9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Οι καλύβες και οι βάρκες στο Δέλτα του Έβρου

Με την κρίση των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά η αναγκαιότητα παρουσίας των Εβριτών στις εκβολές του ποταμού Έβρου – Δεν είναι ΒΙΛΕΣ οι Καλύβες – Είναι τα «Μάτια» και τα «Αυτιά» μας επάνω στα σύνορα   

 

Ζώντας στις εσχατιές του Έβρου, σε κάθε σημείο και πόλη του, σε ολόκληρο το μήκος και το πλάτος του νομού, εδώ και 42 χρόνια, μπορώ να “καυχηθώ”, ότι γνωρίζω πολύ καλά σχεδόν τα πάντα!!

Εδώ επί 25 χρόνια από τα υπηρεσιακά μετερίζια του Έβρου είδα πρόσωπα και καταστάσεις, πολιτικές αλλαγές και οικονομικές κρίσεις και… προοπτικές. Οι κάτοικοι του ζουν δίπλα στο ποτάμι, δίπλα στην ελληνοτουρκική μεθόριο, επενδύοντας την οικογενειακή τους ζωή, την οικονομική ανέλιξη τους, την εργασία τους, χωρίς να αισθάνονται εθνικά ανασφαλείς, χωρίς φόβο για την γειτνίαση με ένα διαχρονικό προβληματικό γείτονα και κυρίως πάντα με εθνική ανάταση και συνεχή εγρήγορση. Συγχρόνως απολαμβάνουν και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, μιας περιοχής που “ζηλόφθονα” την αντιμετωπίζουν πολλοί.

- Advertisement -

Στο Δέλτα του Έβρου, ένα εξαιρετικής ομορφιάς σημείο, υπήρχε και υπάρχει άφθονο κυνήγι για τους λάτρεις του, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ανέκαθεν και εκεί οι κάτοικοι ενισχύουν το οικογενειακό τους τραπέζι με διάφορα κυνήγια από την περιοχή. 

Στο χώρο υπάρχουν και χωράφια καλλιεργήσιμα και οι κάτοικοι παραμένοντας για ώρες με διάφορες καιρικές συνθήκες, κατασκεύασαν κάποια παραπήγματα για να προφυλαχθούν, πρόχειρα αλλά αποτελεσματικά. Πολλοί των κατοίκων είναι και ψαράδες επειδή διαβιούν σε περιοχή που υπάρχει άφθονο ψάρι ποταμίσιο και της παρακείμενης θάλασσας. 

Στα πρόχειρα παραπήγματα αποθηκεύουν τα γεωργικά και ψαρικά εργαλεία και τις βάρκες τους τις μπλάβες. Εκεί εξελίσσεται μία οικονομική δραστηριότητα… άμεσης επιβίωσης. Σε περίοδο κυνηγίου υπάρχει αρκετή κίνηση και οι καλύβες έχουν κίνηση από τους ιδιοκτήτες τους και κάποιους φίλους που συνυπάρχουν.

Μετά την εμφάνιση των οικολογικών οργανώσεων στην περιοχή, που τις περισσότερες φορές τα ενεργά τους μέλη πέραν των όποιων καλών προθέσεων τους είχαν μία μονολιθικότητα στη σκέψη και στις δράσεις τους.. προέταξαν τα στήθη τους φραγμό στην όποια κίνηση και οικονομική δράση. Διαμαρτυρόταν για την παρουσία ανθρώπων και αγροτικών εργαλείων, κυνηγών.. ακόμη ακόμη και των στρατιωτικών!!

Με την ένταξη της περιοχής ως προστατευόμενης, άλλαξαν πολλά αλλά οι δράσεις συνεχίστηκαν.

Κατά καιρούς με οργανωμένες κινήσεις-αντιδράσεις, επιδίωκαν να “ισοπεδωθούν” τα παραπήγματα αυτά και να απομακρυνθούν…… όλοι.

Οι αρμόδιοι που ασχολούνται με εθνικά θέματα…. είχαν και έχουν την αντίληψη ότι η παρουσία Ελλήνων στη χαώδη αυτή περιοχή, πρέπει να παραμείνει γιατί στην ουσία αποτελεί τα προκεχωρημένα ελληνικά φυλάκια παρατήρησης. 

Οι ευρισκόμενοι εκεί ,ελεγχόμενοι άπαντες, προσέφεραν πολλά κατά καιρούς  (που δεν είναι ανακοινώσιμα), έχουν οικολογική συνείδηση γιατί ζουν στην περιοχή τους και γνωρίζουν τα προβλήματα!!

Κάθε σκέψη… από άσχετους (και κατευθυνόμενους???) για τη αναστολή δραστηριοτήτων εκεί μόνο κακό θα προκαλέσει.

Με την κρίση των τελευταίων ημερών καταλαβαίνουμε όλοι πόσο ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ είναι η παρουσία εκεί των κατοίκων!!

Καλύβες είναι όπως καλύβες υπάρχουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, που προσφέρουν προστασία στους αγρότες!! Τις καλύβες αυτές θα μπορούσαμε να τις συγκρίνουμε με αυτές που περιγράφει “στα μυστικά του βάλτου” η Πηνελόπη Δέλτα, για όσους βέβαια … έχουν την εθνική ευαισθησία να το έχουν διαβάσει,!!

Οι ιστορικά ανίδεοι δεν μπορούν να ασχολούνται με τέτοια θέματα και ιδίως οι κομματικοί “θρακολόγοι”, πέριξ της ελληνικής Βουλής όπου βολεύτηκαν πλουσιοπάροχα. Η προσωπική ανοησία είναι θεμιτή,η κομματική όμως είναι επικίνδυνη.

Οι ΒΙΛΕΣ της περιοχής προσφέρονται σε όσους βαρεμένους θελήσουν να φιλοξενηθούν, εκτός αν θελήσουν να φιλοξενηθούν σε αυτές της εκλογικής τους περιφέρειας στο Μεσολόγγι, που και αυτές ήταν πρόφραγμα στους ορδές τότε, ως σήμερα στην περιοχή μας!!!

ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΟΗΤΟΙ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ….ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥΣ!!!

Βασίλης Ναζλής

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο κορονοϊός πιέζει το Γεν. Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Δεν γκρέμισαν τοίχο, γκρέμισαν γυψοσανίδες για δημιουργία νέας πτέρυγας ΜΕΘ – Ευχαριστήριο του Δ/τη Ευάγγελου Ρούφου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Ο...

Συγχαρητήρια στην Δ/ση Ασφαλείας Ορεστιάδος

Συνέλαβαν στο Διδυμότειχο τον αρχηγό σπείρας Πακιστανών που προσπαθούσε, μετά το άγριο έγκλημα στα Καμίνια, να διαφύγει στην Τουρκία Συνελήφθη στο Διδυμότειχο ο βασικός ύποπτος για την...

Εκκίνηση διαδικασίας συμψηφισμού για το 12%

Το Επιμελητήριο Έβρου καλεί τα μέλη του να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται Στη διάθεση των επιχειρηματιών-δικαιούχων του λεγόμενου 12% είναι πλέον όλα τα στοιχεία...

Ποιοι δεν… θέλουν τον κόμβο του Νοσοκομείου;

Την ώρα που η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει εξασφαλίσει πιστώσεις, υπάρχουν αντιδράσεις, γιατί τα ασθενοφόρα θα περνούν από το Campus της Ιατρικής Σχολής και θα…...

Κέντρο υποδοχής επισκεπτών για τους Πελαργούς στον Πόρο Φερών

Το μοναδικό Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών, βρίσκεται στον Έβρο – Παρεμβάσεις στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Πόρου – Παιχνίδια, Θεατράκι, κλπ. Οι Πελαργοί εδώ και μήνες...

More Articles Like This