9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Απέναντι στην πανδημία, με το μυαλό στην Άγκυρα

Είναι πολύ πιθανή μία νέα επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, με σκοπό να παραχθούν τετελεσμένα εις βάρος της χώρας μας, την ώρα που η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητος είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού 

Στην χώρα μας το ενδιαφέρον και η προσπάθεια Κυβέρνησης και Κρατικού Μηχανισμού  έχει απολύτως δικαιολογημένα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής της Δημόσιας Υγείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19 ιδιαίτερα μετά την Κυριακή 22 Μαρτίου. Όσες περισσότερες ζωές σωθούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα είναι σημαντική  επιτυχία πρωτίστως για την κοινωνία μας. Η αναντίρρητα μεγάλη ζημιά στην οικονομία θα είναι έστω και αν πάρει αρκετό χρόνο, αναστρέψιμη. Το μόνο που δεν είναι αναστρέφεται είναι ο θάνατος και αυτή τη στιγμή προέχει η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Το γεγονός ότι  ο λαός μας στην πλειονότητα του έχει εμπιστοσύνη στην Στρατηγική που εφαρμόζει η Ηγεσία της Χώρας μετά από τις εισηγήσεις μίας εξαιρετικής Επιστημονικής Ομάδας, δίνει την ευχέρεια στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους αλλά παράλληλα και σε άλλους φορείς και φυσικά πρόσωπα, να παρακολουθούμε την κατάσταση στην Τουρκία, να την μελετούμε, να την αναλύουμε και να προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τα επόμενα βήματα της Άγκυρας απέναντι στην χώρα μας. Γιατί η αναθεωρητική και ηγεμονική Τουρκία με πανδημία ή όχι, και με σοβαρά δομικά προβλήματα  είναι πάντα εκεί, συνεχίζοντας να συνιστά απειλή για την Εθνική μας Ασφάλεια και τα Εθνικά μας Συμφέροντα γενικότερα. 

Η γενεσιουργός αιτία της διαχρονικότητας και της πολυπλοκότητας των Ε/Τ σχέσεων και των εντάσεων στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο είναι  η άσκηση της μακρόχρονης  τουρκικής αναθεωρητικής και ηγεμονικής πολιτικής, είτε βρίσκονται στην εξουσία οι κεμαλιστές, είτε οι νέο-οθωμανοί «ερντογανιστές». Η Τουρκία δεν είναι ούτε νευρική δύναμη όπως συνήθιζε να λέει ο κ. Κοτζιάς, ούτε απλά ένας δύστροπος γείτονας. Είναι μία άκρως αναθεωρητική χώρα που πιστεύει ότι ήλθε η ώρα να αποκαταστήσει τα «γεωγραφικά και ιστορικά λάθη» στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο  απειλώντας ακόμα και την ίδια μας την εθνική επιβίωση.

- Advertisement -

Για τον καλοπροαίρετο αναγνώστη μας λοιπόν που θα αναρωτηθεί «μα καλά δεν βλέπουν οι Τούρκοι τι γίνεται με την πανδημία στον κόσμο και ιδιαίτερα μέσα στην χώρας τους και θα συνεχίζουν τις προκλήσεις;» θα ήθελα να του πω ότι αποτελεί  στρατηγική επιλογή της Άγκυρας να ενεργεί εξαναγκαστικά εναντίον της Πατρίδας μας. Και αυτό  φαίνεται ότι σε προτεραιότητα είναι υψηλότερα από το πόσοι θα πεθάνουν στην Τουρκία από τον κορονοϊό καθόσον είναι πλέον πασιφανές ότι για λόγους που εύκολα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι δεν αντιμετώπισε έγκαιρα την πανδημία. Αδιάψευστος «μάρτυρας» αυτής της στρατηγικής της Τουρκίας είναι  τα συνεχιζόμενα κατευθυνόμενα «γιουρούσια» των μεταναστών που εξακολουθεί να έχει εγκλωβισμένους στην Ε/Τ μεθόριο στην περιοχή Καράαγατς- Καστανιών μέχρι χθες το βράδυ, οι πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, μάλιστα χθες πάνω από την Χίο, η εφαρμογή Ηλεκτρονικού Πολέμου, τα Drones πάνω από ελληνικό έδαφος.  

Πρέπει όλοι μας τόσο στην  Ελλάδα όσο και στην Κύπρο πέρα από την  «μάχη» κατά της πανδημίας που απειλεί την δημόσια υγεία,  να προβληματιστούμε και να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τα επόμενα βήματα της Τουρκίας. Είναι πολύ πιθανή μία νέα Τουρκική ενέργεια με σκοπό να παραχθούν πολιτικά αποτελέσματα ή και τετελεσμένα δεδομένης της  προσοχής και της Διεθνούς Κοινότητας στην αντιμετώπιση του κορωνοιού.

Εμείς θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε προσεκτικοί και καλό είναι να ξεπεράσουμε το αφήγημα περί της «απομονωμένης Τουρκίας». Όπως καλό είναι να είμαστε πραγματιστές καθόσον έχουμε σημαντικές ενδείξεις για μία πολιτική  σταδιακής επαναπροσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας, τόσο από πλευράς της Ένωσης όσο και από πλευράς Τουρκίας. Καλή ή έμπρακτη και κυρίως συμβολική παρουσία τμημάτων ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο… Δεν ξέρουμε όμως που θα καταλήξει το ευρω-τουρκικό παζάρι! Με τις παρούσες συνθήκες απαιτείται να  διατηρήσουμε τόσο τα μέτρα εγρήγορσης και ανταιφνιδιασμού σε εθνικό όσο και την καταγγελτικότητα σε διεθνές επίπεδο. Η Άγκυρα δεν θα διστάσει να δημιουργήσει νέο σκηνικό κρίσεως στον Έβρο και στο Αιγαίο, ακόμα και στην ΝΑ Μεσόγειο και για αυτό εμείς θα πρέπει πάντα «να έχουμε τον νου μας»!

Για μία ακόμα φορά θεωρώ ότι χρησιμοποιώ στο άρθρο αυτό  τίμια γλώσσα, με κατά πρόσωπο αντιμετώπιση της πραγματικότητας χωρίς εξωραϊστικές υπεκφυγές αλλά κάποιοι συμπολίτες μας ίσως να θεωρήσουν το άρθρο αυτό …υπερβολικό. Στην Τουρκία όπου ο ισλαμικός συντηρητισμός συμπορεύεται με τον εθνικισμό δεν είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί από τον Ερντογάν οποιαδήποτε ενέργεια με αφήγημα νίκης που θα καταξίωνε την εξουσία του απέναντι στον τουρκικό λαό έστω και αν αυτός θρηνεί θύματα από την πανδημία.  Περισσότερο επίκαιρο και συνδυαστικό από κάθε άλλη φορά είναι αυτό που είπε ο πιο σύγχρονος πολιτικός ρεαλιστής Kenneth Waltz και μας το θύμισε πρόσφατα ο Καθηγητής κ. Ήφαιστος: «Η ανάλυση της διεθνούς πολιτικής είναι το αντίστοιχο της ιατρικής”. Λάθος διάγνωση ή απροσεξία και πολιτικός-στρατηγικός ανορθολογισμός οδηγεί σε λάθος θεραπεία και ζημιές ή και θάνατο»!

Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος 

Επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This