9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις εις βάρος της Τουρκικής Κοινωνίας της Θράκης – Με Τουρκικές ονομασίες τα χωριά μας – Τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών;

Μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να δίνει την μάχη στα σύνορα του Έβρου, για να εμποδίσει την εισβολή Ισλαμιστών λαθροπροσφύγων που προωθεί ο Ερντογάν.

Όμως, μέσα στην Θράκη, οι «Πράκτορες και τα Πρακτοράκια» της Άγκυρας αλωνίζουν ανεμπόδιστα, δηλητηριάζοντας τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Κυρίαρχο ρόλο έχει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας της Δυτικής Θράκης (ABTTF), κ. Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, που συνεχώς καταγγέλλει την Ελλάδα στα Διεθνή Φόρα, για καταπίεση των «Τούρκων», όπως τους χαρακτηρίζει, της Δυτικής Θράκης, για στέρηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, για τρομοκράτηση από την Ελληνική Πολιτεία, κλπ., κλπ.

- Advertisement -

Συνεχώς συκοφαντεί την Ελλάδα και σπέρνει διχόνοια στην ακριτική μας περιοχή.

Στην τελευταία λοιπόν ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει «τουρκικά» τα χωριά της Θράκης, όπου εγκαταβιούν Μουσουλμάνοι και μάλιστα, τα παρουσιάζει και με τα τουρκικά τους ονόματα.

* * *

Ο Πρόεδρος του ABTTF Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού: «Μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών χωριών που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, τα τουρκικά χωριά αναφέρθηκαν ως ανεπτυγμένα, ενώ τα ελληνικά χωριά εμφανίστηκαν ως μειονεκτικές περιοχές.Η ανισότητα και οι διακρίσεις συνεχίζονται εδώ και χρόνια και η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης βλάπτεται οικονομικά.

Ο κατάλογος των μειονεκτικών περιοχών που παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) ανανεώθηκε. Όπως αναφέρεται στην είδηση του Rodop Rüzgarı στις 11 Μαΐου 2020, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οριοθέτησε εκ νέου τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών προκειμένου να υποστηρίξει μαζί με τις ορεινές περιοχές και τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς που εμπίπτουν στο πεδίο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πολλά τουρκικά χωριά που δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις αγροτικής ανάπτυξης, καθώς είχαν χαρακτηριστεί ως προηγμένα στο παρελθόν, με τη νέα λίστα συμπεριλήφθηκαν στην κατηγορία με φυσικούς περιορισμούς βάσει των νέων ορίων που καθορίστηκαν σύμφωνα με βιοφυσικά κριτήρια.

Στη λίστα που δημιουργήθηκε το 1985, τα περισσότερα τουρκικά χωριά περιγράφηκαν ως προηγμένα, ενώ τα ελληνικά χωριά ακριβώς δίπλα τους περιγράφηκαν ως μειονεκτικές περιοχές. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες ανισότητες και διακρίσεις στη διανομή επιδοτήσεων εντός του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, ο νέος περιορισμός έγινε με βάσει βιοφυσικά κριτήρια που καθορίστηκαν από την ΕΕ προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς,  εκτός των ορεινών περιοχών, και επανασχεδιάστηκε ο χάρτης των μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Στο Δήμο Αρριανών, τα χωριά Αρριανά (Kozlukebir), Δειλινά (Delinazköy), Φιλλύρα (Sirkeli), Άγρα (Küçük Sirkeli), Λύκειον (Kurçalı), Δοκός (Domruköy) και μερικά ακόμη χωριά συμπεριλήφθηκαν στην περιοχή με φυσικούς περιορισμούς σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 και εγκρίθηκε από την Επιτροπή της ΕΕ το 2019.

Τα χωριά Μέγα Πιστόν (Büyük Müsellim) και Μίσχος (Çepelli) του Δήμου Ιάσμου (Yassıköy), Αρίσβη (Ircan) του Δήμου Σάπων (Sapci), Μίρανα (Muratlı) του Δήμου Μαρωνείας (Maronya) συμπεριλήφθηκαν επίσης στη κατηγορία των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Στο νομό της Ξάνθης, η Ξάνθη συμπεριλήφθηκε στην περιοχή με φυσικούς περιορισμούςενώ ήταν στη προηγμένη κατηγορία. Σύμφωνα με τη νέα λίστα, τα χωριά Γενισέα (Yenice), Σούνιον (Sünnetçiköy) και Σέλερο (Gökçeler) του Δήμου Μπουλούστρου (Bulustru), καθώς και τα χωριά Τοπείρος (İnhanlı) και Άβατον (Beyköy) του Δήμου Τοπείρου (İnhanlı) συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Στο νομό Έβρου, η Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα δεν συμπεριελήφθησαν στην κατηγορία των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ενώ τα χωριά Κιρέτσιλερ Kireççiler, Πύθιο (Kuleliburgaz) και Ζώνη (Çavuşköy) του Δήμου Διδυμοτείχου (Dimetoka) είναι μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

* * *

Γράφει κι άλλα στην ανακοίνωσή του ο κ. Χαμπίμπ Ογλού, που επιμένει για «Ελληνικά» και «Τουρκικά» χωριά στην Θράκη.

Όμως, ξεπέρασε πια τα όρια.

Και κάποιος πρέπει να βάλει «φρένο» στις ψευδολογίες του.

Αλήθεια, το Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών (με τον τίτλο Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων) στην Θράκη, τί κάνει;

Ως πότε θα διατελεί εν υπνώσει;

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This