9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Φύλακες γρηγορείτε

Οι Τούρκοι προετοιμάζουν το έδαφος, για την επόμενη φάση

Απογοητεύθηκαν άραγε οι Τούρκοι, όπως θα ήθελε η επιφανειακή ερμηνεία της αποσύρσεως ενός αριθμού επίδοξων μεταναστών από την περιοχή των Καστανεών του Έβρου;

Μήνας συμπληρώθηκε από την ημέρα που οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες κατηύθυναν την πρώτη ορδή μεταναστών -που βέβαια δεν ήσαν πρόσφυγες από την Ιντλίμπ- να περάσουν στην Ελλάδα.

Μήνας συμπληρώθηκε από την ημέρα που στρατός και λαός (γιατί λαός είναι οι εθνοφύλακες) στάθηκαν τείχος προστασίας της εθνικής κυριαρχίας.

- Advertisement -

Καθημερινές σε όλο αυτό το διάστημα οι προσπάθειες παραβιάσεων των συνόρων.

Μπροστά δίκην ατάκτων, οι δήθεν πρόσφυγες, εξωθούμενοι να προχωρήσουν από τους εντολοδόχους του Ερντογάν.

Όπως κάποτε οι εντολοδόχοι του Μουσταφά Κεμάλ εξαπέλυαν τους Τσέτες…

Αυτή είναι η Τουρκία και δεν θα αλλάξει ποτέ. Οι ακρίτες του Έβρου έδειξαν πως η γραμμή κρατιέται.

Μόνο που δεν πυροβολούσαν οι Τούρκοι! Καπνογόνα και δακρυγόνα κάλυπταν τις προσπάθειες των εισβολέων. Σαν να επρόκειτο για τακτική επιχείρηση.

Οι ακρίτες των νησιών και του Αιγαίου έδειξαν ότι δεν πρέπει κανείς να τολμήσει να ξαναπεί στο μέλλον πως «δεν έχει σύνορα η θάλασσα».

Και τώρα, τί; Υποχωρούν οι Τούρκοι; Ή μήπως αυτό θέλουν να πιστέψουμε; Ή μήπως θέλουν να χαλαρώσουμε;

Ή μήπως όλο αυτό το διάστημα, πεπεισμένοι ότι τα σύνορα φυλάσσονται, επεξεργάζονται άλλα σχέδια;

Οι εκτιμήσεις μας κλίνουν προς αυτό το τελευταίο. Δεν μας έχουν συνηθίσει οι Τούρκοι να αποσύρονται. Απεναντίας, έχοντας αποδείξει πως έχουν αντοχές, επιμένουν ελπίζοντας ότι θα «σπάσουν» οι δίκιες μας.

Το κάνουν άλλωστε σε κάθε περίπτωση που τους δίδεται η ευκαιρία να αιφνιδιάσουν και να επιτύχουν κάτι. Ίσως όχι τον αντικειμενικό σκοπό τους. Έστω ένα βήμα μπροστά. Ένα βήμα εφαλτήριο για την επόμενη φάση.

Γιατί ένα άλλο προσόν των Τούρκων είναι η υπομονή. Θα κάνουν την κίνησή τους όταν κρίνουν πως οι συνθήκες τούς ευνοούν. Και μπορεί να περιμένουν χρόνια γι’ αυτό.

Ταυτοχρόνως όμως, το καλλιεργούν κιόλας. Και στις ημέρες μας έχουν προς τούτο ένα νέο εργαλείο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν ένα πεδίο αναπτύξεως ψευδολογημάτων.

Αυτών που στην… νεοελληνική ονομάζουμε fake news. Πρόκειται για μία νέα διάσταση στην προπαγάνδα και μάλιστα, στην πλέον σκοτεινή μορφή της.

Αναρτήσεις που μπορεί να φαίνεται ότι προέρχονται από αφελείς υπερπατριώτες, μπορεί να εξυπηρετούν τις επιδιώξεις της γείτονος. Μπορεί να προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη φάση.

Το λιγότερο που μπορεί να επιδιώκουν είναι η διάδοση του σπόρου της δυσπιστίας, με την ελπίδα πως θα σπάσει την εθνική αλυσίδα που κρατάει τα σύνορα αδιαπέραστα. Αν και μάλλον αποβλέπουν σε πολύ περισσότερα.

Η απάντηση μόνο μία μπορεί να είναι. Περίσκεψη, ψυχραιμία και ετοιμότητα. Χωρίς άσκοπες κορώνες. Μόνο με αποφασιστικότητα.

Ευθ. Π. Πέτρου

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδο 31-03-2020
Επόμενο άρθροΟι 5 πληγές του Ερντογάν

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

More Articles Like This