9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

Δολλάρια και ευρώ εκτός συναλλαγών

Συνεχή πλήγματα στην «άρρωστη» Τουρκική Λίρα – Χάνει την αξία της – Αβεβαιότητα επενδυτών για τα Τουρκικά ομόλογα – «Εξατμίζονται» τα συναλλαγματικά αποθέματα – Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού

Την αποκάλυψη πως η Τουρκία ετοιμάζεται να αποκλείσει τα δολάρια ή το ευρώ στις εμπορικές συναλλαγές της με κάποιες χώρες έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊρακ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabahανέφερε πως «σε 1-2 μήνες θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για να ξεκινήσουμε εμπόριο σε τοπικά νομίσματα της κάθε χώρας. Αυτό θα γίνει με τις χώρες που έχουν σημαντικό μερίδιο στο εμπορικό μας έλλειμμα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να χτιστεί ένα νέο σύστημα και νέοι κανόνες παιχνιδιού για μια εμπορική ισορροπία που θα βασίζεται στην ισότητα». Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιες χώρες σχεδιάζει να κάνει αυτό το βήμα η Τουρκία, όμως στο παρελθόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει παρόμοιες αναφορές κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται να γίνει μια προσπάθεια χρήσης τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές με χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, στον αντιπολιτευόμενο τύπο υπάρχουν αναφορές για σοβαρή έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας. Ομως ο Αλμπαϊράκ είναι αισιόδοξος και προβλέπει πως η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί και το 2020! «Θεωρώ πως το τελευταίο τρίμηνο του 2020 θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και θα κλείσουμε τη χρονιά με θετικό πρόσημο.

- Advertisement -

Η κεντρική τράπεζά μας έχει απόθεμα 86 δισ. δολαρίων και με τη σημερινή εικόνα αυτά είναι υπεραρκετά για να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας στις προθεσμίες τους που λήγουν», υποστήριξε.

Η Τουρκία όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού. Οι εξαγωγές τον Απρίλιο του 2020 μειώθηκαν κατά 41,3% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 28,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας τον Απρίλιο του 2010 να φτάσει στα 3,97 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τον Απρίλιο του 2019 ήταν στα 2,93 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Aπριλίου η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 17,4% έναντι του δολαρίου και 14,7% έναντι του ευρώ με τους οικονομικούς αναλυτές να αναφέρουν πως η τουρκική λίρα ενδέχεται να συνεχίζει να χάνει την αξία της σε όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα εντύπωση προκαλεί και η αύξηση των CDS(ασφάλιστρα ομολόγων) της Τουρκίας. Μέσα σε 4 μήνες η τιμή τους αυξήθηκε κατά 102% και από τις 282,2 μονάδες έφτασαν στις 572,02 μονάδες. Αναλυτές αναφέρουν πως αυτό δείχνει την αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας.

Μανώλης Κωστίδης

* * * 

Σημείωση Ε.Θ.

Η Τουρκία μπορεί να γλυτώσει από τον κορωνοϊό, αλλά από την προσφυγή στα δανεικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα την γλυτώσει.

Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο Τουρκικό Τύπο, έχει πέσει πείνα στις λαϊκές μάζες, που με τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, έχουν μείνει χωρίς εργασία, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις του στο Αιγαίο και την Κύπρο.

«Μωραίνει Κύριος, ον βούλεται, απολέσαι».

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θα υπάρξουν οφέλη από την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξ/πολης;

Η χερσαία ζώνη, κάτω από τον Φάρο, θα δοθεί προίκα στον μελλοντικό ξένο επενδυτή;

«Συντονιστείτε» για τα καύσιμα στο αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης έκανε την κίνησή του, μετά το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - Περιμένουμε τώρα τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο...

Αθώοι οι τέσσερις αγρότες των Φερών

Είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του τέως Υφυπουργού Γεωργίας, Παναγιώτη Σγουρίδη Αθώοι, και μάλιστα με εισαγγελική...

Εμείς δεν στήσαμε καμπαναριό στο Τέμενος Βαγιαζήτ

Ας εφαρμόσουμε «Συμμετρική Διπλωματία» μετά… Δώρων – Η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως...

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Ξάνθη

Είναι μία «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και δεν μπορούμε να την σβήσουμε – Ανησυχητικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

More Articles Like This