9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Κίνδυνος εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων 

Ήταν αναμενόμενη η εμφάνιση της Ζωονόσου από την Βουλγαρία στην Ελλάδα, λέγει ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Ορεστιάδος κ. Κων/νος Δαδούσης – Να τηρηθούν οι απαγορεύσεις ζώντων χοίρων, χοιρινών προϊόντων και Ζωοτροφών από Βουλγαρία     

“Αναμενόμενη” χαρακτήρισε την εμφάνιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Ελλάδα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, εξήγησε ότι “όπως εξελίσσεται το νόσημα και βλέποντας ότι κινείται νότια, ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπεί η είσοδός του στη χώρα μας”.

Ο κ. Δαδούσης δεν έκρυψε, πάντως, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η οικόσιτη εκμετάλλευση που προσβλήθηκε από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, στη Νιγρίτα Σερρών, απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απόσταση αρκετά μεγάλη για να τη διανύσει αγριόχοιρος που μπήκε στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα. 

- Advertisement -

“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί προσεκτικά μήπως η συγκεκριμένη εκμετάλλευση δεν είναι η πρωτογενής εστία αλλά δευτερογενής, δηλαδή ο ιός να μεταδόθηκε με κάποιον τρόπο από άλλη μονάδα της περιοχής, για την οποία δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δαδούσης. Όπως εξήγησε, αυτό, πιθανόν να διαπιστωθεί από τον επιζωοτιολογικό έλεγχο, δεν είναι, όμως βέβαιο, ότι θα βρεθεί η ακριβής αιτία μετάδοσης.

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται μετά την εμφάνιση του νοσήματος στην περιφερειακή ενότητα των Σερρών, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας διευκρίνισε πως, πλέον, στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν τεθεί σε εφαρμογή συγκεκριμένα, αυστηρά μέτρα που προβλέπονται για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, ενώ για τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συνεχίζει να ισχύει η δέσμη των προληπτικών μέτρων που έχουν οριστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

“Εκείνο που έχει σημασία να επαναλαμβάνουμε είναι ότι οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, εφόσον παρατηρήσουν συμπτώματα ή αιφνίδιους θανάτους, και να μην προσπαθήσουν να το αποκρύψουν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, με άλλες επιζωοτίες”.

Καταλήγοντας, ο κ. Δαδούσης επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη τήρησης των απαγορεύσεων που ισχύουν στη διακίνηση ζώντων χοίρων, χοιρινών προϊόντων ή ζωοτροφών από τη Βουλγαρία, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “θα ήταν εγκληματικό, ακόμα και να διανοηθεί κάποιος να τα μεταφέρει από τη γειτονική χώρα, όπου τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης συνεχίζονται”.

ert.gr

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Επιτυχής ο 4ος Διαγωνισμός Διαπραγμάτευσης ΑΜ-Θ

Πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, την προηγούμενη εβδομάδα Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 4ος Διαγωνισμός Διαπραγμάτευσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις...

More Articles Like This