9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

«Σφραγίζονται» τα σύνορα του Έβρου

Από Στεριά και Αέρα – Σε ποια σημεία μπαίνουν θερμικές κάμερες – παρακολούθηση από Ελικόπτερα και Drones– Ενισχύεται το «τείχος» από Καστανιές μέχρι Αλεξανδρούπολη – Οι εθελοντές Εβρίτες Αστυνομικοί

Θωρακίζεται με «τείχος» τόσο σε στεριά, όσο και σε αέρα ο Εβρος από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα οποιαδήποτε απειλή στα σύνορα.

Αρχικό μέλημα είναι η έγκαιρη αποτροπή της αύξησης τω «καθοδηγούμενων» μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των οποίων μετά την ύφεση του πρώτου κύματος της πανδημίας αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 30%. Ακόμη, βασικός στόχος αποτελεί η κατασκευή φράκτη προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μελετήσει προσεκτικά το τελευταίο διάστημα τα «κόκκινα» σημεία στα σύνορα που βρίσκονται κατά μήκος μια απόστασης περίπου 30 χλμ. Αυτά τα σημεία κατασκευής του «νέου» φράχτη, είναι στο Πέταλο σε μία απόσταση 16 χιλιομέτρων, στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες σε ένα μήκος 14 χιλιομέτρων και στην περιοχή Νεραϊδότοπος επιπλέον 2,5 χιλιόμετρα.

- Advertisement -

Σε ποια σημεία θα αναπτυχθούν δυνάμεις

Στόχος είναι το ελληνικό «τείχος» που θα στηθεί να εκτείνεται από τις Καστανιές Έβρου έως και την Αλεξανδρούπολη σε όλη σχεδόν την συνοριογραμμή. Τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας στήνουν κατά κάποιο τρόπο «ενέδρες» σε 15 διαφορετικά σημεία ανάλογα με τον εντοπισμό ύποπτων τουρκικών κινήσεων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στο νέο σχεδιασμό για την θωράκιση του Έβρου θα έχουν τα dronesκαι τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία θα καλύπτουν τα κενά που αφήνει η φυσική παρουσία.

Παράλληλα, οι θερμικές κάμερες θα έχουν και αυτές τον δικό τους ρόλο προκειμένου ο Εβρος να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τοποθετηθούν σε κομβικά «φορητά» σημεία. Αυτές θα εντοπίζουν την ανθρώπινη κίνηση, ενώ η εμβέλειά τους (έως και 12 χλμ) θα δίνει τη δυνατότητα να «βλέπουν» και στο τουρκικό έδαφος. Ετσι σε περίπτωση που παρατηρείται οργανωμένη μαζική κίνηση πλήθους θα δίνεται αμέσως σήμα προκειμένου να υπάρχει άμεση κινητοποίηση δυνάμεων στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι στον Εβρο ήδη έχουν μεταβεί ενισχύσεις ενόψει ενός «θερμού καλοκαιριού». Συγκεκριμένα, μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών βρίσκεται στα σύνορα, ενώ ακόμη 200 «εθελοντές» αστυνομικοί βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα (είναι δηλαδή αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες, καθώς κατάγονται από την ακριτική περιοχή, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μετατεθούν μόνιμα).

Στους παραπάνω προστίθενται 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, και 100 στελέχη της FRONTEX. Χθες αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους με 400 ακόμη αστυνομικούς, από διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Συνοριοφύλακες και εποχούμενες περιπολίες. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν ήδη από Αθήνα, και τουλάχιστον 17 από άλλες περιοχές της χώρας θα βρεθούν στα σύνορα του Έβρου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτοί οι 400 θα αντικατασταθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με τους ισάριθμους συνοριοφύλακες που έχουν προσληφθεί, ωστόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν κολλήσει τον διαγωνισμό των αθλημάτων.

«Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ», δήλωσε χθες από τον Εβρο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης .

Πηγή: iefimerida.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This