9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Θέλει παράδες από «Παναγία Σουμελά»

Σε δεινή κατάσταση η οικονομία της Τουρκίας – Με κάθε τρόπο επιδιώκει να μαζέψει χρήματα ο Ερντογάν – Η αναβολή της Ναυτικής Άσκησης και το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά εξασφαλίζουν έσοδα

Πρέπει να μάθουμε να ερμηνεύουμε σωστά τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.

Γιατί εξακολουθούμε να τα βλέπουμε όλα κάτω από ένα στενό ελληνοκεντρικό πρίσμα.

Όπως για παράδειγμα την αναβολή της Μεγάλης Ναυτικής Άσκησης που ετοίμαζε η Τουρκία στο Αιγαίο.

- Advertisement -

Ερμηνεύσαμε την αναβολή, ως εκδήλωση καλής θέλησης εκ μέρους της Άγκυρας, για ηρεμία στο Αιγαίο ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου.

Λάθος αυτή η ερμηνεία, γιατί οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν σταματάνε ούτε στιγμή, από τα τουρκικά αεροπλάνα.

Πάνω ακριβώς στις ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είχαμε και την εξαγγελία του Ερντογάν ότι φέτος το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Και τούτο, παρά τις αντίθετες πληροφορίες ότι τα έργα αναστήλωσης της Μονής δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και το προσκύνημα των Χριστιανών θα γίνει το 2021.

Τι ακριβώς συνέβη; 

Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι-συντηρητές ξαφνικά ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους;

Όχι φυσικά! Η ερμηνεία είναι απλή.

Η δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας αναγκάζει τον Ερντογάν να αναζητήσει και να συγκεντρώσει χρήματα, από κάθε πηγή.

Με την αναβολή της Μεγάλης Ναυτικής Άσκησης εξοικονόμησε πολλά εκατομμύρια λιρών.

Το ίδιο τώρα επιχειρεί και με το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Θα έλθουν χιλιάδες Χριστιανοί να προσκυνήσουν και θα «πέσουν» στο Κρατικό Ταμείο μπόλικοι παράδες.

Να τα βλέπουμε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και να μην μπερδευόμαστε με τις μεγαλομανίες του Ερντογάν.

Με μεγαλόστομες εξαγγελίες και θέτοντας στόχους-ορόσημο για τα 100 χρόνια ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας (2023), τα 600 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (2053), αλλά και τα… χίλια χρόνια από τη μάχη του Μαντζικέρτ (2071) που έφερε τους Τούρκους στη Μικρά Ασία, προσπαθεί ο Ταγίπ Ερντογάν να… αποδράσει από το σήμερα, ξορκίζοντας τη βαθιά οικονομική κρίση που έχει φέρει την Τουρκία σε συναλλαγματική ασφυξία και τους Τούρκους σε απόγνωση, λόγω της ακρίβειας στα βασικά αγαθά.

«Στην περιοχή και στον κόσμο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδίου οικονομικής συνεργασίας, που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία -από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μεσόγειο και από τη Βόρεια Αφρική ως τη Νότια Ασία», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ακόμη επίδειξη μεγαλομανίας, που περιείχε υπαινικτικές αναφορές στις εκστρατείες της Τουρκίας σε Συρία και Λιβύη, στην πειρατική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην επεκτατική της πολιτική στο τόξο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος, αλλά και στην πρόσφατη προσέγγισή της με τη Σερβία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Επειδή ωστόσο αυτά δεν λύνουν το οικονομικό πρόβλημα, ο Τούρκος πρόεδρος από τη μια έχει επιδοθεί σε εκστρατεία εξεύρεσης συναλλαγματικής «γραμμής ζωής» σε Κίνα, Βρετανία, Ιαπωνία (από τη στιγμή που η αμερικανική Fed δείχνει να του κλείνει την πόρτα) κι από την άλλη απειλεί τους αντεθνικά δρώντες συμπατριώτες του: «Ξεκαθαρίζω πως δεν θα λυπηθούμε όσους έβγαλαν συνάλλαγμα στο εξωτερικό», τόνισε, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία θα βγει δυνατότερη από την πανδημία του κορονοϊού, που έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει 152.000 κρούσματα και 4.200 νεκρούς. 

Η κατάσταση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις άκρως αυταρχικές πτυχές της πολιτικής του Ερντογάν έχουν θολώσει την εικόνα του στους νέους ψηφοφόρους. 

Έρευνα του ινστιτούτου SODEV έδειξε πως το 62,5% των νέων Τούρκων θα ήθελε να ζήσει και να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, ποσοστό που ανέρχεται στο 47,5% ακόμη και μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων του ΑΚΡ!

Μια από τις αιτίες είναι η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ευνοιοκρατίας σε όλα τα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας. 

Ένας από τους λόγους της τάσης για μετανάστευση είναι ότι το 79,3% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν αξιοκρατικά δουλειά στην Τουρκία.

Αυτά τα λίγα εν συντομία, για να είστε μέσα στα πράγματα.

Σ.Κ.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This