9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Ο αρχαίος πλούτος του Έβρου μπροστά

Ο νομός Έβρου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού – Τι δήλωσε η Υπουργός κα. Λίνα Μενδώνη για τον Τύμβο της Δοξιπάρας και το Τέμενος Βαγιαζήτ – Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης – «Ευλογημένος τόπος ο Έβρος»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεοπτικού σταθμού ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ φιλοξενήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στην Μαρίνα Κονδύλη και τον Δημήτρη Σταματάκη για τα αρχαιολογικά μνημεία στον νομό Έβρου, η κα. Μενδώνη αρχικά έκανε αναφορά στις προετοιμασίες που προχωρούν, για να ξεκινήσουν οι εργασίες στον Τύμβο της Δοξιπάρας.

«Επιδιώκουμε η προμελέτη μαζί με επιμέρους μελέτες που ωριμάζουν, και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και από την μελέτη συντήρησης, να αποτελέσουν την βάση για να προκηρυχθεί το έργο με μελέτη κατασκευής», επεσήμανε η κα. Μενδώνη.

- Advertisement -

Ακόμη τόνισε πως η συνεννόηση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας είναι στα μέσα Ιουνίου να υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το τεχνικό δελτίο, οπότε το έργο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα και έτσι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

«Το εύρημα αυτό πρέπει να προστατευθεί – έτσι κι αλλιώς, μέχρι σήμερα η κατάστασή του είναι πάρα πολύ καλή» υπογράμμισε η Υπουργός. «Το μνημείο στην Δοξιπάρα μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, η κα. Μενδώνη δήλωσε πως «η Θράκη και ο Έβρος ειδικότερα είναι ένας ευλογημένος τόπος».

Όσον αφορά το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο (το οποίο τον Μάρτιο του 2017 είχε τυλιχθεί στις φλόγες), αυτό που ομολόγησε η Υπουργός στο δελτίο είναι πως «κατ’ ουσίαν δεν έχει γίνει τίποτα. Το μόνο που έγινε είναι μια αυτοψία τον περασμένο Φεβρουάριο με τους αρμόδιους διευθυντές των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού».

Ωστόσο, αποκάλυψε πως είναι θέμα ημερών να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο θα επιτρέψει να ωριμάσει η διαδικασία για την αποκατάσταση του μνημείου.

«Από την άλλη πλευρά, η εκεί Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου είναι στη φάση προμήθειας των απαραίτητων υλικών – μιλάμε για μια μεγάλη σκαλωσιά, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μνημείο, ώστε να γίνουν εκείνες οι εργασίες, που τον επόμενο χειμώνα δεν θα βρουν το μνημείο ξέσκεπο και απροστάτευτο», δήλωσε η κα. Μενδώνη.

Μάλιστα, επεσήμανε πως στην περίπτωση του Τεμένους Βαγιαζήτ και της Παναγίας των Παρισίων έχουμε τις δύο μεγαλύτερες καταστροφές μνημείων εν καιρώ ειρήνης.

«Το μεγαλείο του συγκεκριμένου μνημείου είναι η ξύλινη στέγη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατασκευή τέτοιου είδους σκεπής στην Ευρώπη» δήλωσε η Υπουργός για το Τέμενος Βαγιαζήτ.

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για κάποιες εργασίες αποκατάστασης (που έχει αναλάβει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου), από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», ανέφερε η κα. Μενδώνη.

Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, η Υπουργός δήλωσε πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων ασχολείται με την επανέκθεση, η οποία προχωρά κανονικά.

«Το κέλυφος του Μουσείου, το οποίο έπρεπε να είχε αποκατασταθεί ήδη από το 2016-2017, είναι ολοκληρωμένο από άποψη επισκευαστικών εργασιών. Η οδηγία που έχουμε δώσει είναι να γίνει μια περιοδική έκθεση για να έχουν την δυνατότητα οι ξένοι και Έλληνες να επισκεφθούν το Μουσείο, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, κι έτσι να μην χαθεί το φετινό καλοκαίρι», υπογράμμισε η κα. Μενδώνη.

Συν τοις άλλοις, για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, η Υπουργός ανέφερε πως η έκθεση εξελίσσεται κανονικά. Το έργο είναι ενταγμένο σε τρέχουσα προγραμματική περίοδο, επομένως τα επόμενα 2 χρόνια περίπου θα έχει ολοκληρωθεί.

Εκτός αυτών, η Υπουργός έκανε σαφές πως από τον Ιούλιο και μετά, ο νομός Έβρου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως για το έργο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, είναι θέμα πολύ λίγων ημερών να ενταχθεί σε πρόγραμμα.

Πρόκειται για έργο, όπως και άλλα, που είχε την ωριμότητα και είναι σε φάση ένταξης προγράμματος ΕΣΠΑ ή εθνικών πόρων.

Τόνισε δε, πως υπάρχει ήδη και μελέτη αναστήλωσης και ανάδειξης του Κάστρου του Διδυμοτείχου.

«Ο πολιτισμός είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό μέγεθος και σε τοπικό και σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο» υπογράμμισε η κα. Μενδώνη.

Τέλος, στη συνέντευξή της στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, έδωσε την υπόσχεση πως θα επισκεφθεί ξανά τον τόπο μας, αφού ομολόγησε πως της αρέσει πολύ.

Μ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Άσκηση-μήνυμα της 12ης Μεραρχίας

Σε εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος στα σύνορα με Τουρκία...

Λογαριασμοί πληρωμής της ΔΕΗ στα… κουτουρού

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κακή εξυπηρέτηση καταναλωτών της ΔΕΗ Αλεξανδρούπολης Παράπονα και διαμαρτυρίες...

Ξεκινά νέα γραμμή στο Βόρειο Αιγαίο

Από την Δευτέρα 8 Ιουνίου – Θα συνδέσει την Αλεξ/πολη με Σαμοθράκη-Λήμνο – Τρία δρομολόγια την εβδομάδα

Εθελοντική δράση καθαρισμού

Οργανώνει ο Δήμος Αλεξ/πολης στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» στα Λουτρά – Δωρεάν μετάβαση με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ

Δημιουργία καταδυτικού πάρκου με στρατιωτικό υλικό

Σχεδιάζει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, στα θαλάσσια όρια μεταξύ Ροδόπης και Έβρου – Έχουν ήδη σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα προς...

More Articles Like This