9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ο ΕΒΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΕΞΕ

Στρατός, Αστυνομία και οι Πολίτες του Έβρου απέκρουσαν επιτυχώς την προσπάθεια της Τουρκίας, να γκρεμίσει τα σύνορά μας, στέλνοντας χιλιάδες λαθρομετανάστες στην Ελλάδα 

Ο Έβρος αντέχει, παρά τις χαοτικές σκηνές που συνεχίζουν να εκτυλίσσονται, με χιλιάδες μετανάστες καθοδηγούμενους από τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους να επιχειρούν να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα με τη βία, πετώντας καπνογόνα και χημικά κατά των Ελλήνων αστυνομικών. 

Οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, πολλοί από αυτούς όρθιοι για 24ωρα υπερασπιζόμενοι τα σύνορά μας, καλούνται συνεχώς να βρίσκουν λύσεις για να αποτρέψουν τις ασύμμετρες τακτικές που χρησιμοποιούνται από τους «απέναντι» – όπως πια η πλειονότητα ονομάζει συλλογικά τουρκικό στρατό και μετανάστες, που φαίνεται ότι δρουν από κοινού.

- Advertisement -

Από τις 6 χθες το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, περίπου 4.500 άτομα εμποδίστηκαν να μπουν στη χώρα μας, ενώ συνελήφθησαν 42 που τα κατάφεραν, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων σε 183 και τον αριθμό των αποτραπέντων σε 24.203.

Είχε προηγηθεί μια πολύ σκληρή νύχτα, με μετανάστες να προσπαθούν καθ’ όλη τη διάρκειά της να διασχίσουν τα σύνορα είτε μέσω διέλευσης του ποταμού είτε μέσω φθορών στον φράχτη. 

Οι δε αποπειρώμενοι να εισέλθουν εντός της χώρας μας χρησιμοποίησαν χημικά και καπνογόνα, προκειμένου να καταφέρουν να διασπάσουν τις ελληνικές δυνάμεις. 

Μάλιστα, τα χημικά δίνονται στους επίδοξους λαθρομετανάστες από μηχανισμούς του τουρκικού κράτους που θέλουν να επιμηκύνουν την κατάσταση πολιορκίας των ελληνικών δυνάμεων.

Μαχαίρια

Οι αποκαλούμενοι πρόσφυγες επί τέσσερις ημέρες πετούν πέτρες ή φλεγόμενα καδρόνια στους αστυνομικούς, ενώ -όπως αναφέρεται- αρκετοί από αυτούς κρατούν μαχαίρια τα οποία κραδαίνουν απειλητικά. 

Είναι πλέον φανερό ότι υπάρχει καθοδήγηση, καθώς, εκτός από τη μεταφορά τους στην περιοχή, το τουρκικό κράτος έχει αναλάβει να κατευθύνει τους μετανάστες προς μέρη όπου πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν θερμικές κάμερες. 

Τόσο οι επιθέσεις κατά των Σωμάτων Ασφαλείας όσο και οι προσπάθειες παραβίασης των συνόρων φαίνεται ότι γίνονται υπό την καθοδήγηση που δίνεται με τη χρήση drones από την τουρκική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά αμύνεται σθεναρά και χαρακτηριστικό είναι ότι για την «οχύρωση» των ευαίσθητων σημείων στον Έβρο όλα τα αποθέματα συρματοπλέγματος «κονσερτίνα» έχουν προωθηθεί στην περιοχή, ενώ ο Στρατός σπεύδει όπου ο φράχτης έχει φθαρεί. 

Θερμικές κάμερες έχουν μεταφερθεί σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ εντύπωση έκανε η χρήση των οχημάτων τύπου Αύρα, που εκτόξευαν χρωματισμένο νερό μπλε χρώματος σε συγκεντρώσεις μεταναστών, προκειμένου αυτοί να μπορούν να αναγνωρισθούν, εάν καταφέρουν να περάσουν από κάπου. 

Σαφές είναι, εξάλλου, ότι υπάρχει συνεχής ροή δυνάμεων που ενισχύουν τις ήδη παρούσες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναπτύσσονται επιπλέον λόχοι και ο συνολικός αριθμός των δυνάμεων ενισχύσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις προσεγγίζει τους 1.500 άνδρες. 

Οι άνδρες αυτοί -που μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω ανά πάσα στιγμή, αφού έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες σε όλους τους σχηματισμούς του Ε.Σ. να οργανώσουν τμήματα- θα περιπολούν από κοινού με αστυνομικές δυνάμεις στη μεθόριο.

Αυξάνονται όμως και τα διαθέσιμα υλικά στην περιοχή, αφού προγραμματίζονται ολοένα περισσότερες έξοδοι ελικοπτέρων. 

Η αποφασιστικότητα, πάντως, του Ελληνικού Στρατού να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης αυτής επίθεσης φάνηκε ξεκάθαρα με την ανακοίνωση ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε όλη την περιοχή του Έβρου. 

Με την προειδοποίηση, ο Ελληνικός Στρατός ήταν καλυμμένος ακόμη και σε περίπτωση ανθρώπινων απωλειών, αφού απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων όταν υπάρχουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Ο Έβρος λοιπόν μέχρι στιγμής άντεξε.

Ευχόμαστε πάντως η κατάσταση να εκτονωθεί, αν και ο Ερντογάν δεν δείχνει με δηλώσεις του, διατεθειμένος να υποχωρήσει.

Η FRONTEX σε Έκθεσή της, εκτιμά ότι οι ροές των Μεταναστών προς τα σύνορα του Έβρου θα συνεχισθούν και θα ενταθούν. 

Και δυστυχώς, δεν είναι εύκολη η φρούρηση της 200 χιλιομέτρων συνοριογραμμής του Έβρου.

Σ. Κ. 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αλλάζουν όλα στην εκλογή δημάρχων

Τι περιλαμβάνει ο Εκλογικός Νόμος για την Αυτοδιοίκηση – Μειώνεται έως 30% ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων – Έρχεται...

More Articles Like This