9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Πλούσιο «φορτίο» πολιτισμού κατέχει ο Έβρος

Την ανάδειξη της μεγάλης κληρονομιάς του τόπου μας, ζητά ο Βουλευτής Έβρου, κ. Σταύρος Κελέτσης

Ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, που αφορά στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Έβρου, κατέθεσε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού ο Βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης. 

Ειδικότερα, η ερώτηση έχει ως εξής :

* * *

- Advertisement -

Προς : Την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

ΘΕΜΑ : «Δράσεις και Πολιτικές  ανάδειξης και αξιοποίησης των Μνημείων, της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Αγροτικού Τοπίου του Έβρου»

Η Θράκη γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την  ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό. Hευρύτερη περιοχή του Έβρου και της Θράκης ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, ενώ υπήρξε χώρος δρώμενων ζωτικής σημασίας τόσο της Ρωμαϊκή Αυτοκρατορίας όσο και της Βυζαντινής. Σήμερα αποτελεί υπερήφανο κομμάτι της πατρίδας μας, που κουβαλά πλούσιο πολιτισμικό φορτίο και ιστορία αιώνων με αποτυπωμένα τα σημάδια τους σε κάθε βήμα αλλά και σύνορο με δύο χώρες με δύο εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ο εορτασμός των 100 χρόνων ενσωμάτωσης και σύγχρονης ιστορίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να καταγραφεί και να αναδειχθεί, ο ευρύτερος χώρος του Έβρου, ως τόπος μιας πολύ πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ιστορικά γεγονότα, μνημεία και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, ένα φυσικό περιβάλλον μεγάλης αξίας και ένα αγροτικό τοπίο μεγάλου πολιτιστικού αποθέματος. Όλα αυτά βρίσκονται στον Έβρο. Από το Ορμένιο, την αρχαία Πλωτινόπολη, τον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης, το Κάστρο του Πυθίου, την Τραϊανούπολη, την αρχαία Βήρρα και τη Μεσημβρία μέχρι τη Σαμοθράκη, την Παράρδια ζώνη, τον Ορεινό Όγκο της περιοχής του Δήμου Σουφλίου, το Δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου και τόσους άλλους τόπους ενδιαφέροντος. Οι τόποι αυτοί με τα μνημεία τους σε συνδυασμό με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το αγροτικό τοπίο, την παράδοση, την γαστρονομία, τη μουσική και τους χορούς μας, αποτελούν πολύτιμο θησαυρό. 

Η αξιοποίηση και προβολή όλων των παραπάνω, μέσα από ένα ολοκληρωμένο και σταθερό πρόγραμμα ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συμμετοχή των Δήμων, της Περιφέρειας, των Πολιτιστικών Συλλόγων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και κάθε ενδιαφερόμενου, θα ήταν ζωτικής σημασίας και οφέλους για τα χωριά μας και τις πόλεις του Έβρου. 

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο Δημοκρίτειο, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας και της παράδοσης όσο και του αγροτικού φυσικού τοπίου, με ενεργοποίηση των Τμημάτων Ιστορίας & Εθνολογίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. 

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κα. Υπουργός : 

  1. Υπάρχουν στο Υπουργείο Πολιτισμού Χρηματοδοτικά εργαλεία και Προγράμματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις παραπάνω αναφερόμενες ολοκληρωμένες δράσεις; 
  2. Αν ναι, σε ποιές ενέργειες και δράσεις σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο, σε συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς και εκπροσώπους θεσμών, προκειμένου να αναδείξει το πολιτιστικό αγαθό στον Έβρο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Κελέτσης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Άσκηση-μήνυμα της 12ης Μεραρχίας

Σε εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος στα σύνορα με Τουρκία...

Λογαριασμοί πληρωμής της ΔΕΗ στα… κουτουρού

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κακή εξυπηρέτηση καταναλωτών της ΔΕΗ Αλεξανδρούπολης Παράπονα και διαμαρτυρίες...

Ξεκινά νέα γραμμή στο Βόρειο Αιγαίο

Από την Δευτέρα 8 Ιουνίου – Θα συνδέσει την Αλεξ/πολη με Σαμοθράκη-Λήμνο – Τρία δρομολόγια την εβδομάδα

Εθελοντική δράση καθαρισμού

Οργανώνει ο Δήμος Αλεξ/πολης στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» στα Λουτρά – Δωρεάν μετάβαση με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ

Δημιουργία καταδυτικού πάρκου με στρατιωτικό υλικό

Σχεδιάζει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, στα θαλάσσια όρια μεταξύ Ροδόπης και Έβρου – Έχουν ήδη σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα προς...

More Articles Like This