9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Δεν θα «ηρωοποιήσουμε» τον Δήμαρχο Ιάσμου

Για να μετατραπεί σε νέο Σαδίκ της Θράκης – Η προβοκάτσια «φωνάζει» – Ο Οντέρ Μουμίν εξελέγη Δήμαρχος στον Χριστιανικό Ίασμο, χάρις στις εγκληματικές συνενώσεις Κοινοτήτων, που έκανε το ΠΑΣΟΚ για να εισπράξει εκλογικά οφέλη – Επιτέλους να ενδιαφερθεί η Αθήνα, για όσα συμβαίνουν στη Θράκη

Ο ρόλος ημών των δημοσιογράφων σε περιόδους κρίσεων είναι σημαντικός.

Πολλοί νομίζουν ότι εκμεταλλευόμενοι τις ευαισθησίες μας για τα εθνικά θέματα μπορούν να μας μετατρέψουν σε άθυρμα των συμφερόντων τους και σε ακούσιους συμμάχους τους. 

Προχθές, λοιπόν, έλαβα στο mail μου από δύο πηγές, μία χριστιανική και μία άλλη, το μεταφρασμένο κείμενο της εμπρηστικής ομιλίας που έκανε στην Προύσα κατά της Ελλάδος ο Δήμαρχος Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ.

Η πρώτη πηγή είναι παλαιά γνώριμη από τα ΜΜΕ, χριστιανική και εμπιστοσύνη.

Η άλλη, όμως, εμφανίζεται κατά καιρούς αραιά και που για να με «φιτιλιάσει» κατά το κοινώς λεγόμενον.

Διάβασα με προσοχή το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου και αντιλαμβάνομαι ότι όλα όσα λέει είναι πολύ σοβαρά για να τα προσπεράσω.

Καταλαβαίνω όμως και κάτι άλλο: η υπερπροβολή του από ελληνικά μέσα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ηρωοποίησή του στα μάτια των εξτρεμιστών της μειονότητας και την ανάδειξή του σε νέο Σαδίκ της περιοχής.

Ή ακόμη χειρότερα, σε νέον Ντενκτάς, καθώς ο συγκεκριμένος προκήρυξε και διχαστικό δημοψήφισμα μεταξύ των συμπολιτών του για θέμα τοπικής σημασίας που μπορεί, όμως, ως μέθοδος να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια τρίτων δυνάμεων στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα κάποιοι μας προκαλούν ανοικτά και επίσημα να επιτεθούμε στον Οντέρ, είτε για λόγους εξωτερικούς, είτε για λόγους τοπικών μουσουλμανικών ανταγωνισμών, είτε δεν ξέρω τί.

Προφανώς και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ρατσιστικό-διχαστικό παραλήρημά του κατά της Ελλάδος, χώρας της οποίας φέρει την Ιδιότητα του πολίτη ο συγκεκριμένος. 

Ειδικώς, όταν αναφέρει την λέξη «Τούρκος στρατιώτης» και «πόλεμος».

Η προβοκάτσια όμως φωνάζει από μακριά. 

Για να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος ειδικώς την δεκαετία του 1990, νομίζω ότι η πρόκληση αυτή πρέπει να απαντηθεί σε θεσμικό επίπεδο, όχι σε προσωπικό: από την Κυβέρνηση και από την κοινωνία των πολιτών.

Εξηγούμαι: ο μικτός πληθυσμιακά Δήμος Ιάσμου Ροδόπης ήταν ανέκαθεν στην πλειονότητά του χριστιανικός.

Το 2010 όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση, αλλά όχι με ευθύνη αυτού, διέπραξε ένα εθνικό έγκλημα για να κερδίσει την μειονοτική Ψήφο στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές. 

Προσέθεσε στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στον Δήμο Ιάσμου δύο-τρεις μειονοτικές κοινότητες και ανέτρεψε τον πληθυσμιακό συσχετισμό υπέρ των μουσουλμάνων. Έτσι εξελέγη ο Οντέρ.

Κύριος εισηγητής αυτής της απόφασης που είχε ως στόχο να ελέγχουν οι χριστιανοί δύο Δήμους της Ροδόπης (Κομοτηνή, Σάππες) και οι μουσουλμάνοι δύο (Ιάσμου, Αρριανών) λέγεται ότι ήταν ο Ξανθιώτης Γραμματέας τού ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.

Εισήγηση στην οποία δεν αντέδρασε ο τότε Κυβερνητικός εκπρόσωπος βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής. 

Αίφνης σε μια νύχτα οι κάτοικοι του Ιάσμου μετατράπηκαν σε πρόσφυγες στον τόπο τους.

Όχι γιατί ο νέος Δήμαρχος που εξελέγη ήταν μουσουλμάνος. Αλλά γιατί ο βίος και η πολιτεία του υπήρξε από την πρώτη μέρα διαιρετικός και διχαστικός.

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς καλεί καλλιτέχνες μόνο από την Τουρκία -σχεδόν ποτέ από την Ελλάδα. 

Οι δε επισκέψεις του γίνονται περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη, στην Προύσα και στην Άγκυρα παρά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ο φίλος μου ο Παντελής από τον Ίασμο κάθε τρεις και λίγο μου τηλεφωνεί απελπισμένος και απογοητευμένος από όσα ζει στην γενέθλια γη του.

Ο τύπος αυτός πρέπει να αντιμετωπιστεί λοιπόν θεσμικά και αντισυμβατικά. Όχι με τις γνωστές άκρο- δεξιές λογικές. Ήτοι: 

Πρώτον, οι Έλληνες βουλευτές που μετέχουν στο Συμβούλιο Ευρώπης να μοιράσουν στους συναδέλφους τους το κείμενο αυτής της βάναυσης ομιλίας κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Συμβουλίου στην Κομοτηνή, τους προσεχείς μήνες. 

Η ομολογία του ότι η γείτων παρεμβαίνει ωμά στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες είναι ένα θέμα που αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς. 

Ο αλαζών και οι αλαζόνες πρέπει να εκτεθούν. 

Περιττό να αναφερθεί ότι αναμένουμε κείμενα καταδίκης της συγκεκριμένης ομιλίας από τους μουσουλμάνους Βουλευτές της Θράκης, άλλως είναι πολιτικώς συνένοχοι.

Δεύτερον, αναμένουμε από την κοινωνία των πολιτών να αντιδράσει. 

Ο γνωστός κ. Δημητράς που υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές για ρατσισμό και υποκίνηση μίσους εναντίον Ελλήνων πολιτών με την παραμικρή αφορμή, έχει τον λόγο.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταθέσει αναφορά κατά του Οντέρ για το ρατσιστικό του παραλήρημα κατά της χώρας που φέρει ταυτότητα και διαβατήριο και ότι θα ζητήσει αυτονοήτως την δίωξή του για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. 

Προσοχή, επαναλαμβάνουμε. Όχι ή Πολιτεία. Ο αμερόληπτος κ. Δημητράς! Από αυτόν περιμένουμε.

Τέλος, υπάρχει και ένα θεσμικό ζήτημα: η επαναφορά της προτέρας κατάστασης στον Δήμο Ιάσμου, στην προ «Καλλικράτη» εποχή. 

Δεν γνωρίζω πώς μπορεί να γίνει πρακτικώς αυτό. Με την προσθήκη χριστιανικών κοινοτήτων στα ήδη υπάρχοντα όρια του Δήμου; 

Με την μεταφορά του στον Νόμο Ξάνθης; Με την εγκατάσταση χριστιανών προσφύγων από την Συρία στην περιοχή; 

Ο λόγος στην Πολιτεία και στον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Και στον πρωθυπουργό συνακόλουθα, γιατί στην Θράκη πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα πληθυσμιακής ενίσχυσης όπως ο διπλασιασμός των εισακτέων στο Δημοκρίτειο, η επαναλειτουργία αστυνομικών σχολών, η ενσωμάτωση της Λήμνου στην Θράκη κ.ά.

Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Θα ξεσκεπάσουμε τον Οντέρ και όσα είπε, αλλά δεν θα τον κάνουμε ηρώα τον Δήμαρχό. 

Τι το ηρωικό να βρεις σε κάποιον που άλλοτε ντύνεται κομψά και άλλοτε ως κλαρινογαμπρός;

Μανώλης Κοττάκης

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This