9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020

Ο κυοφορούμενος από Ελληνίδα είναι Έλληνας πολίτης

Η θανάτωση του εμβρύου δεν αποτελεί δικαίωμα της εγκυμοσύνης – Είναι αυτοτελές «πρόσωπο», που δεν ανήκει σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό του 

Η φράση στον τίτλο του άρθρου δεν αποδίδει άποψη του γράφοντος. Ούτε κάποιου άλλου σχολιαστή του σχετικού προβληματισμού για τους κυοφορούμενους. 

Είναι θέση του Έλληνα νομοθέτη, που την διατυπώνει το άρ. 7 του Νέου Ποινικού Κώδικα, το όποιο προστατεύει τους Έλληνες, όταν πέφτουν θύματα ορισμένου εγκλήματος στο εξωτερικό, θεμελιώνει λοιπόν το εν λόγω άρθρο την δικαιοδοσία των Ελληνικών Δικαστηρίων να δικάσουν τον δράστη, που τέλεσε ένα κακούργημα ή πλημμέλημα σε βάρος Έλληνα στο εξωτερικό, εφ’ όσον φυσικά αυτός περιέλθει με οποιονδήποτε τρόπο στην εξουσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

- Advertisement -

Ο ποινικός νομοθέτης, κατά την τροποποίηση του άρ. 7 του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα, πρόσθεσε στο εδάφιο β’ της παρ. 1 αυτού την προαναφερθείσα φράση, σύμφωνα με την οποία «ως Έλληνας πολίτης για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου λογίζεται και το κυοφορούμενο που θα αποκτήσει με την γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια».

Από την ρύθμιση αυτή του άρ. 7 ΠΚ κρατάμε εμείς εδώ μόνο την λέξη «πολίτης».

Και πρέπει να υπογραμμισθεί με έμφαση ότι τον χαρακτηρισμό του «πολίτη» στον κυοφορούμενο δεν τον δίδει κάποιος αυταρχικός ή οπισθοδρομικός νομοθέτης. 

Τον δίδει ο «προοδευτικός» νομοθέτης του Νέου Ποινικού Κώδικα. Είναι αυτός, ο όποιος αποποινικοποίησε -αστόχως βέβαια- την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκευμάτων στα αντίστοιχα αρ. 198 και 199 του προϊσχ. ΠΚ. Έτσι, για να έχουμε όλοι μια εικόνα του νομοθέτη, για τον όποιο μιλάμε.

Είναι, νομίζω, αυτονόητο ότι ο χαρακτηρισμός του κυοφορούμενου ως «πολίτη» δεν αναλώνεται στην έκτος τών ορίων της Ελληνικής Επικράτειας παρουσία του. Ισχύει και όταν ευρίσκεται εντός αυτής.

Σαν τις «εντός, εκτός και επί το αυτό γωνίες» που είναι ίσες, για να θυμηθούμε και την γεωμετρία.

Ο κυοφορούμενος λοιπόν είναι παντού και πάντα «πολίτης». Σε όλες τις αναφορές του νόμου. 

Δεν μπορεί να είναι «πολίτης» εκτός Ελλάδος και να θεωρείται «υλικό υπονόμου» εντός αυτής. 

Μια άλλη σπουδαία συνέπεια του χαρακτηρισμού του κυοφορούμενου ως «πολίτη» στο άρ. 7 του ΠΚ είναι η ταύτισή του με την έννοια του «προσώπου».

Ο «πολίτης» είναι «πρόσωπο». Δεν είναι πράγμα.

Μέσα στην πηχτή «μάζα» του πλακούντα της μητέρας, στην όποια «υφαίνεται» η ζωή του κυοφορούμενου, «φωλιάζει» ένας δυνάμει «πολίτης», ένα «πρόσωπο», που είναι ανεξάρτητο από το πρόσωπο της εγκυμονούσης.

Αυτό περαιτέρω σημαίνει ότι ο κυοφορούμενος ως «πρόσωπο» δεν μπορεί να αποτελεί ιδιοκτησία κανενός.

Βέβαια στην αρχαιότητα, την εποχή της δουλείας, αντικείμενα ιδιοκτησίας ήσαν και τα πρόσωπα. Σήμερα όμως κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. 

Υπογραμμίζω την παρατήρησή αυτή, διότι πολλοί «ιδιοκτησιολόγοι», που εμφανίζονται συνήθως και ως «δικαιωματιστές», υποστηρίζουν ότι η θανάτωση του κυοφορούμενου είναι δικαίωμα της εγκυμονούσης!

Ό,τι βρίσκεται μέσα στα σπλάγχνα της, λένε, είναι δικό της και μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει. Φυσικά και είναι δικά της τα σπλάγχνα της εγκυμονούσης. Δεν είναι όμως δικό της το «σπλάγχνο» των σπλάγχνων της. 

Αυτό ως αυτοτελές «πρόσωπό» δεν ανήκει σε κανένα, παρά μόνο στον εαυτό του. 

Τώρα πια και με τις «ευλογίες» του νόμου! Ξεκάθαρα πράγματα.

Βέβαια κάποιοι ιδεολογικοί «απόγονοι» του Ηρώδη εξοργίζονται όταν τους εξομοιώνεις με τον αιμοσταγή Βασιλιά της Ιουδαίος.

Αποκαλούν μάλιστα «σκοταδιστές» όσους εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την έκτρωση ως έγκλημα. 

Πρόσφατα γνωστός «αγιογράφος» απογευματινής εφημερίδος, για να τεκμηριώσει το άρθρο του, επικαλείται μια φράση του διάσημου ξυλοσόφου κ. Φίλη, ο όποιος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την υπεράσπιση της ζωής των κυοφορουμένων ως «άγριο, μισογύνικο και απάνθρωπο σκοταδισμό».

Κοίτα τί μαθαίνει κάποιος όσο γερνάει, προς δόξαν του Σωκράτη. Τόσα χρόνια ζούσαμε στο «σκοτάδι» της άγνοιας νομίζοντας ότι απάνθρωπο είναι να σφάζεις εν ψυχρώ σαν τους τζιχαντιστές ανυπεράσπιστα πλάσματα και όχι να τα υπερασπίζεσαι.

Είδαμε επί τέλους το «φως» το αληθινό! Και είναι τόσο εκτυφλωτικό που «καίει» ακόμη και προκλητικές αφίσες, οι όποιες προβάλλουν τα δικαιώματα των κυοφορούμενων στη ζωή.

Άκου να διαμαρτύρονται οι μελλοθάνατοι, επειδή τους σφάζουμε. Λησμονούν φαίνεται τα σφάγια ότι ένα μόνο πράγμα είναι ανεκτό από αυτά: να «μουγγρίζουν» ή να «σπαρταρούν», την ώρα που τους «χαϊδεύει» με την λεπίδα του ο σφαγέας.

Πως τολμούν να «σηκώνουν κεφάλι»; 

Αυτή είναι η δημοκρατία των «αγιογράφων». Με δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

«Ευλογεί» τα δικαιώματα των σφαγέων, ενώ «αφορίζει» τα δικαιώματα τών θυμάτων τους.

Για τους σφαγείς ο «φωτοστέφανος». Για τα «σφάγια» ο «στέφανος εξ ακανθών»!

Ατυχώς όμως για όλους αυτούς τους «φωταδιστές» και τους μέντορές τους ο ποινικός νομοθέτης άλλαξε τα δεδομένα, αφού αναγνωρίζει, όπως ελέχθη, τους κυοφορούμενους ως «πολίτες».

Προς την νέα αυτή πραγματικότητα οφείλει τώρα να ευθυγραμμισθεί και η Κυβέρνηση, η οποία εάν δεν έχει την τόλμη να καταργήσει τους εμβρυοκτόνους νόμους ας πράξει τουλάχιστον κάτι άλλο ευκολότερο.

Να καθιερώσει άμεσα τον Συνήγορο του Αγέννητου Παιδιού, ώστε να μπορεί κάθε κυοφορούμενος να φωνάζει ελεύθερα: «Αφήστε με να ζήσω»!

Είναι η μόνη κραυγή που, αν ακουστεί δυνατά, ενδέχεται να «αφυπνίσει» κάποιες πεπλανημένες συνειδήσεις στην θνήσκουσα σήμερα δημογραφικώς Ελλάδα.

Αλέξανδρος Π. Κωστάρας

Ομότιμος Καθηγητής Νομικής

Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This