9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Τα… «παπάκια» του στρατού σε απόσυρση

Ήρθε η ώρα του τέλους για ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ)

Ήρθε η ώρα αρχής του τέλους για τα M113 του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), τα γνωστά και ως «παπάκια» είναι ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για την μεταφορά πεζικού, μιας πλήρους ομάδας, που αριθμεί κατά περίπτωση από 6 ως και 10 στρατιώτες. Τα Μ113 υπηρετούν πάνω από 40 χρόνια στον ΕΣ και βρίσκονται εν αφθονία. 

Πάνω από 2.400 σε διάφορες εκδόσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες πολλών μονάδων.

Για να αντιληφθείτε το πόσο γηρασμένα είναι πλέον, από τότε η Ελλάδα έχει αλλάξει 9 τύπους τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης. Πλέον είναι αδήριτη η ανάγκη αντικατάστασής τους αφού δεν είναι μόνο πολύ αργά για να ακολουθήσουν την ταχύτητα των αρμάτων μάχης σε ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά είναι ελάχιστη η προστασία που προσφέρει στο πλήρωμα και την ομάδα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στο ΓΕΣ παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός πήγε πίσω πολλά προγράμματα, πλέον δίνεται μάχη με τον χρόνο προκειμένου να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. 

Ήδη, έχει αναθερμανθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με τους Αμερικανούς προκειμένου μόλις ανάψει το πράσινο φως για τα υπερατλαντικά ταξίδια να μεταβεί κλιμάκιο του ΓΕΣ στην Αμερική για να ξεκινήσει την επιθεώρηση για την επιλογή των Μ1117, που όπως έχουμε γράψει θα προμηθευτούμε 1.200 οχήματα.

Όμως, η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα BradleyM2A2. Φαίνεται ότι εκεί που δεν μπορούσαν να βρεθούν οχήματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες του ελληνικού στρατού, άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας και εντοπίστηκαν 350 κομμάτια από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, για τα οποία αναμένεται να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες ελληνοποίησής τους, έναντι συμβολικού τιμήματος και με την χώρα μας να καταβάλει μόνο τα έξοδα μεταφοράς. 

Μπορεί τα Bradleyνα μην είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, σε κάθε περίπτωση όμως είναι έτη φωτός πιο μπροστά και πιο ασφαλή από τα υπάρχοντα Μ113 και σίγουρα θα μπορέσουν επιτέλους τα ταχύτατα τεθωρακισμένα LEO2HELLνα τα ακολουθήσει ένας ικανός αριθμός ΤΟΜΠ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Άσκηση-μήνυμα της 12ης Μεραρχίας

Σε εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος στα σύνορα με Τουρκία...

Λογαριασμοί πληρωμής της ΔΕΗ στα… κουτουρού

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κακή εξυπηρέτηση καταναλωτών της ΔΕΗ Αλεξανδρούπολης Παράπονα και διαμαρτυρίες...

Ξεκινά νέα γραμμή στο Βόρειο Αιγαίο

Από την Δευτέρα 8 Ιουνίου – Θα συνδέσει την Αλεξ/πολη με Σαμοθράκη-Λήμνο – Τρία δρομολόγια την εβδομάδα

Εθελοντική δράση καθαρισμού

Οργανώνει ο Δήμος Αλεξ/πολης στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας» στα Λουτρά – Δωρεάν μετάβαση με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ

Δημιουργία καταδυτικού πάρκου με στρατιωτικό υλικό

Σχεδιάζει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, στα θαλάσσια όρια μεταξύ Ροδόπης και Έβρου – Έχουν ήδη σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα προς...

More Articles Like This