9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Δεν δημιουργούν τα διαβήματα αποτροπή

Υπάρχει ήδη στρατικοποίηση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων – Ας στραφούμε στο παράδειγμα του 1987

Καλά είναι τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Πρέπει όμως να είναι στοχευμένες και να κατατείνουν πηρός συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

Δηλαδή να οικοδομούν μέτρα αποτροπής. Να περιμένουμε από τον ΟΗΕ τέτοια μέτρα, θα ήταν τραγικά αφελές. Ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση διότι εις πείσμα της φαντασιώσεως ορισμένων, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία.

Το ΝΑΤΟ μόνον θα μπορούσε να κινητοποιηθεί και τούτο υπό την προϋπόθεση ότι θα έβλεπε να υλοποιείται ό χειρότερος εφιάλτης του. Ο κίνδυνος δηλαδή να υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ δύο χωρών μελών του. 

- Advertisement -

Συνεπώς αυτήν την απειλή θα πρέπει να επισείουμε πηρός την ηγεσία της Συμμαχίας. Σαφώς επισημαίνοντας τις ευθύνες της Τουρκίας αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, αλλά καθιστώντας σαφές ότι η ακεραιότητα της χώρας και η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας είναι «κόκκινες γραμμές». Και αν η γείτονα τις υπερβεί, θα πληρώσει το τίμημα.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να ευρεθεί λύση στα ελληνο-τουρκικά διά του διαλόγου, μάλλον δεν έχει παρακολουθήσει τις δηλώσεις και την εν γένει στάση των ηγετών της γείτονος. 

Ο μοναδικός Τούρκος Πρωθυπουργός που έδειξε διάθεση συνδιαλλαγής ήταν ο Τουργκούτ Οζάλ και τούτο μόνον μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987, οπότε η ετοιμότητα και η έγκαιρος κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών μας οδήγησε τους Τούρκους σέ άτακτη υποχώρηση. 

Το μάθημα εκείνων των η μερών φαίνεται το έχουμε ξεχάσει. Και όμως τότε είχαμε διαπιστώσει ότι με την πρώτη επίδειξη αποφασιστικότητας η Τουρκία υποχωρεί. Σήμερα αν κάποιος προτείνει τέτοιες επιλογές αντιμετωπίζεται ως πολεμοκάπηλος. Ας το πάρουν όλοι απόφαση. Εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει. 

Όσο μιλάμε για αποφυγή της «στρατιωτικοποιήσεως των ελληνο-τουρκικών αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας. 

Υπάρχει στρατιωτικοποίηση των ελληνο-τουρκικών ζητημάτων διότι αυτό έχει αποφασίσει η Τουρκία. Η αποφυγή της κλιμακώσεως δεν είναι επιλογή την οποία έχουμε στο χέρι μας. Ας στραφούμε λοιπόν στο παράδειγμα του 1987.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αντιζηλία και εκδίκηση

Αντιζηλία και εκδίκηση μικρόβια καταστρεπτικά που...

Tα «κλειστά» σύνορα με Βουλγαρία είναι καταστροφή για τον τουρισμό της Θράκης

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης

Κινηματογράφος στο λιμάνι μας

Ξεκίνησε το έργο της ανακατασκευής των αποθηκών του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη

Αεροψεκασμοί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

Θα διενεργηθούν από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο νότιο τμήμα του Δήμου, κοντά σε κατοικημένες περιοχές

More Articles Like This