝΕΣ, που μετά τον Αύγουστο του 1922, ήρθαν στην ΠΑΤΡΙΔΑ!!

Είναι μία οφειλόμενη «ανταπόδοση», σε όλους εκείνους τους προγόνους μου και από την πατρική και μητρική μου οικογένεια, στον μακαρίτη πλέον πατέρα μου, που 11 μηνών μωρό, ήρθε «λαθραίος», να βρει ,να βρουν την γαλήνη σε μία πατρίδα, που δεν ήξεραν, αλλά ήταν ΜΟΝΙΜΑ εμποτισμένη στο διαχρονικό DNA τους επί γενεάς …και γενεών.

Τότε «έψαχναν» να γίνουν νόμιμοι χρήστες της περιπόθητης «βίζας», να γίνουν πολίτες της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ… ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ!!!

Μεταξύ των «ΛΑΘΡΑΙΩΝ» αυτών ήρθε και ένας φτασμένος τότε επιστήμονας, στομαχολόγος όπως τον έλεγαν τότε και γνωστός ποιητής ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΜΕΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1876 στην Σιγή Προύσας Μικράς Ασίας, σπούδασε στην Βασιλεύουσα την Πόλη, την Κωνσταντινούπολη και Ιατρική στην Γερμανία. Το 1914 από άγνωστη πάθηση τυφλώθηκε ολοσχερώς. Η σωματική τύφλωση του άνοιξε διάπλατα τα μάτια της ψυχής του και ψηλαφώντας τον εσωτερικό του κόσμο, ανακάλυψε τα διαμάντια του πνεύματος του και μας τα αποτύπωσε με ποιητική διαύγεια.

Το 1922 «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» εγκαταστάθηκε από την πατρίδα του στην ΠΑΤΡΙΔΑ, στην Ν. Ιωνία Αττικής όπου άσκησε την Ιατρική με την βοήθεια συγγενικών προσώπων του. Πληθώρα οι βραβεύσεις του για τις ποιητικές του αποτυπώσεις!! Το 1928 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για την ποιητική του συλλογή «ΣΚΟΠΟΙ”.

Πέθανε το 1935, αρκετά πρόωρα σε ώρα μεγάλης πνευματικής απόδοσης.

Σε κάποια δήλωση του τότε είχε πει «όσο είχα το φως, πλανιόμουν στο σκοτάδι, τώρα που το έχασα πλέω μέσα στο ΦΩΣ!!! Αν άνοιγαν τα μάτια μου, δυστυχία, θα ξανάβλεπα την ασκήμια του κόσμου. Εκείνο που με φοβίζει είναι το κενό. Η αλήθεια είναι το καθαρτήριον πυρ, που ημερεύει τον άνθρωπο και τον κάνει πιο ανθρώπινο».

Άλλος «ΛΑΘΡΑΙΟΣ», είναι ένας νεώτερος του, γείτονας μου από την ιδιαιτέρα μου πατρίδα, μικρασιατικής καταγωγής επίσης Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΣΚΟΦΙΔΗΣ, που γεννήθηκε το 1933 στην Δράμα και πέθανε το 2017. Τυφλός από τον Σεπτέμβριο του 1941 κατόπιν εκρήξεως καπνογόνου χειροβομβίδας στην Δράμα κατά τα γεγονότα της μεγάλης σφαγής των Ελλήνων της περιοχής από τους απόλεμους Βούλγαρους κατακτητές.

Τον γνωρίζω χρόνια και θα το αποτολμήσω, με τα μάτια του πνεύματος και της ψυχής του διαπλανητικά ανοικτά. Ποιητής της ζωής και των συναισθημάτων με τους διαπλανητικούς οφθαλμούς του ΟΡΘΑΝΟΙΚΤΟΥΣ!! Πολυβραβευμένος.!!!

Σε μία ποιητική συλλογή του, από τις οκτώ, την «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», περιγράφει με τόση γλαφυρότητα τις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, λες και ήταν ΕΚΕΙ, λες και περιδιάβηκε, κάμπους, βουνά και ρεματιές, εύφορους τόπους και ερειπωμένους τόπους από την εχθρική μανία. Εκεί μέσα είναι αποτυπωμένο το δάκρυ, το αίμα, ο ιδρώτας, οι οιμωγές, αλλά και η χαρά για την ζωή!!

Ένα μικρό δείγμα παραθέτω από το ΘΡΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟ.

Μνήμες μεγάλες, ιερές

αείμνηστων προγόνων,

βρίσκεστε πάντα δυνατές

στο κάλεσμα των χρόνων

Γίνεστε βλέμμα και κραυγή,

γροθιά στην ιστορία,

φλόγα και στάχτη και καπνός

και μία μαρτυρία.

Είστε σταθμός κι ορόσημο,

πηγή αθανασίας,

θρήνων βιβλίο μ’ αίματα

της τούρκικης μανίας

Μνήμες προσφύγων τρομερές,

λύπες, καημούς γεμάτες,

στήσατε κάστρα ισχυρά,

σαν να’ στε απελάτες.

Όσοι λαοί αφήνουνε

τις μνήμες τους στην άκρη

θα έρθει καιρός να κλάψουνε

θα χύσουν μαύρο δάκρυ.!!!!

ΑΥΤΑ ΩΣ ΕΝΕΡΓΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ Α–ΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ!!

Δύο τυφλοί, δύο άνθρωποι του πνεύματος απαντούν στον ανιστόρητο «κύριο» για να του ανοίξουν τα ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΥΦΛΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ.

Έχω πολλούς φίλους τυφλούς, που το πνεύμα τους πετά στα ύψη και δεν κυλιέται σε κομματικούς βόρβορους με αγκυλώσεις και παραμορφώσεις.

(Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες, ας ανατρέξουν στο διαδίκτυο.)

Βασίλης Ναζλής

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This